Kar osem zelenih zvezdic Slovenijo znova uvršča na prvo mesto med evropskimi državami po številu zelenih Michelinovih zvezdic na prebivalca. / Foto: arhiv STO (Siniša Kanižaj)

Na kulinaričnem vrhu ni sprememb

Slovenija letos kar z desetimi restavracijami z Michelinovimi zvezdicami: kobariški Hiši Franko ponovno tri zvezdice, kranjskogorski Restavraciji Milka dve, nova zvezdica pa za restavracijo Pavus iz Laškega

Michelin tri zvezdice podeljuje restavracijam z izjemno kulinariko, za katero je vredno načrtovati čisto posebno pot. Z dvema zvezdicama Michelin označuje odlično kulinariko, za katero je vredno narediti ovinek, z eno pa restavracije z visokokakovostno kulinariko, vredno postanka.

Zelena zvezdica je namenjena restavracijam s trajnostnimi praksami. Priznanje lahko prejmejo le tiste restavracije, ki se tudi sicer uvrščajo v eno od drugih kategorij Michelinovega vodnika.

Ljubljana – Gwendal Poullennec, mednarodni direktor vodnika Michelin: »Inšpektorji vodnika Michelin imajo vsako leto privilegij, da opazujejo vztrajni napredek slovenske kulinarične scene. Danes, 18. junija, na mednarodni dan trajnostne gastronomije, predstavljamo naš slovenski izbor, ki vključuje eno novo Michelinovo zeleno zvezdico, ki ponazarja vse večjo skrb lokalnih strokovnjakov, da si predstavljajo obrise bolj krepostne in trajnostne gastronomije.«

Slavni kulinarični vodnik Michelin je v začetku tedna petič zapored poudaril najboljše slovenske restavracije in ponovno potrdil vrhunsko kakovost, trajnostno usmeritev in raznolikost slovenske gastronomije.

V letošnji kulinarični Michelinov vodnik za Slovenijo je uvrščenih 63 restavracij, kar je štiri več kot lani. Hiša Franko z Ano Roš je obdržala najvišje priznanje, tri zvezdice, gorenjski Restavraciji Milka z Davidom Žefranom pa so Michelinovi ocenjevalci ponovno prisodili dve zvezdici. Z eno zvezdico se ponaša osem restavracij, med njimi je novinka Restavracija Pavus s kuharskim mojstrom Markom Pavčnikom, ki se ga lahko spomnite tudi s televizijskih zaslonov. Na Gorenjskem med prejemnicami ene Michelinove zvezdice ostaja radovljiška Hiša Linhart z Urošem Štefelinom, Gorenjec Igor Jagodic pa jo je obdržal v Ljubljani – je glavni v kuhinji Restavracije Strelec.

Pet novih restavracij je nagrajenih z oznako Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo, skupno je v to kategorijo uvrščenih kar deset restavracij – in med novimi najdemo tokrat dve gorenjski: restavracijo butičnega hotela Majerca v Bohinju, kjer kuhalnico vrti Timi Rožič; v Gozdu - Martuljku pa restavracijo istoimenskega ravno tako butičnega hotela Triangel, kjer v kuhinji domuje Jon Zupan. Slednji se je priznanja razveselil, ravno tako tudi Rožič, oba pa se strinjata, da je to lepa potrditev, da se stvari v kuhinji odvijajo v pravo smer. Timi Rožič se je še dopolnil: »Vse, kar hočemo, je, da je hrana dobra, gostje zadovoljni in vzdušje prijetno. Osebno mi pa veliko pomeni, da so nas opazili, saj je to znak, da nekaj delamo prav.«

Osem zelenih zvezdic

Prav tako je letos osem restavracij dobilo zeleno Michelinovo zvezdico, ki podarja restavracije s trajnostnimi praksami. Priznanje lahko prejmejo le tiste restavracije, ki se tudi sicer uvrščajo v eno od drugih kategorij Michelinovega vodnika. Na novo je zeleno zvezdico prejela Galerija okusov (Petrovče), v kateri ustvarja kuharski mojster Marko Magajne, na Gorenjskem sta jo obdržali Hiša Linhart in Gostilna Krištof, kjer glavno kuhalnico vihti Uroš Gorjanc. Tudi Hiša Franko je obdržala zeleno zvezdico in je tako ena od zgolj 145 restavracij na svetu s tremi zvezdicami in 33. restavracija na svetu, ki se ponaša tako s tremi kot z zeleno zvezdico hkrati.

Omembe vredne

Ob tem pa so v vodnik kot izbrane (Michelin Selected), ki jih Michelinovi inšpektorji priporočajo za obisk v letošnjem letu, uvrščene še druge restavracije. Teh je kar 43 (od skupno 63), nove so štiri. Iz Gorenjske so v tem izboru: Danilo – gostilna in vinoteka, Dvor Jezeršek, že omenjena Gostilna Krištof, JB Restavracija, ki je sicer v Ljubljani, a jo vodi Kamničan Janez Bratovž, vse bolj pa v ospredje stopa njegov sin, ter blejski hotelski Julijana in Restavracija 1906, jezerska Vila Planinka in radovljiška Vila Podvin.

Tiskana izdaja rdečega gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia 2024 bo na voljo konec septembra.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 8. september 2019 / 16:46

Delavec padel s cisterne

Kamnik – V ponedeljek okoli 8. ure je v podjetju na območju Kamnika delavec pri vzorčenju padel s cisterne tovornega vozila in se pri tem lažje poškodoval. O dogodku so policisti obvestili delovneg...

Objavljeno na isti dan


Humor / petek, 13. september 2013 / 07:00

In mali bodo veliki

Gibanje malih občin, z manj kot pet tisoč prebivalci, imenovano G6, se strinja z zmanjšanjem števila občin. Po njihovem predlogu naj bi bilo po novem na Gorenjskem šest občin.

Nasveti / petek, 13. september 2013 / 07:00

Andrejin šopek na krožniku

Prijateljica Andreja ima razstavo v Šivčevi hiši. Na katalogu, ki ga je oblikovala druga Andrejka, je na naslovnici čudovit šopek z oranžno rdečimi in rumenimi gerberami, zelenimi vejicami zašiljen...

Razvedrilo / petek, 13. september 2013 / 07:00

Ob košarki tudi glasba

Dogajanje na Jesenicah je v minulih dneh zaznamovala košarkarska vročica, v Križah pa so za dobro voljo poskrbeli s tradicionalnim Vikendom smeha.

Razvedrilo / petek, 13. september 2013 / 07:00

Zgovorni Francois Pierre

Cassis je navdušil s svojimi barvitimi hiškami, ozkimi ulicami, gostinska ponudba pa je cenovno primerno 'zasoljena', tako da je regionalno tekmovanje v La Ciotatu v njihovem najpopularnejšem športu –...

GG Plus / petek, 13. september 2013 / 07:00

Doma (5)

Čez čas se je naši slovenski četici pridružil tudi neki Tone, ki je bil mesar. Sam bog nam ga je poslal! Nekoč je – medtem ko je šel ven iz taborišča na delo – zagledal govedo brez gospoda...