Darko in Enej z mentorjem Davorjem Družincem in kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom

Priložnost, da se preizkusijo na najvišji ravni

Hiša Linhart v okviru letošnje slavnostne večerje pred Festivalom čokolade vrat restavracije ni odprlale svojim zahtevnim gostom. Kuharski mojster Uroš Štefelin je v prostore starodavne stavbe, v kateri z Michelinovo zvezdico nagrajene kulinarične presežke ustvarja zadnjih nekaj let, povabil tudi dijake Srednje gostinske in turistične šole Radovljica. Z navdušenjem so izkoristili priložnost, da se preizkusijo tudi v najzahtevnejših pogojih.

Radovljica – Maja, Ema, Darko in Enej so se pod vodstvom mentorjev, Edina Halačevića in Davorja Družinca, na dogodek kar dolgo in predvsem temeljito pripravljali. Uroš Štefelin se je odločil, da bodo v šesthodnem jedilniku letošnjega Festivala čokolade zadolženi za pripravo čokoladnega aperitiva in tople predjedi.

»Ustvarili smo dva koktajla, za katera smo sami pripravili recept. Prvega smo poimenovali pristna Radolca, sestavljajo pa ga Matijevčev tepkovec, Vipijev motni jabolčni sok in naravni pomarančni sok. Za dekoracijo smo uporabili čokolado in cvetni prah, s katerima smo obložili rob kozarca. Za drugega, čokoladni ledeni čaj, smo uporabili domači sirup iz črnega čaja z okusom čokolade. Čaj smo 'našli' v Čajni hiši, ki ima prostore v preddverju radovljiške knjižnice,« je pojasnil Halačević.

Kuharji so se odločili za nekoliko prilagojeno obliko krožnika, s katerim so se, in to zelo uspešno, predstavili že na nedavnem kuharskem tekmovanju na Braču. »Izhajali smo iz preproste jedi, škampov 'na buzaro', in naredili testenine, nadevane s škampi, paradižnikovo omako ter čipko s česnom in sipinim črnilom. Dodali smo še okisana zelišča, ki jim doma rečemo kar plevel – kurja črevca. Da smo krožnik povezali s Festivalom čokolade, pa smo testu dodali nekaj čokolade,« je pojasnil mentor Davor Družinec.

Mladi so se, zadovoljni, da se lahko preizkusijo pri delu na najvišji ravni, tako strežbe kot kuhanja lotili sproščeno in samozavestno. Uro pred začetkom dogodka, ko smo jih obiskali, je v restavraciji in kuhinji vladalo sproščeno vzdušje pričakovanja, z nekaj pozitivne napetosti.
Ema in Maja sta preverjali še zadnje podrobnosti – z namenom, da bo postrežba koktajlov potekala gladko, mlada in povezana ekipa v kuhinji je z nasmehi na ustih zagotovila, da je vse nared. »Bistvo je v dobri pripravi,« so pojasnili. »Če je ta temeljita, pravzaprav nič ne more iti posebno narobe.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 8. junij 2015 / 15:11

Razveselili so se novih knjig

Ob zaključku dobrodelne akcije Podarimo knjige so se v Centru Korak razveselili darila pa tudi obiska in sodelovanja, ki vsem veliko pomeni.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 8. december 2018 / 13:09

Avstrijci gradijo, pri nas se zapleta

Gradnja druge cevi predora Karavanke se na slovenski strani očitno še ne bo kmalu začela.

Nasveti / sobota, 8. december 2018 / 13:05

Pokvarjeno oko

Iz Berlina prifrčijo prvi novoletni pozdravi, a na njih ni novoletnih okraskov, tudi napisa Frohe Weihnachten ne. Skrivnostno zre vame prelepa ženska, ki vabi na Muzejski otok. Za popolno razglašen...

GG Plus / sobota, 8. december 2018 / 13:04

Zgodba kot ulita

Zakaj »zgodba kot ulita«? Zato, ker je to zgodba velike livarske družbe LTH Castings, ki ima svoj sedež v Škofji Loki. Zajema njen razvoj od podjetja Motor, ustanovljenega leta 1948, osredotoča pa...

Zanimivosti / sobota, 8. december 2018 / 12:58

Ni zime za Eskime

Ni zime za Eskime, bi lahko zapisali pod fotografijo, ki je bila v nedeljo posneta na Pokljuki na tekmi biatlonskega svetovnega pokala. Da so temperature za ta čas visoke, je očitno želel pokazati...

GG Plus / sobota, 8. december 2018 / 12:57

Vodiška Johanca, verska sleparka

V Repnjah pri Vodicah se je 4. decembra 1885 rodila verska sleparka Ivana Jerovšek, ki so jo začeli imenovati Vodiška Johanca. Če je njeno igrano krvavenje v tistem času pomenilo priložnost za spop...