Krompirjeva rulada z jajčno omleto
V vsaki kuhinji se občasno znajde nekaj lanskoletnega krompirja, ki čaka na svojo priložnost. Namesto da ga zavržemo, ga lahko spremenimo v okusno in hranljivo jed. Krompirjeva rulada z jajčno omleto je idealna rešitev za uporabo starejšega krompirja. Združuje krompirjevo testo s sočno jajčno omleto, obogateno s koščki salame.
Za pripravo krompirjeve rulade potrebujemo: za testo: približno 600 g starejšega krompirja, 70 g pšeničnega zdroba, 100–200 g ostre moke, 2 jajci, 1 žlico kisle smetane, sol in poper; za nadev: 3 jajca, 100 g posebne salame ali šunke, 1 šopek peteršilja, 1 žlico olivnega olja, sol in poper.
Skuhamo neolupljen krompir. Kuhanega takoj olupimo in še vročega pretlačimo. Pretlačen krompir solimo, popramo ter mu dodamo jajci, kislo smetano, zdrob in del moke. Vse skupaj zgnetemo v testo. Na začetku ne dodamo vse moke, saj je količina odvisna od količine, sorte in starosti krompirja. Če je testo premehko, dodamo moko. Pretrdo testo pa rešimo z dodatkom žlice kisle smetane. Pomembno je, da testo zamesimo hitro in ne gnetemo preveč. V nasprotnem primeru se bo razmočilo in potrebovali bomo več moke. Dodajamo jo tudi v primeru, ko krompir ni več vroč oziroma topel.
Priprava jajčne omlete: V skodelici z vilicami stepemo jajca, solimo in popramo ter dodamo na koščke narezano salamo in nasekljan peteršilj. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter vlijemo jajčno zmes. Spečemo kot omleto.
Sestavljanje rulade: Testo razvaljamo v večji pravokotnik, debeline malo manj kot 1 cm. Po površini razporedimo pečeno omleto in zvijemo v rulado. Rulado nato ovijemo v čisto kuhinjsko krpo, ki ji zavežemo konce ali pa jo zavijemo v acetatno folijo. Rulado kuhamo v osoljeni vodi približno od 20 do 30 minut.
Nasvet: Po želji lahko rulado skuhamo tudi nad soparo. V tem primeru je ni treba ovijati v kuhinjsko krpo. Jajčno omleto obogatimo še z nekaj na drobno narezane zelenjave, kot je paprika, por, bučke ...