Matjaž Vengust / Foto: Tina Dokl

Vedno kukal v lonce

Matjaža Vengusta z Brezovice pri Kropi je kuhanje že od malega zelo zanimalo. Nedavno smo ga lahko spremljali v Masterchefu. Čeprav se je od šova poslovil prvi, je bila to zanj pozitivna izkušnja.

Matjaža Vengusta sta v šov Masterchef brez njegove vednosti prijavila prijateljica Lara Žnidar in nekdanji šef Aleš Hlebanja. »On je v tistem času imel Kekčevo deželo v Kranjski Gori. Lara je občasno igrala Mojco, jaz pa sem bil v vlogi Bedanca,« je spomine obujal simpatični 24-letni ljubiteljski kuhar z Brezovice pri Kropi. Ko je spoznal, kaj sta mu »zakuhala«, ni kdaj dosti razmišljal, kaj bo storil. »Poklicali so me, naj se pridem predstavit, in že prvič smo morali nekaj skuhati. Pripravil sem testeninsko zloženko s slanino,« nam je zaupal Matjaž, ki je bil vesel, da je uspešno prestal izbor in se prebil med tekmovalce desete sezone.

Po nove izkušnje

V šov se je odpravil po nove izkušnje in dodatno kuharsko znanje. Čeprav se je moral posloviti kot prvi tekmovalec, ni bil preveč razočaran. »Vedno mora nekdo prvi oditi. Izkušnja je bila pozitivna in bi jo takoj ponovil. Dobil sem nove prijatelje, dogodivščino, o kateri bom nekoč pripovedoval otrokom in vnukom, pa tudi nova kuharska znanja. Ta smo si med seboj podelili tudi tekmovalci, bilo nas je 15 in smo se veliko pogovarjali o hrani, kako jo pripravljajo v posameznih koncih države in podobno.« Ujel se je z vsemi tekmovalci, največ časa pa je preživel z Domnom Beribakom iz Cerkelj, s katerim sta si v času snemanja delila sobo.

Matjaž ne skriva, da je ob izločitvi iz šova po svoje občutil tudi olajšanje. »Sodelovanje v šovu je naporno, terja svoj čas, konkurenca je huda. Kuhaš pod časovnim pritiskom, in ko sem živčen, ne znam najbolj razmišljati. Najraje delam eno stvar naenkrat. Treba je tudi vedeti, da nisi v svoji domači kuhinji, da vmes pristopijo sodniki in je prav, da kulturno odreagiraš in poklepetaš z njimi, čeprav imam med kuhanjem rad mir. Kuhati v takih okoliščinah ni enostavno in zato zmago privoščim prav vsakemu od tekmovalcev. Kdor zdrži do konca, si jo res zasluži,« je poudaril Matjaž.

Najbližja mu je slovenska kuhinja. Znanje je pridobival sam, sicer pa ga je kuhanje že od malega zelo zanimalo. »In kar te zanima, ti ostane v glavi. Že kot otrok sem prijatelje, ko smo se dobili, vedno spraševal, kaj so jedli za kosilo,« se v smehu spominja Matjaž. Znanje je srkal od staršev in stare mame, pa tudi sicer je, kamorkoli je prišel, rad pokukal v lonce in gospodinje spraševal za nasvete. »Svoj čas sem tudi pomagal v kuhinji in opazoval izkušene kuharje.«

»Pohanje« je način življenja

Matjaž se je v šovu marsikomu vtisnil v spomin z izjavo, da je »pohanje« način življenja. Cvrtje hrane mu gre dobro od rok; ne nazadnje je prav z ocvrtim krompirčkom prepričal sodnike na prvem izločitvenem testu. Na naše vprašanje, kaj je njegova specialiteta, je odvrnil: »Brez pritiskov vse dobro pripravim. Sosedi so pohvalili mojo lazanjo, znam narediti rižote na tisoč in en način, pohvalijo tudi mojega odojka, golaž … Ko je treba kaj na hitro skuhati, so to pogosto smetanove omake, ki jih lahko narediš na tisoč načinov.« Sam ima najraje dunajski zrezek in pražen krompir, ne mara pa morske hrane.

Od mizarja do pogrebnika

Kljub zanimanju za kuhanje ga izobraževalna pot ni vodila v gostinstvo, pač pa se je izučil za mizarja. »Ob izbiri srednje šole sem razmišljal, da kuhati že znam toliko, da lačen ne bom, prav tako sem se ob očetu in sosedu naučil 'šraufati', prvi moped sem dobil že v četrtem razredu, v kasnejših letih pa se jih je nabralo kakih 15. Razmišljal sem, katero znanje bi mi prišlo prav, in se odločil za mizarski poklic.« Za Matjaža velja, da se ne boji nobenega dela, bil je celo pogrebnik. Letos je začel delati v proizvodnji Verige v Lescah. Poigrava se tudi z idejo, da bi enkrat predelal svojo prikolico in v njej začel ponujati hrano, do tedaj pa bo ustvarjal v domači kuhinji.

Matjaž pravi, da prav uživa v življenju. »Vse mi je dobro, samo da se dogaja. Rad imam izlete, hribe, rad sem v družbi.« Ga sploh kaj spravi v slabo voljo? »Seveda. Politika, policisti, davki, položnice, stroški,« je našteval v smehu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 23. november 2009 / 07:00

Avtobus je pravkar speljal s postaje

Bojanova zgodba o tem, kako pasti in znova vstati (5)

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

V Elanu odpuščajo

Kljub temu da je bilo obljubljeno vnovično preverjanje potrebe, da odpustijo 180 delavcev, se to ni zgodilo.

Jesenice / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Zdravijo fanta z gnojnim meningitisom

V Bolnišnici Jesenice zdravijo sedmošolca, ki je zbolel za gnojnim meningitisom.

Kronika / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Šef varnostnikov na sodišču

Nekdanji direktor Varnosti Kranj Marko Gaber je obtožen zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Neupravičeno naj bi si pridobil čez dvesto tisoč evrov.

Prosti čas / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Slovenka leta je Neža Maurer

Tokratna prireditev Slovenka leta ni zadostila samo nečimrnosti slovenskega okusa, temveč potešila tudi lakoto intelektualcev, se dotaknila recesije, aktualnih tem, na prefinjen način združila hu...

Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Se za Elan zanimajo Rusi?

Neuradno se je izvedelo, da se Rusi zanimajo za Elan Ski, medtem ko v Skimarju nadaljujejo postopke odpuščanja delavcev.