Govedina z zeljem in korenjem / Foto: Erika Jesenko

Meso mlade govedine

Za ljubitelje sočnega in okusnega mesa je mlada govedina odlična izbira, saj ponuja nežen okus in mehko teksturo.

Za pripravo govedine z zeljem in korenjem potrebujemo: 800 g fileja mlade govedine, 1 glavo zelja, 400 g korenja, 1 čebulo, pol žličke dimljene paprike, pol žličke sladke paprike, pol žličke karija, 3 lovorove liste, 200 g paradižnikove mezge, sol in poper, 2 žlici olivnega olja.

Meso narežemo na manjše medaljone ter ga popopramo in posolimo. Čebulo olupimo in nasekljamo, korenje in zelje narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo meso. Dodamo nasekljano čebulo in pražimo 5 minut. Nato dodamo še narezano zelje in korenje. Potresemo z vsemi začimbami, dosolimo ter zalijemo s paradižnikovo mezgo. Dobro premešamo in pokrijemo posodo. Na srednji temperaturi dušimo približno 45 minut oziroma toliko, da se meso zmehča. Po potrebi dolijemo še nekaj tekočine. Na koncu po okusu dodatno še začinimo. Postrežemo k izbrani prilogi, kot so testenine, polenta, pire krompir.

Za pripravo hitro pečenih govejih zrezkov potrebujemo: 4 debelejše goveje zrezke (približno 2 centimetra), olivno olje, grobo mleto sol in grobo mleti poper.

Goveje zrezke operemo, osušimo ter jih položimo v posodo. Zalijemo jih s toliko olivnega olja, da so v celoti prekriti. Posodo nepredušno zapremo in postavimo v hladilnik za od dva do tri dni. Pred peko meso postavimo iz olja na krožnik. Ponev močno segrejemo ter na njej popečemo meso. Najprej pečemo 1 minuto na vsaki strani, nato ponev pokrijemo in pečemo še približno 5 minut za srednje pečeno meso (če želimo bolj pečeno meso, čas peke podaljšamo za kakšno minuto). Ponev odkrijemo, meso obrnemo ter ga po zgornji strani solimo in popramo. Pokrijemo in pečemo še minuto. Pečeno meso zavijemo v alufolijo in pustimo počivati od 5 do 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 22. november 2012 / 07:00

Teden poslovnih priložnosti

Naklo - V Biotehniškem centru (BC) Naklo so v Teden poslovnih priložnosti, ki se je zaključil v ponedeljek, združili več dogodkov. Med opaznejšimi je bilo četrtkovo odprtje dobrodelne adve...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 24. junij 2015 / 11:37

Leto Primorcev

Dobili smo zmagovalko šova Big Brother, naziv MasterChef je šel v moške roke, vračajo pa se šov TOP 4 s Tjašo Kokalj, jeseni Gostilna išče šefa in druga sezona Kmetije: Nov začetek. Z malih zaslonov s...

Razvedrilo / sreda, 24. junij 2015 / 11:36

Joške v'n na dnevu športa in zabave

Mojstrana – V soboto, 27. junija, bo Društvo mladih Kranjska Gora prvič organiziralo enodnevni dogodek poimenovan Mojstranški dan športa in zabave. Prijave za turnir se zbirajo do srede na...

Kultura / sreda, 24. junij 2015 / 11:35

Beograjsko gledališče v Kranju

Kranj – Prešernovo gledališče Kranj bo v Stolpu Škrlovec Kranj pred zaključkom letošnje sezone gostilo beograjski Bitef teatar. V sredo, 24. junija, ob 20. uri se bo to znano srbsko gledališče pred...

Rekreacija / sreda, 24. junij 2015 / 11:34

Z Valjavcem na duatlonu štafet

Besnica – Podružnična osnovna šola Besnica je v sodelovanju s Tadejem Valjavcem v četrtek drugo leto zapored pripravila tekmovanje v duatlonu za štafete, ki so se ga udeležili učenci od 2. do 5. ra...

Rekreacija / sreda, 24. junij 2015 / 11:33

Finale lige 3 x 3 na Bledu

Bled – V soboto, 27. junija, bo na Bledu pri kampu Zaka potekal finalni turnir košarkarske lige 3 x 3. Od 15. ure si boste lahko ogledali zanimive tekme, ki jih bo popestril bogat spremljevalni pro...