Gostujoča ulična kulinarika in golaž
Karavana okusov se je ustavila v Škofji Loki, priljubljena ljubljanska Odprta kuhna je v soboto obiskala Kranj, tradicionalno tekmovanje v kuhanju golaža v Godiču pa je ponovno privabilo lepo število ekip.
Tokrat se je že dobro uveljavljena Karavana okusov, slovenski festival s t. i. kulinaričnimi vozili, na katerem ne manjka dobrot in se najde marsikaj za ljubitelje sladkega in slanega ter tudi piva, pic, orientalskih in tajskih okusov, s svojimi pisanimi tovornjaki in prikolicami za strežbo uličnih dobrot ustavila na dvorišču Loškega gradu. Karavana je Ločane in tudi druge obiskovalce s svojimi okusi razvajala kar dva dni, manjkal ni niti znameniti Beer Bulli, legendarni Volkswagnov kombi, poln »hladnega hmeljnega veselja« s pipami za pivo na boku. V bistvu je ta že kar prepoznavni znak Karavane okusov.
Spremljevalni program kulinaričnega doživetja so tokrat popestrili tudi glasbeniki in didžeji, ki so oba dneva zvečer razvajali ušesa obiskovalcev.
V nadaljevanju bo Karavana okusov še dvakrat obiskala Gorenjsko: poleti (26. in 27. junija) bo gostovala v Kranju na glavnem trgu pri vodnjaku, jeseni (6. in 7. septembra) pa prihaja v Kranjsko Goro, na travnik pred Ramado Resort.
Ljubljanska Odprta kuhna v Kranju
Odprta kuhna je prvič v tem letu Kranj obiskala minulo soboto, še enkrat pa se s svojo mamljivo ponudbo vrača 31. avgusta. S tem je odprla letošnjo sezono kulinaričnih doživetij na prostem v gorenjski prestolnici.
V soboto je tako dišalo po odličnih jedeh od blizu in daleč. Na Glavnem trgu so naključne mimoidoče, sprehajalce, turiste, pa tudi tiste, ki so prišli prav zaradi Odprte kuhne, vabile slovenske tradicionalne specialitete, mednarodne uspešnice, sodobne kreacije. Kulinarične ustvarjalnosti ni manjkalo. Tako so obiskovalci lahko okušali vse od indijskih okusov do znamenitega phad taia iz tajske restavracije Roza slon, ki naj bi bil po mnenju mnogih eden najboljših v Sloveniji. Na voljo so bili tudi domači štruklji, mesne dobrote, dolga vrsta pa je bila pri stojnici, kjer so lahko obiskovalci poleg okušanja lahko ogledali tudi nastajanje priljubljenih sladolednih rolic. Pripravili so namreč pravi šov, ki je privabil lepo število lačnih obiskovalcev in radovednih pogledov. Seveda pa tudi tokrat s svojimi sladkimi uspešnicami ni manjkal Karim Merdjadi, ki ga kot enega od treh žirantov v oddaji MasterChef Slovenija zdaj pozna že tako rekoč vsa Slovenija.
Godič golaž open 2024
V Godiču pri Kamniku pa je Slovenia Eco Resort v soboto gostil tradicionalno tekmovanje v kuhanju golaža Godič golaž open 2024.
Tekmovalo je več kot dvajset ekip, tako kot vsako leto pa je bilo tudi tokrat število prijav omejeno na trideset ekip.
Zjutraj so ekipam razdelili štiri kilograme mesa in čebule, čakala pa so jih tudi že pripravljena kurišča. Le za kotel, opremo za kuhanje in začimbe so morali tekmovalci poskrbeti sami. Dobrodošla je bila tudi prava merica dobre volje. Ekipe so imele okoli šest ur časa, da so za ocenjevanje pripravile čim boljši golaž. Vsaka ekipa je imela kakšno svojo skrito sestavino, dodelan babičin recept, nekateri pa so se kuhanja golaža lotili kar družinsko.
Vreme jim je šlo na roko, tako da se je tekmovanje v pripravi najboljšega golaža na koncu razvilo v prijetno druženje. Po razglasitvi zmagovalca je sledila brezplačna pogostitev, saj so razdelili golaž vseh ekip. Te so bile z vseh koncev Slovenije, kar nekaj se jih je tekmovanja udeležilo prvič, seveda pa tudi povratnikov ni manjkalo. In tako je ekipi Rožmarin, ki je lani osvojila tretje mesto, letos uspelo pripraviti najboljši golaž. Druge so bile Pikapolonice in tretja ekipa Hiško.