Voda v naravnih kopališčih v Kranju ustrezna

Voda v treh kranjskih naravnih kopališčih na Bobovku, Savskem otoku in pri Kosorepu je ustrezna za kopanje, je pokazalo junijsko vzorčenje kopalnih voda.

Rezultati meritev so letos že trikrat pokazali na prekomerno onesnaženje Rupovščice pred izlivom v Kokro.

Kranj – Rezultati prvega letošnjega vzorčenja voda v naravnih kopališčih v Kranju kažejo, da je kakovost kopalnih voda skladna s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so ta teden sporočili z Mestne občine Kranj, ki kakovost kopalnih voda dvakrat letno spremlja na treh kopališčih: Čukova jama na Bobovku, Sava na Savskem otoku in Kokra pri Kosorepu.

Prvo vzorčenje kopalnih voda je kranjska izpostava Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano opravila 18. junija. V odvzetih vzorcih so preverjali prisotnost dveh bakterij – intestinalni enterokoki in Escherichia coli (E.coli), ki sta kazalnika fekalnega onesnaženja in za kateri je NIJZ pripravil merila za ocenjevanje primernosti kopalnih voda v naravi. Dopustne vrednosti so do 1000 E.coli in 400 intestinalnih enterokokov na 100 mililitrov. Rezultati vzorčenja kažejo, da je voda na vseh treh omenjenih kopalnih območjih primerna za kopanje. Izmerjene vrednosti so se gibale za enterokoke od manj kot 10 (Čukova jama) do 80 (Sava) in za E.coli od 100 (Čukova jama) do 450 (Sava). Mikrobiološke preiskave bodo v MOK opravili še enkrat proti koncu kopalne sezone.

Mestna občina Kranj poleg tega že tretje leto zapored spremlja kakovost kopalnih voda v kanjonu Kokre, ki je od februarja zavarovan kot naravni spomenik državnega pomena. Območje naravnega spomenika se razteza od sotočja Kokre z Rupovščico do razgledne točke Pungert. Monitoring mesečno poteka na štirih lokacijah, z meritvami pa spremljajo mikrobiološko stanje vode, da bi izboljšali njeno ekološko stanje in pokazali, da so v (pre)veliki meri pogosti povzročitelji onesnaženja vodotokov tudi občani. Rezultati meritev so tako letos že trikrat pokazali na prekomerno onesnaženje Rupovščice pred izlivom v Kokro z bakterijami E.coli, preseženo dopustno vrednost E.coli (1300) so tam izmerili tudi ob zadnjem odvzemu v juniju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 18. april 2020 / 13:21

Vlada še naprej rahlja ukrepe

Z 20. aprilom se sprošča tudi prepoved opravljanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter odpravlja prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza. V...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 23. april 2018 / 11:56

Odpravnina ji ni pripadala

Kranjsko okrožno sodišče je nekdanji vodilni na Ljudski univerzi Kranj Darjo Kovačič in Barbaro Šmid zaradi zlorabe položaja obsodilo na pogojni zaporni kazni.

Zanimivosti / ponedeljek, 23. april 2018 / 11:54

Je svetovni prvak v virtualni izdelavi jekla

Kranjčan Anže Bajželj, študent inženirstva materialov na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti, je postal svetovni prvak v virtualni izdelavi jekla v kategoriji študentov na tekmovanju SteelChall...

Gospodarstvo / ponedeljek, 23. april 2018 / 11:53

Poraba elektrike se povečuje

V minulem letu so pri Elektru Gorenjska ustvarili 39,6 milijona evrov prihodka ter 7,16 milijona evrov dobička, kar pripisujejo doslednemu izvajanju strategije podjetja. V tem letu naj bi za investici...

GG Plus / ponedeljek, 23. april 2018 / 11:52

Tudi na Dunaju slovenski vrtec

Iniciativo za slovenski vrtec na Dunaju vodi Natalija Svetina, ki se je z možem Markom ter otroki Benijem, Aleksom in Hano pred štirimi leti iz Radovljice preselila v avstrijsko prestolnico.

Mularija / ponedeljek, 23. april 2018 / 11:52

Kuhnapato v Kranju

Tudi otroci gorenjskih osnovnih šol si prizadevajo redko videne ali celo pozabljene jedi postaviti na krožnike. Obujajo postopke in njihovo kulturno ozadje. Tradicionalne jedi v zdravih različicah so...