V letošnji kopi na Koroški Beli je približno 17 kubičnih metrov lesa. / Foto: Nik Bertoncelj

Na Koroški Beli se kadi iz kope

Vse do 5. maja bodo na kopišču nad Koroško Belo kuhali oglje. Člani Kulturnega društva Možnar Koroška Bela namreč že vse od leta 2012 ohranjajo ta tradicionalni običaj.

Koroška Bela – Letošnjo kopo je prižgala Saša Sterle, hči nekdanjega predsednika društva, ki je bil obenem tudi idejni vodja obujanja te tradicije. Kot je pojasnil Črt Laharnar, trenutni predsednik KD Možnar Koroška Bela, kuhanje oglja vsako leto znova prikažejo, saj želijo ohraniti ta običaj, oglje pa po končanem kuhanju prodajo po vasi – največkrat za žar. Kot je povedal, letošnjo kopo sestavlja približno 17 kubičnih metrov lesa, ki pa mora biti za kakovostno oglje vedno les listavcev. »Postopek izdelave kope in kuhanja oglja obsega pripravo kopišča, postavitev stržena in 'podna', zlaganje drv, zelenenje, pokrivanje kope, prižig, 'futranje', oglenitev in ohlajanje ter razdiranje. Po prižigu je treba vzdrževati ogenj, da zagori celotna notranjost. Ves čas spremljamo dim. Če je ta bel, pomeni, da gre iz lesa vodna para, ko pa dim spremeni barvo v rjavo ali modro, nastaja oglje,« je pojasnil Laharnar. V nadaljevanju je povedal še, da je bilo oglje nekdaj veliko pomembnejše kot danes, ko ga uporabljamo večinoma le za žar. »Pravo kakovost oglja pa je včasih določil kovač. Če se je preveč iskrilo, je točno vedel, da gre za mešan les namesto bukovega, in te je nagnal,« je še povedal Laharnar. Včasih so oglje kuhali po številnih krajih po Sloveniji, dandanes pa se z ohranjanjem tega običaja ukvarjajo redki, čeprav je oglarstvo dejavnost, ki je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sreda, 2. avgust 2017 / 18:39

Turizem ob jezeru

Preddvor je še eden od gorenjskih turističnih krajev, ki je v preteklosti cvetel bolj kot danes. V tridesetih letih prejšnjega stoletja se je tu dr. Otmar Majerič ukvarjal z zdraviliškim t...

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / sreda, 30. december 2020 / 00:51

Za božič imajo Nemci najraje kavkaško smreko

Nemška turistična organizacija (DZT) je decembra povabila na virtualno medijsko predstavitev.

Mularija / sreda, 30. december 2020 / 00:30

Knjiga me zmiga

Učenci, ki so hodili v hribe in pridno brali, so se ob tem tudi marsikaj naučili.

Zanimivosti / sreda, 30. december 2020 / 00:00

Tudi Božiček se je prilagodil

Bašelj – Novi koronavirus je letos tudi Božička prisilil, da se je prilagodil situaciji. Bašelj je tako v soboto popoldan v družbi Rudolfa in božičnega spremstva obiskal na zelo prisrčen i...

Nasveti / sreda, 30. december 2020 / 00:00

Tanja odgovarja

Pred leti ste mi že odgovorili in pomagali. Nekako je obvisel v zraku le operativni poseg, ki ga niste videli, je pa stanje po tej operaciji nekako nespremenjeno in bi bilo bolje, da se re...

Šport / sreda, 30. december 2020 / 00:28

Ekipni obračuni tekačev

Rudno polje – V soboto so se na Pokljuki za naslov najboljših v državi pomerili smučarski tekači in tekačice v ekipnem sprintu v klasični tehniki. V moški konkurenci sta bila najboljša brata Benjam...