Darko in Enej z mentorjem Davorjem Družincem in kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom

Priložnost, da se preizkusijo na najvišji ravni

Hiša Linhart v okviru letošnje slavnostne večerje pred Festivalom čokolade vrat restavracije ni odprlale svojim zahtevnim gostom. Kuharski mojster Uroš Štefelin je v prostore starodavne stavbe, v kateri z Michelinovo zvezdico nagrajene kulinarične presežke ustvarja zadnjih nekaj let, povabil tudi dijake Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Z navdušenjem so izkoristili priložnost, da se preizkusijo tudi v najzahtevnejših pogojih.

Radovljica – Maja, Ema, Darko in Enej so se pod vodstvom mentorjev, Edina Halačevića in Davorja Družinca, na dogodek kar dolgo in predvsem temeljito pripravljali. Uroš Štefelin se je odločil, da bodo v šesthodnem jedilniku letošnjega Festivala čokolade zadolženi za pripravo čokoladnega aperitiva in tople predjedi.

»Ustvarili smo dva koktajla, za katera smo sami pripravili recept. Prvega smo poimenovali pristna Radolca, sestavljajo pa ga Matijevčev tepkovec, Vipijev motni jabolčni sok in naravni pomarančni sok. Za dekoracijo smo uporabili čokolado in cvetni prah, s katerima smo obložili rob kozarca. Za drugega, čokoladni ledeni čaj, smo uporabili domači sirup iz črnega čaja z okusom čokolade. Čaj smo 'našli' v Čajni hiši, ki ima prostore v preddverju radovljiške knjižnice,« je pojasnil Halačević.

Kuharji so se odločili za nekoliko prilagojeno obliko krožnika, s katerim so se, in to zelo uspešno, predstavili že na nedavnem kuharskem tekmovanju na Braču. »Izhajali smo iz preproste jedi, škampov 'na buzaro', in naredili testenine, nadevane s škampi, paradižnikovo omako ter čipko s česnom in sipinim črnilom. Dodali smo še okisana zelišča, ki jim doma rečemo kar plevel – kurja črevca. Da smo krožnik povezali s Festivalom čokolade, pa smo testu dodali nekaj čokolade,« je pojasnil mentor Davor Družinec.

Mladi so se, zadovoljni, da se lahko preizkusijo pri delu na najvišji ravni, tako strežbe kot kuhanja lotili sproščeno in samozavestno. Uro pred začetkom dogodka, ko smo jih obiskali, je v restavraciji in kuhinji vladalo sproščeno vzdušje pričakovanja, z nekaj pozitivne napetosti.
Ema in Maja sta preverjali še zadnje podrobnosti – z namenom, da bo postrežba koktajlov potekala gladko, mlada in povezana ekipa v kuhinji je z nasmehi na ustih zagotovila, da je vse nared. »Bistvo je v dobri pripravi,« so pojasnili. »Če je ta temeljita, pravzaprav nič ne more iti posebno narobe.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 26. december 2011 / 07:00

Dan za umetnost in ...

... glavo z novim navojem. Bil je lep dan. Spočili smo telo in duha, naostrili vonje in zvečer v Cannes odšli po glavo.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 6. november 2018 / 11:39

Tožilstvo za priznanje ponuja pogojno kazen

Ljubljana – Tožilstvo je Ismetu Silahiću, direktorju podjetja Silmont, ki je pred petimi leti izvajalo sanacijo strehe stanovanjske stolpnice na Ulici Matije Tomca 2 v Domžalah, med katero je 26. o...

Nasveti / torek, 6. november 2018 / 11:36

Kako naj ji ustrežem

Poklical me je rahlo nejevoljen možakar. Mojih pisarij ne bere. Ne more si predstavljati, da bi toliko razmišljal o sebi. Ima drugo delo, kamor se zateče. Moti ga le, ker žena prebira kolumne in mu...

Izleti GG / torek, 6. november 2018 / 11:31

Obiranje mandarin

Gorenjski glas in Kompas sta zadnji oktobrski konec tedna peljala goste na izlet v Imotsko krajino z ogledom Rdečega in Modrega jezera, Makarsko riviero, na obiranje mandarin v dolin...

Gospodarstvo / torek, 6. november 2018 / 11:28

Prodajajo Merkurjev center v Izoli

Kranj – Gorenjska banka prodaja trgovsko-poslovni center Merkur v Izoli na lokaciji ob morju med Koprom in Izolo. Več kot 54 tisoč kvadratnih metrov veliko območje, ki je zanimivo za gradnjo turist...

Rekreacija / torek, 6. november 2018 / 11:26

Kaj pa vadba v zimskih mesecih?

Uro smo ravno prestavili na zimski čas, dnevi so postali kratki, marsikdo pride iz službe, ko je zunaj že tema. Najbolj pridni vstanejo zgodaj in se rekreirajo že zjutraj pred službo, marsikdo pa o...