Na Koroški Beli se kadi iz kope
Vse do 5. maja bodo na kopišču nad Koroško Belo kuhali oglje. Člani Kulturnega društva Možnar Koroška Bela namreč že vse od leta 2012 ohranjajo ta tradicionalni običaj.
Koroška Bela – Letošnjo kopo je prižgala Saša Sterle, hči nekdanjega predsednika društva, ki je bil obenem tudi idejni vodja obujanja te tradicije. Kot je pojasnil Črt Laharnar, trenutni predsednik KD Možnar Koroška Bela, kuhanje oglja vsako leto znova prikažejo, saj želijo ohraniti ta običaj, oglje pa po končanem kuhanju prodajo po vasi – največkrat za žar. Kot je povedal, letošnjo kopo sestavlja približno 17 kubičnih metrov lesa, ki pa mora biti za kakovostno oglje vedno les listavcev. »Postopek izdelave kope in kuhanja oglja obsega pripravo kopišča, postavitev stržena in 'podna', zlaganje drv, zelenenje, pokrivanje kope, prižig, 'futranje', oglenitev in ohlajanje ter razdiranje. Po prižigu je treba vzdrževati ogenj, da zagori celotna notranjost. Ves čas spremljamo dim. Če je ta bel, pomeni, da gre iz lesa vodna para, ko pa dim spremeni barvo v rjavo ali modro, nastaja oglje,« je pojasnil Laharnar. V nadaljevanju je povedal še, da je bilo oglje nekdaj veliko pomembnejše kot danes, ko ga uporabljamo večinoma le za žar. »Pravo kakovost oglja pa je včasih določil kovač. Če se je preveč iskrilo, je točno vedel, da gre za mešan les namesto bukovega, in te je nagnal,« je še povedal Laharnar. Včasih so oglje kuhali po številnih krajih po Sloveniji, dandanes pa se z ohranjanjem tega običaja ukvarjajo redki, čeprav je oglarstvo dejavnost, ki je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine.