Higiena in pravilna priprava hrane sta ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano. / Foto: Gorazd Kavčič

Kako poskrbeti za varnost hrane

V vročih dneh je še posebej pomembno upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, opozarjajo na upravi za varno hrano.

Kranj – Pri piknikih na prostem, ki so ta čas v polnem razmahu, sta higiena in pravilna priprava hrane ključnega pomena za preprečevanje bolezni, ki se lahko prenašajo s hrano, poudarjajo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Vedno, še zlasti pa v času visokih temperatur, je tako treba upoštevati osnovne smernice varnega ravnanja s hrano, kot so vzdrževanje čistoče, ločevanje surovih in termično obdelanih živil, dobra termična obdelava, shranjevanje živil ter uporaba neoporečne vode in varnih surovih živil.

Mikroorganizmi, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, so prisotni v zemlji, vodi, živalih in ljudeh. Prenašajo se z rokami, čistilnimi krpami in pripomočki, kot so deske za rezanje. Na živilo se lahko prenesejo že ob najmanjšem stiku. Za vzdrževanje čistoče uprava svetuje umivanje rok pred rokovanjem z živili in večkrat med pripravo jedi, umivanje in razkuževanje vseh površin in pripomočkov za pripravo hrane ter zaščito kuhinje in živil pred žuželkami, škodljivci in drugimi živalmi.

Ločimo surova in kuhana živila

Uprava tudi opozarja, da surova živila, še posebej meso, perutnina in morski sadeži ter njihovi sokovi, lahko vsebujejo mikroorganizme. Surovo meso je zato treba ločiti od ostalih živil. »Za pripravo surovih živil uporabimo ločeno opremo in pripomočke, kot so noži in rezalne deske. Živila shranjujemo v zaprtih posodah, s čimer preprečimo stik med surovimi in predelanimi živili.«

Ustrezna toplotna obdelava

Uprava poudarja, da se z ustrezno toplotno obdelavo uničijo skoraj vsi nevarni mikroorganizmi, vključno s patogenimi bakterijami, kot je salmonela. Študije so pokazale, da s kuhanjem pri 70 stopinjah Celzija dodatno poskrbimo, da so živila varna za uživanje. »Še posebej pazljivi moramo biti pri živilih, kot so mleto meso, zvita pečenka, večji kosi mesa in perutnina.« Kuhana živila pred zaužitjem ponovno dobro toplotno obdelamo.

Shranjevanje živil

Pomembno je tudi shranjevanje živil na primerni temperaturi, saj se na sobni temperaturi lahko mikroorganizmi zelo hitro razmnožijo. Rast mikroorganizmov večinoma upočasnijo ali ustavijo temperature pod pet stopinj ali nad 60 stopinj Celzija. Kuhana živila naj ostanejo vroča do postrežbe, sicer pa jih ne puščamo na sobni temperaturi več kot dve uri. Živil ne shranjujemo predolgo, niti v hladilniku, zamrznjenih pa ne odmrzujemo na sobni temperaturi.

Uprava tudi opozarja, da so surova živila, vključno z vodo in rižem, lahko okužena z nevarnimi mikroorganizmi in kemikalijami. Te se lahko pojavijo tudi v pokvarjenih in plesnivih živilih. »Tveganje se zmanjša s skrbno izbiro surovih živil, dobrim pranjem in lupljenjem živil.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 23. november 2021 / 08:05

Obetajo se novi solidarnostni dodatki

Vlada je sprejela predlog novega interventnega zakona, s katerim naj bi omilili in odpravili posledice na področju zdravstva, gospodarstva in socialnega varstva. Ta prinaša delno povrnjeni dohodek za...

Objavljeno na isti dan


Lukovica / četrtek, 19. julij 2007 / 07:00

Znani so nagrajenci Občine Lukovica

Lukovica - Občinski svetniki so na svoji julijski seji sprrejeli sklep, da bodo 4. septembra, ko v občini Lukovica praznujejo občinski praznik, priznanja za dosežke in delo v obč...

Prosti čas / četrtek, 19. julij 2007 / 07:00

Big Foot Mama v studiu

Big Foot Mama je te dni začela novo poglavje v svoji zgodovini. Fantje so se namreč zaprli v Studio Jork v Dekanih pri Kopru, kjer snemajo šesti studijski album. Energija in zagon sta na m...

Škofja Loka / četrtek, 19. julij 2007 / 07:00

Če bo treba, znova na volitve

Škofjeloški župan Igor Draksler, ki je prejšnji teden prejel sodbo upravnega sodišča o razveljavitvi županskih volitev na treh voliščih v občini, podrobneje o odločitvi sodišča.

Zanimivosti / četrtek, 19. julij 2007 / 07:00

Bohinjci dobili slavno sosedo

Ukanc – Leta 1952 zgrajeno vilo Pršivec, ki stoji v osrčju Triglavskega narodnega parka in je bila do nedavnega v lasti Vlade Republike Slovenije, je kupila angleška manekenka in dobrodelka...

Tržič / četrtek, 19. julij 2007 / 07:00

Stanovanja za dvanajst družin

Občina Tržič je končala obnovo 13 stanovanj v mestu in okolici. Župan je v petek podelil ključe za večino stanovanj.