Brdski Račji otok, obdan z naravo in obsijan s soncem, je bil izjemno lepo prizorišče, ki je tokrat gostilo glasbeni večer, na katerem sta vino in hrana za spremembo imela stranski vlogi. / Foto: Alenka Brun

Ko na Račjem otoku vino izbere glasbo

Račji otok v Parku Brdo je nedavno gostil kulinarično doživetje z glasbo in peninami ob izbrani kulinariki priznanega slovenskega kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča in mojstrov kulinarike Posestva Brdo. Podoben kulinarično-glasbeni dogodek napovedujejo ponovno v drugi polovici avgusta, a na gradu Strmol.

Tokratno druženje ob dobri hrani in peninah je v prvi vrsti z glasbo pospremila violinistka Barbara Zalaznik Matos, povezovanje programa pa so zaupali Mojci Krajnc.

»Tu, kjer se narava in kultura prepletata v harmonično celoto, je pred vami poseben dogodek, ki združuje najboljše: kulinariko, vino in glasbo. Naj ozračje preveva vonj okusne hrane, obarvan z bogatimi aromami slovenskih vin, medtem ko naj nežni zvoki glasbe ustvarjajo popolno simfonijo za dušo. Prepustite se brezčasju trenutka z nami,« so na dogodek Ko vino izbere glasbo vabile besede, zapisane ob portretu Tomaža Kavčiča. Ta je z brdsko kuharsko ekipo poskrbel za večhodni meni, ki so ga pospremile slovenske penine, za uvod v lep zaključek druženja pa je bil tu še šov s koktajli z džinom. O vinih smo lahko kako rekli tudi s predstavnikom Evina Robertom Fornazaričem, prišli pa so tudi nekateri vinarji, katerih penine so gostje okušali.

Kot prvo so gostje okušali slovensko penino iz Goriških brd Dolfo Spirito (2017), brut nature. Zraven so postregli staran ovčji sir, breskev, gel bele breskve ter marinirano zlato peso in figo. Sledili so v epruveti postrežena juha iz travniške brdske kislice, hrustljavi raki, dimljeno maslo in krema beluša. Marcus brut nature (2022) je bila penina, ki je pospremila naštete sestavine v sicer ločenih, dveh posebnih kozarčkih. Oskar brut, neletniška penina iz Malečnika na Štajerskem, se je lepo podala k bisernemu ješprenju in sveži lisički. Brdska Karlo Bužinel (2019) je bila spremljevalka dimljene jezerske postrvi, kaviarja in ajdovega drobljenca. Tik pred koncem je na mizo prispel najprej sašimi tune z domačo wasabi majonezo, potem pa še tatar paškega goveda, črni oreh ter slovenske jagode sorte mara des bois. Ob njih pa so kozarce za penino napolnili z vipavsko Tilio, rose penino EL 2021.

Limonin sorbet z gelom džina in tonika je pripravil goste na zaključek večera, vendar brez domačih, brdskih makronov in pralinejev ni šlo.

Načrtovani dve uri dogodka sta hitro prešli v tri, a nobenega od gostov to ni motilo. Lepo okolje, narava, glasba in okusi so zmagovali na vsakem koraku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 11. december 2013 / 12:40

Prežali bodo na vinjene

Kranj – Do nedelje po vsej državi poteka zadnji, četrti del akcije 0,0 šofer – trezna odločitev, v okviru katere bodo policisti zopet nadzirali psihofizično stanje voznikov. Kot napovedujejo, bodo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 16. september 2011 / 07:00

Znani Gorenjci na počitnicah

Počitnice so za večino pri koncu, tudi za znane Gorenjce. Zaupali so nam, kje in kako so preživeli letošnji dopust.

Gospodarstvo / petek, 16. september 2011 / 07:00

Anže Koželj drugi na državnem prvenstvu

Kranj - Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije je v sodelovanju z Biotehniško šolo šolskega centra Ptuj pripravila minuli konec tedna v Turnišču pri Ptuju 55. državno te...

Gospodarstvo / petek, 16. september 2011 / 07:00

Gorenjski lovci podprli sedanjega predsednika

Naklo - V Lovski zvezi Slovenije bodo decembra na volilnem občnem zboru izvolili novega predsednika ter člane upravnega in nadzornega odbora, razsodišča in odbora etičnega kodeks...

Prosti čas / petek, 16. september 2011 / 07:00

Narodnozabavni vikend z Veselimi Begunjčani

Veseli Begunjčani so se ves avgust pripravljali na narodnozabavni vikend pod šotorom, v Krpinu pri Begunjah, kjer se bo med petkom in nedeljo, 16. in 18. septembrom, precej zabavalo...

Prosti čas / petek, 16. september 2011 / 07:00

Pirfest v Preddvoru

Ta konec tedna bo v Preddvoru pod velikim šotorom na dvorišču stare Jelovice potekal Pirfest – Preddvor 2011, ki prinaša dva večera odlične glasbe in bogate kulinarične ponudbe. V petek zv...