Marija Kozina - Micka je nedavno praznovala devetdeseti rojstni dan. Čeprav je bilo njeno življenje zaznamovano z delom, danes pravi, da je bilo lepo in da je še vedno zadovoljna s tem, kar ima in kar je počela. / Foto: Tina Dokl

Golaž skuha še danes

Nedavno je devetdeseti rojstni dan praznovala Marija Kozina - Micka z Okroglega. Torta je bila ob praznovanju častitljivega jubileja še posebno slastna.

Marija se je rodila na Spodnji Beli mami Manci in očetu Lovru. Imela je še štiri brate in tri sestre. »Časi so bili takrat precej drugačni, kmalu sem morala začeti delati. Starejša sestra je pomagala mami v kuhinji, jaz pa atu v 'štali'. Imeli smo ogromno živine, pa tudi gozd, in ko je bilo treba sekati, sem šla vedno sekat z očetom. Težko je bilo. Spomnim se, kako nam je vojska pobrala vse, kar smo imeli in pridelali. Kar so videli, so pobrali. Takrat je bilo hudo in težko.« Hodila je v nemško šolo, njeno življenje pa je v veliki meri zaznamovalo delo. »V službo nisem hodila, dela je bilo polno doma, večkrat sem šla tudi pomagat drugim. Včasih sem hodila tudi s konjem v drugo vas orat njive. Vedno sem imela rada konje, dobila sem ga tudi za doto,« je povedala slavljenka.

Z možem Vinkom sta se spoznala, ko je prišel k njim kupovat kravo, poročila sta se leta 1961. »Vem, da bele obleke nisem imela. Včasih ni bilo mogoče kar kupiti bele poročne obleke. No, saj tudi drugih stvari ni bilo, na primer posode ali pa kaj takega. Ampak tako kot pravijo – veliko je treba delati, potem je pa vse dobro. Spomnim se, da smo se na poroko peljali z avtom,« je povedala Micka. Z Vinkom sta bila poročena 27 let, rodili so se jima trije fantje – Vinko, Tomaž in Stanko. Danes ima Micka štiri vnuke, Urbana, Borisa, Anžeta in Tjašo, pravnukov za zdaj še nima, vendar pravi, da bi bil že skrajni čas.

Še vedno kuha

Kot se spominja, je kuhala ves čas, tri mesece se je kuhanja tudi učila v Preddvoru. Še danes najraje skuha golaž. »Čebula se mora dobro pražiti, da postane lepo rumena. Dobro je, da je meso kvalitetno, mora biti tudi nekaj paradižnika. Golaž potrebuje svoj čas, sem ga skuhala ravno pred slabim mesecem,« je povedala Micka in priznala, da je zdaj že bolj neučakana, ko ga kuha. Kot je dodala, gre še vedno rada ven na zrak, veseli jo, ko jo obiščejo vnuki, poudarila pa je, da četudi je kdaj utrujena, čez dan nikoli ne leži. »Raje sedim v kuhinji, kot da bi šla čez dan ležat. To pa ne, čez dan ne bom ležala,« je dejala Micka, ki ji zdravje še vedno dobro služi, čeprav že nekoliko slabše sliši in vidi.

Za devetdeseti rojstni dan se je zbralo nekaj manj kot petdeset družinskih članov, prijateljev in sosedov. »Pripeljali so 'taveliko' torto, na vozičku. Bila je zelo dobra, vse smo pojedli. Nisem pa želela nobenih daril, absolutno ne. Zelo lepo smo praznovali, vesela sem bila,« je še povedala Micka in dejala, da četudi je bilo včasih težko, je bilo njeno življenje lepo – in je še danes tako. »Lahko rečem, da sem zadovoljna,« je strnila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 23. november 2009 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Hobotnica v solati Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper. Pripra...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Gostilna dobiva pravo podobo

Oktobra na Pop Tv prihaja nov format resničnostnega šova Gostilna išče šefa, šov, v katerem bodo tekmovalci pod mentorstvom priznanega kuharskega mojstra Bineta Volčiča pridobivali neprecenljive...

Kranj / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Gimnazija si želi samostojnosti

Na gimnaziji ESIC Kranj so prepričani, da bo prevetritev mreže šol v Kranju prispevala k dvigu kakovosti na tem področju.

Prosti čas / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Poslušalci mi dajo energijo

Saša Zadnik si življenja ne predstavlja brez dela na radiu.

GG Plus / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Skupna pota Slovenije in Koroške

Slovenska gospodarska zveza iz Celovca je v torek priredila v Škocjanu/St. Kanzian ob Klopinjskem jezeru/Klopeiner See pogovor z naslovom »Medregijsko poslovno sodelovanje Slovenija - avstri...

GG Plus / nedelja, 30. september 2012 / 07:00

Z zvezdo je križ

Če bi Slovenijo obiskali prišleki iz kakega drugega sveta, bi ob pogledu na slovensko politično sceno morda pomislili, da smo v tej lepi deželi dve vrsti ljudje. Eni se zbirajo pod rdečo zvezdo,...