Higiena in pravilna priprava hrane sta ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako poskrbeti za varnost hrane

V vročih dneh je še posebej pomembno upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, opozarjajo na upravi za varno hrano.

Kranj – Pri piknikih na prostem, ki so ta čas v polnem razmahu, sta higiena in pravilna priprava hrane ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano, poudarjajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Vedno, še zlasti pa v času visokih temperatur, je tako treba upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, kot so vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in termično obdelanih živil, dobra termična obdelava, shranjevanje živil ter uporaba neoporečne vode in varnih surovih živil.

Mikroorganizmi, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, so prisotni v zemlji, vodi, živalih in ljudeh. Prenašajo se z rokami, čistilnimi krpami in pripomočki, kot so deske za rezanje. Na živilo se lahko prenesejo že ob najmanjšem stiku. Za vzdrževanje čistoče uprava svetuje umivanje rok pred rokovanjem z živili in večkrat med pripravo jedi, umivanje in razkuževanje vseh površin in pripomočkov za pripravo hrane ter zaščito kuhinje in živil pred žuželkami, škodljivci in drugimi živalmi.

Ločimo surova in kuhana živila

Uprava tudi opozarja, da surova živila, še posebej meso, perutnina in morski sadeži ter njihovi sokovi, lahko vsebujejo mikroorganizme. Surovo meso je zato treba ločiti od ostalih živil. »Za pripravo surovih živil uporabimo ločeno opremo in pripomočke, kot so noži in rezalne deske. Živila shranjujemo v zaprtih posodah, s čimer preprečimo stik med surovimi in predelanimi živili.«

Ustrezna toplotna obdelava

Uprava poudarja, da se z ustrezno toplotno obdelavo uničijo skoraj vsi nevarni mikroorganizmi, vključno s patogenimi bakterijami, kot je salmonela. Študije so pokazale, da s kuhanjem pri 70 stopinjah Celzija dodatno poskrbimo, da so živila varna za uživanje. »Še posebej pazljivi moramo biti pri živilih, kot so mleto meso, zvita pečenka, večji kosi mesa in perutnina.« Kuhana živila pred zaužitjem ponovno dobro toplotno obdelamo.

Shranjevanje živil

Pomembno je tudi shranjevanje živil na primerni temperaturi, saj se na sobni temperaturi lahko mikroorganizmi zelo hitro razmnožijo. Rast mikroorganizmov večinoma upočasnijo ali ustavijo temperature pod pet stopinj ali nad 60 stopinj Celzija. Kuhana živila naj ostanejo vroča do postrežbe, sicer pa jih ne puščamo na sobni temperaturi več kot dve uri. Živil ne shranjujemo predolgo, niti v hladilniku, zamrznjenih pa ne odmrzujemo na sobni temperaturi.

Uprava tudi opozarja, da so surova živila, vključno z vodo in rižem, lahko okužena z nevarnimi mikroorganizmi in kemikalijami. Te se lahko pojavijo tudi v pokvarjenih in plesnivih živilih. »Tveganje se zmanjša s skrbno izbiro surovih živil, dobrim pranjem in lupljenjem živil.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 1. junij 2020 / 12:36

Po sledeh časopisa Jutro in stare fotografije

Ob smrti Ivana Cofa, ustanovitelja tako imenovanega Cofišča na Šmarjetni gori, je leta 1938 izšel nekrolog v časopisu Jutro. Iz njega izvemo, da je bil dvakrat v Ameriki, da je bil kontrolor meril, d...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:25

Gorenjska banka posluje z dobičkom

Gorenjska banka je v prvi polovici leta ustvarila 3,6 milijona evrov čistega dobička. Oba interesenta za nakup večinskega deleža banke ponujata ceno, ki je nižja od likvidacijske.

Naklo / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:13

Spodbujajo gojenje sončnic

Projektu Čebelarske zveze Slovenije Kar sejemo, to žanjemo, ki je letos namenjen spodbujanju gojenja sončnic, so se pridružili številni partnerji, na Gorenjskem Biotehniški center Naklo.

GG Plus / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:12

Dr. Jernej Vidmar – petindvajseti ljubljanski škof

Za cerkvijo v centru Kranja je velika stavba, Tavčarjeva 41, ki se je je prijelo ime Škofija. Leta 1873 jo je namreč kupil ljubljanski škof dr. Jernej Vidmar in ji dal sedanjo podobo. V letih 1860–...

GG Plus / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:09

Desetletje Slavka Beznika

Danes 91-letni Slavko Beznik z družinskimi koreninami na Gorjušah, kjer sedaj preživi večino svojega časa in gre le občasno v Ljubljano, je eden od tistih ljudi, ki so v Gorenjskem glasu videli pri...

Kronika / ponedeljek, 14. avgust 2017 / 23:07

Trije so bili poškodovani

Krnica – Na cesti Bled–Pokljuka sta v naselju Krnica trčili dve osebni vozili. Gasilci PGD Bled so zavarovali kraj prometne nesreče, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi treh poškodovancev ter pomaga...