Beer Bulli je legendarni Volkswagnov kombi, ki se je tokrat ustavil na dvorišču Loškega gradu. / Foto: Alenka Brun

Gostujoča ulična kulinarika in golaž

Karavana okusov se je ustavila v Škofji Loki, priljubljena ljubljanska Odprta kuhna je v soboto obiskala Kranj, tradicionalno tekmovanje v kuhanju golaža v Godiču pa je ponovno privabilo lepo število ekip.

Tokrat se je že dobro uveljavljena Karavana okusov, slovenski festival s t. i. kulinaričnimi vozili, na katerem ne manjka dobrot in se najde marsikaj za ljubitelje sladkega in slanega ter tudi piva, pic, orientalskih in tajskih okusov, s svojimi pisanimi tovornjaki in prikolicami za strežbo uličnih dobrot ustavila na dvorišču Loškega gradu. Karavana je Ločane in tudi druge obiskovalce s svojimi okusi razvajala kar dva dni, manjkal ni niti znameniti Beer Bulli, legendarni Volkswagnov kombi, poln »hladnega hmeljnega veselja« s pipami za pivo na boku. V bistvu je ta že kar prepoznavni znak Karavane okusov.

Spremljevalni program kulinaričnega doživetja so tokrat popestrili tudi glasbeniki in didžeji, ki so oba dneva zvečer razvajali ušesa obiskovalcev.

V nadaljevanju bo Karavana okusov še dvakrat obiskala Gorenjsko: poleti (26. in 27. junija) bo gostovala v Kranju na glavnem trgu pri vodnjaku, jeseni (6. in 7. septembra) pa prihaja v Kranjsko Goro, na travnik pred Ramado Resort.

Ljubljanska Odprta kuhna v Kranju

Odprta kuhna je prvič v tem letu Kranj obiskala minulo soboto, še enkrat pa se s svojo mamljivo ponudbo vrača 31. avgusta. S tem je odprla letošnjo sezono kulinaričnih doživetij na prostem v gorenjski prestolnici.

V soboto je tako dišalo po odličnih jedeh od blizu in daleč. Na Glavnem trgu so naključne mimoidoče, sprehajalce, turiste, pa tudi tiste, ki so prišli prav zaradi Odprte kuhne, vabile slovenske tradicionalne specialitete, mednarodne uspešnice, sodobne kreacije. Kulinarične ustvarjalnosti ni manjkalo. Tako so obiskovalci lahko okušali vse od indijskih okusov do znamenitega phad taia iz tajske restavracije Roza slon, ki naj bi bil po mnenju mnogih eden najboljših v Sloveniji. Na voljo so bili tudi domači štruklji, mesne dobrote, dolga vrsta pa je bila pri stojnici, kjer so lahko obiskovalci poleg okušanja lahko ogledali tudi nastajanje priljubljenih sladolednih rolic. Pripravili so namreč pravi šov, ki je privabil lepo število lačnih obiskovalcev in radovednih pogledov. Seveda pa tudi tokrat s svojimi sladkimi uspešnicami ni manjkal Karim Merdjadi, ki ga kot enega od treh žirantov v oddaji MasterChef Slovenija zdaj pozna že tako rekoč vsa Slovenija.

Godič golaž open 2024

V Godiču pri Kamniku pa je Slovenia Eco Resort v soboto gostil tradicionalno tekmovanje v kuhanju golaža Godič golaž open 2024.

Tekmovalo je več kot dvajset ekip, tako kot vsako leto pa je bilo tudi tokrat število prijav omejeno na trideset ekip.

Zjutraj so ekipam razdelili štiri kilograme mesa in čebule, čakala pa so jih tudi že pripravljena kurišča. Le za kotel, opremo za kuhanje in začimbe so morali tekmovalci poskrbeti sami. Dobrodošla je bila tudi prava merica dobre volje. Ekipe so imele okoli šest ur časa, da so za ocenjevanje pripravile čim boljši golaž. Vsaka ekipa je imela kakšno svojo skrito sestavino, dodelan babičin recept, nekateri pa so se kuhanja golaža lotili kar družinsko.

Vreme jim je šlo na roko, tako da se je tekmovanje v pripravi najboljšega golaža na koncu razvilo v prijetno druženje. Po razglasitvi zmagovalca je sledila brezplačna pogostitev, saj so razdelili golaž vseh ekip. Te so bile z vseh koncev Slovenije, kar nekaj se jih je tekmovanja udeležilo prvič, seveda pa tudi povratnikov ni manjkalo. In tako je ekipi Rožmarin, ki je lani osvojila tretje mesto, letos uspelo pripraviti najboljši golaž. Druge so bile Pikapolonice in tretja ekipa Hiško.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 21. oktober 2008 / 07:00

Ruparju prepolovili kazen

Višje sodišče je nekdanjemu tržiškemu županu Pavlu Ruparju kazen zaradi obrekovanja znižalo na pol leta zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 28. maj 2016 / 14:06

Onesnaženje Save

Moste – V sredo okoli 16. ure so v Savi Dolinki na jezu Hidroelektrarne Moste opazili večji rjav madež. Aktivirali so jeseniške poklicne gasilce, ki so opravili ogled jezu in potokov Javornik in Be...

Vodice / sobota, 28. maj 2016 / 14:04

V Vodicah iščejo soinvestitorje

Na nedavni seji občinskega sveta so se vodiški svetniki seznanili z idejno rešitvijo občinskega središča Vodice.

Kranj / sobota, 28. maj 2016 / 14:03

Gasilci iz Mavčič najuspešnejši

Kranj – Minulo soboto je v Kranju potekalo občinsko tekmovanje Gasilske zveze Mestne občine Kranj. Najuspešnejši so bili gasilci PGD Mavčiče, ki so se tekmovanja udeležili s kar desetimi ekipami in...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 28. maj 2016 / 14:00

Pomoč slabovidnim otrokom

Cerklje, Volčji Potok – Lions klub Brnik je minulo soboto v sklopu vseslovenske lionistične akcije Tečem, da pomagam, s katero zbirajo sredstva za projekt zgodnjega odkrivanja in rehabilitacije sla...

Bled / sobota, 28. maj 2016 / 13:59

Preverjajo izbiro prevoznika na otok

Agencija za varstvo konkurence je v aprilu na podlagi informacij iz sredstev javnega obveščanja začela spremljati in analizirati razmere na trgu javnih prevozov potnikov na Blejski otok.