Darko in Enej z mentorjem Davorjem Družincem in kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom

Priložnost, da se preizkusijo na najvišji ravni

Hiša Linhart v okviru letošnje slavnostne večerje pred Festivalom čokolade vrat restavracije ni odprlale svojim zahtevnim gostom. Kuharski mojster Uroš Štefelin je v prostore starodavne stavbe, v kateri z Michelinovo zvezdico nagrajene kulinarične presežke ustvarja zadnjih nekaj let, povabil tudi dijake Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Z navdušenjem so izkoristili priložnost, da se preizkusijo tudi v najzahtevnejših pogojih.

Radovljica – Maja, Ema, Darko in Enej so se pod vodstvom mentorjev, Edina Halačevića in Davorja Družinca, na dogodek kar dolgo in predvsem temeljito pripravljali. Uroš Štefelin se je odločil, da bodo v šesthodnem jedilniku letošnjega Festivala čokolade zadolženi za pripravo čokoladnega aperitiva in tople predjedi.

»Ustvarili smo dva koktajla, za katera smo sami pripravili recept. Prvega smo poimenovali pristna Radolca, sestavljajo pa ga Matijevčev tepkovec, Vipijev motni jabolčni sok in naravni pomarančni sok. Za dekoracijo smo uporabili čokolado in cvetni prah, s katerima smo obložili rob kozarca. Za drugega, čokoladni ledeni čaj, smo uporabili domači sirup iz črnega čaja z okusom čokolade. Čaj smo 'našli' v Čajni hiši, ki ima prostore v preddverju radovljiške knjižnice,« je pojasnil Halačević.

Kuharji so se odločili za nekoliko prilagojeno obliko krožnika, s katerim so se, in to zelo uspešno, predstavili že na nedavnem kuharskem tekmovanju na Braču. »Izhajali smo iz preproste jedi, škampov 'na buzaro', in naredili testenine, nadevane s škampi, paradižnikovo omako ter čipko s česnom in sipinim črnilom. Dodali smo še okisana zelišča, ki jim doma rečemo kar plevel – kurja črevca. Da smo krožnik povezali s Festivalom čokolade, pa smo testu dodali nekaj čokolade,« je pojasnil mentor Davor Družinec.

Mladi so se, zadovoljni, da se lahko preizkusijo pri delu na najvišji ravni, tako strežbe kot kuhanja lotili sproščeno in samozavestno. Uro pred začetkom dogodka, ko smo jih obiskali, je v restavraciji in kuhinji vladalo sproščeno vzdušje pričakovanja, z nekaj pozitivne napetosti.
Ema in Maja sta preverjali še zadnje podrobnosti – z namenom, da bo postrežba koktajlov potekala gladko, mlada in povezana ekipa v kuhinji je z nasmehi na ustih zagotovila, da je vse nared. »Bistvo je v dobri pripravi,« so pojasnili. »Če je ta temeljita, pravzaprav nič ne more iti posebno narobe.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 2. avgust 2007 / 07:00

Orgle ne škripljejo več

V cerkvi Device Marije Karmelske na Češnjicah so obnovili 170 let stare orglje.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 19:04

Gospodinjska skupnost za starejše

Pri Šoštarju v Davči nastaja prva gospodinjska skupnost za starejše v Sloveniji. »Funkcioniramo kot družina,« pravijo njeni prvi člani.

Slovenija / nedelja, 21. maj 2017 / 19:03

Ponosni na prednike

Dva dogodka sta konec prvega majskega tedna zaznamovala dejavnost Slovencev na Koroškem. V nedeljo, 7. maja, so najprej na pokopališču v Kotmari vasi / Koettmannsdorfu pod Gurami na levem bregu Dra...

Kronika / nedelja, 21. maj 2017 / 19:01

Vinjeni na cesti

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dveh dneh obravnavali več voženj pod vplivom alkohola, nekatere so se končale tudi s prometno nesrečo. V Tenetišah se je voznik zaradi alkohola (0,65 mg/l)...

GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 15:05

»Pomladili« program in članstvo

Pihalni orkester Alpina Žiri, pri katerem ta čas sodeluje okrog trideset godbenikov, letos praznuje sedemdesetletnico obstoja. Za uvod v praznovanje obletnice so že konec lanskega leta izdali zgoščenk...

GG Plus / nedelja, 21. maj 2017 / 15:04

O Kreku, njegovi koči in planinskem društvu

Ob 110-letnici železnikarskega planinskega društva in stoti obletnici smrti dr. Janeza Evangelista Kreka so v Muzeju Železniki pripravili razstavo o Krekovi koči na Ratitovcu.