Higiena in pravilna priprava hrane sta ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako poskrbeti za varnost hrane

V vročih dneh je še posebej pomembno upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, opozarjajo na upravi za varno hrano.

Kranj – Pri piknikih na prostem, ki so ta čas v polnem razmahu, sta higiena in pravilna priprava hrane ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano, poudarjajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Vedno, še zlasti pa v času visokih temperatur, je tako treba upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, kot so vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in termično obdelanih živil, dobra termična obdelava, shranjevanje živil ter uporaba neoporečne vode in varnih surovih živil.

Mikroorganizmi, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, so prisotni v zemlji, vodi, živalih in ljudeh. Prenašajo se z rokami, čistilnimi krpami in pripomočki, kot so deske za rezanje. Na živilo se lahko prenesejo že ob najmanjšem stiku. Za vzdrževanje čistoče uprava svetuje umivanje rok pred rokovanjem z živili in večkrat med pripravo jedi, umivanje in razkuževanje vseh površin in pripomočkov za pripravo hrane ter zaščito kuhinje in živil pred žuželkami, škodljivci in drugimi živalmi.

Ločimo surova in kuhana živila

Uprava tudi opozarja, da surova živila, še posebej meso, perutnina in morski sadeži ter njihovi sokovi, lahko vsebujejo mikroorganizme. Surovo meso je zato treba ločiti od ostalih živil. »Za pripravo surovih živil uporabimo ločeno opremo in pripomočke, kot so noži in rezalne deske. Živila shranjujemo v zaprtih posodah, s čimer preprečimo stik med surovimi in predelanimi živili.«

Ustrezna toplotna obdelava

Uprava poudarja, da se z ustrezno toplotno obdelavo uničijo skoraj vsi nevarni mikroorganizmi, vključno s patogenimi bakterijami, kot je salmonela. Študije so pokazale, da s kuhanjem pri 70 stopinjah Celzija dodatno poskrbimo, da so živila varna za uživanje. »Še posebej pazljivi moramo biti pri živilih, kot so mleto meso, zvita pečenka, večji kosi mesa in perutnina.« Kuhana živila pred zaužitjem ponovno dobro toplotno obdelamo.

Shranjevanje živil

Pomembno je tudi shranjevanje živil na primerni temperaturi, saj se na sobni temperaturi lahko mikroorganizmi zelo hitro razmnožijo. Rast mikroorganizmov večinoma upočasnijo ali ustavijo temperature pod pet stopinj ali nad 60 stopinj Celzija. Kuhana živila naj ostanejo vroča do postrežbe, sicer pa jih ne puščamo na sobni temperaturi več kot dve uri. Živil ne shranjujemo predolgo, niti v hladilniku, zamrznjenih pa ne odmrzujemo na sobni temperaturi.

Uprava tudi opozarja, da so surova živila, vključno z vodo in rižem, lahko okužena z nevarnimi mikroorganizmi in kemikalijami. Te se lahko pojavijo tudi v pokvarjenih in plesnivih živilih. »Tveganje se zmanjša s skrbno izbiro surovih živil, dobrim pranjem in lupljenjem živil.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 4. maj 2024 / 09:32

Jezik mu teče kot namazan

»Dobil sem že namig, naj napišem spomine. A so nekateri spomini po več kot dvajsetih letih napovedovanja in ob hitrem tempu že zbledeli,« pravi Bojan Makovec - Maki, domačin iz Rateč, ljubiteljem smuč...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 4. maj 2017 / 23:30

Hribarjeva klobasa z najvišjo oceno

Kranj – Od 19. do 21. maja bo na Ptuju 28. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo predstavili tudi kmečke prehranske izdelke, ki so na ocenjevanjih osvojili zlato, srebrno ali b...

Kamnik / četrtek, 4. maj 2017 / 23:30

Poostreno nad ekološke otoke

Na Občini Kamnik so pred tremi meseci zaposlili občinsko inšpektorico, ki si je za eno od prioritet zadala nadzor ekoloških otokov. Na njih se namreč vse pogosteje znajdejo odpadki, ki tja ne sodijo.

Preddvor / četrtek, 4. maj 2017 / 23:29

Po tovorni poti največ pohodnikov doslej

Na pohod po stari tovorni poti z Možjance v Kokro je krenilo triinštirideset pohodnikov, kar je bilo največ doslej.

Gospodarstvo / četrtek, 4. maj 2017 / 23:29

Razcvet trgovanja s stanovanji in hišami

Na Gorenjskem je bilo lani prodanih za 23 odstotkov več stanovanj v večstanovanjskih hišah in za 21 odstotkov več hiš kot leto prej. Povprečna cena rabljenih stanovanj se je zvišala na območju Radovlj...

Rekreacija / četrtek, 4. maj 2017 / 18:13

Letošnji Slovenski bosi tek bo virtualen

Kranj – V nedeljo, 7. maja, bo mednarodni dan bosega teka. Zadnjih šest let je v Kranju potekal Slovenski bosi tek, ki je bil dobro obiskan. Letošnji v sedmi izvedbi pa bo poseben. Oblikovali si ga...