Higiena in pravilna priprava hrane sta ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako poskrbeti za varnost hrane

V vročih dneh je še posebej pomembno upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, opozarjajo na upravi za varno hrano.

Kranj – Pri piknikih na prostem, ki so ta čas v polnem razmahu, sta higiena in pravilna priprava hrane ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano, poudarjajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Vedno, še zlasti pa v času visokih temperatur, je tako treba upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, kot so vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in termično obdelanih živil, dobra termična obdelava, shranjevanje živil ter uporaba neoporečne vode in varnih surovih živil.

Mikroorganizmi, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, so prisotni v zemlji, vodi, živalih in ljudeh. Prenašajo se z rokami, čistilnimi krpami in pripomočki, kot so deske za rezanje. Na živilo se lahko prenesejo že ob najmanjšem stiku. Za vzdrževanje čistoče uprava svetuje umivanje rok pred rokovanjem z živili in večkrat med pripravo jedi, umivanje in razkuževanje vseh površin in pripomočkov za pripravo hrane ter zaščito kuhinje in živil pred žuželkami, škodljivci in drugimi živalmi.

Ločimo surova in kuhana živila

Uprava tudi opozarja, da surova živila, še posebej meso, perutnina in morski sadeži ter njihovi sokovi, lahko vsebujejo mikroorganizme. Surovo meso je zato treba ločiti od ostalih živil. »Za pripravo surovih živil uporabimo ločeno opremo in pripomočke, kot so noži in rezalne deske. Živila shranjujemo v zaprtih posodah, s čimer preprečimo stik med surovimi in predelanimi živili.«

Ustrezna toplotna obdelava

Uprava poudarja, da se z ustrezno toplotno obdelavo uničijo skoraj vsi nevarni mikroorganizmi, vključno s patogenimi bakterijami, kot je salmonela. Študije so pokazale, da s kuhanjem pri 70 stopinjah Celzija dodatno poskrbimo, da so živila varna za uživanje. »Še posebej pazljivi moramo biti pri živilih, kot so mleto meso, zvita pečenka, večji kosi mesa in perutnina.« Kuhana živila pred zaužitjem ponovno dobro toplotno obdelamo.

Shranjevanje živil

Pomembno je tudi shranjevanje živil na primerni temperaturi, saj se na sobni temperaturi lahko mikroorganizmi zelo hitro razmnožijo. Rast mikroorganizmov večinoma upočasnijo ali ustavijo temperature pod pet stopinj ali nad 60 stopinj Celzija. Kuhana živila naj ostanejo vroča do postrežbe, sicer pa jih ne puščamo na sobni temperaturi več kot dve uri. Živil ne shranjujemo predolgo, niti v hladilniku, zamrznjenih pa ne odmrzujemo na sobni temperaturi.

Uprava tudi opozarja, da so surova živila, vključno z vodo in rižem, lahko okužena z nevarnimi mikroorganizmi in kemikalijami. Te se lahko pojavijo tudi v pokvarjenih in plesnivih živilih. »Tveganje se zmanjša s skrbno izbiro surovih živil, dobrim pranjem in lupljenjem živil.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 22. november 2017 / 09:40

Japonska

Ta teden se mi je Japonska približala kar sama od sebe. Pri bralnem krožku smo brali knjigo Isabell Allende Japonski ljubimec. Knjiga je zelo popularna, čakalna vrsta v knjižnicah je dolga. Ni težk...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 6. april 2021 / 23:55

Čakajo jih številni izzivi

Zavod za gozdove čakajo v prihodnje številni izzivi, med drugim priprava kriznih načrtov za sanacijo gozdov po ujmah ter hitrejše odzivanje na razmere, ko v gozdovih vse manj delajo lastniki in vse ve...

Jesenice / torek, 6. april 2021 / 23:53

Podpora Bovca Jesenicam

Na pobudo jeseniškega župana Blaža Račiča je občinski svet Občine Bovec razpravljal tudi o lokaciji jeseniške bolnišnice in izrekel podporo obstoječi lokaciji bolnišnice na Jesenicah.

Bohinj / torek, 6. april 2021 / 23:53

Opozarjajo na onesnaženje

Tudi v Bohinju opažajo, da je v času epidemije v naravnem okolju opaziti vse več nesnage. Od odvrženih pločevink do lončkov za kavo, plastenk, mask in celo vrečk, polnih smeti.

Šport / torek, 6. april 2021 / 23:52

Pojasnilo glede kupljenih vstopnic za Planico

Rateče – Organizacijski komite Planica je posredoval obvestilo za vse tiste, ki ste kupili vstopnice za svetovno prvenstvo v smučarskih poletih v Planici marca 2020 in ste jih kasneje zamenjali za...

Kronika / torek, 6. april 2021 / 23:50

V nesreči pri Medvodah umrl 42-letni voznik osebnega vozila

Medvode – V prometni nesreči, ki se je dopoldne zgodila na cesti med Medvodami in Kranjem, je umrl 42-letni voznik osebnega vozila. Po doslej zbranih obvestilih je 42-letni voznik osebnega vozila,...