Higiena in pravilna priprava hrane sta ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako poskrbeti za varnost hrane

V vročih dneh je še posebej pomembno upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, opozarjajo na upravi za varno hrano.

Kranj – Pri piknikih na prostem, ki so ta čas v polnem razmahu, sta higiena in pravilna priprava hrane ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano, poudarjajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Vedno, še zlasti pa v času visokih temperatur, je tako treba upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, kot so vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in termično obdelanih živil, dobra termična obdelava, shranjevanje živil ter uporaba neoporečne vode in varnih surovih živil.

Mikroorganizmi, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, so prisotni v zemlji, vodi, živalih in ljudeh. Prenašajo se z rokami, čistilnimi krpami in pripomočki, kot so deske za rezanje. Na živilo se lahko prenesejo že ob najmanjšem stiku. Za vzdrževanje čistoče uprava svetuje umivanje rok pred rokovanjem z živili in večkrat med pripravo jedi, umivanje in razkuževanje vseh površin in pripomočkov za pripravo hrane ter zaščito kuhinje in živil pred žuželkami, škodljivci in drugimi živalmi.

Ločimo surova in kuhana živila

Uprava tudi opozarja, da surova živila, še posebej meso, perutnina in morski sadeži ter njihovi sokovi, lahko vsebujejo mikroorganizme. Surovo meso je zato treba ločiti od ostalih živil. »Za pripravo surovih živil uporabimo ločeno opremo in pripomočke, kot so noži in rezalne deske. Živila shranjujemo v zaprtih posodah, s čimer preprečimo stik med surovimi in predelanimi živili.«

Ustrezna toplotna obdelava

Uprava poudarja, da se z ustrezno toplotno obdelavo uničijo skoraj vsi nevarni mikroorganizmi, vključno s patogenimi bakterijami, kot je salmonela. Študije so pokazale, da s kuhanjem pri 70 stopinjah Celzija dodatno poskrbimo, da so živila varna za uživanje. »Še posebej pazljivi moramo biti pri živilih, kot so mleto meso, zvita pečenka, večji kosi mesa in perutnina.« Kuhana živila pred zaužitjem ponovno dobro toplotno obdelamo.

Shranjevanje živil

Pomembno je tudi shranjevanje živil na primerni temperaturi, saj se na sobni temperaturi lahko mikroorganizmi zelo hitro razmnožijo. Rast mikroorganizmov večinoma upočasnijo ali ustavijo temperature pod pet stopinj ali nad 60 stopinj Celzija. Kuhana živila naj ostanejo vroča do postrežbe, sicer pa jih ne puščamo na sobni temperaturi več kot dve uri. Živil ne shranjujemo predolgo, niti v hladilniku, zamrznjenih pa ne odmrzujemo na sobni temperaturi.

Uprava tudi opozarja, da so surova živila, vključno z vodo in rižem, lahko okužena z nevarnimi mikroorganizmi in kemikalijami. Te se lahko pojavijo tudi v pokvarjenih in plesnivih živilih. »Tveganje se zmanjša s skrbno izbiro surovih živil, dobrim pranjem in lupljenjem živil.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 26. december 2015 / 10:23

Bila je diplomska naloga, zdaj je resničnost

Kulturno središče Stare Žiri in Sokolski dom v Gorenji vasi sta projekta, katerih realizacija je obogatila arhitekturno in prostorsko podobo obeh krajev. Oba projekta je podpisala arhitektka, ki je tu...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 31. avgust 2017 / 23:03

Že prvi dan je lahko usoden

Znani Gorenjci so obujali spomine na prvi šolski dan in osnovnošolska leta.

Razvedrilo / četrtek, 31. avgust 2017 / 13:49

Festival Avsenikove glasbe

Dvajset glasbenih skupin in posameznikov je konec tedna pelo in igralo na četrtem Festivalu Avsenik v Begunjah, na katerem so se poklonili tudi spominu na nedavno umrlega Vilka Ovsenika.

Nasveti / četrtek, 31. avgust 2017 / 13:15

Da nama bo lepše!

Ideja, da morava vse uskladiti, vse predebatirati, vse drug drugemu v podrobnosti razložiti in drug drugega v celoti vedno in povsod razumeti, je utopična in neizvedljiva. To je mit o večni in povs...

Razvedrilo / četrtek, 31. avgust 2017 / 13:14

Zapleši ljubezen

Plesna predstava Dance Amore se v novi preobleki in v družbi zvenečih imen osmega in devetega septembra vrača na odrske deske Cankarjevega doma. Častni pokrovitelj predstave je predsednik Borut Pahor....

Slovenija / četrtek, 31. avgust 2017 / 13:13

Polne torbe za vse

Nakup šolskih potrebščin za številne družine predstavlja precejšnje breme, zato jim šolske torbe pomagajo napolniti tudi prek dobrodelnih akcij.