Zeljna pita z lososom / Foto: Erika Jesenko

Zeljna pita z lososom

Zeljna pita z lososom predstavlja zanimivo kombinacijo preprostih sestavin, ki tvorijo okusno jed. Je idealna izbira za popestritev tako vsakdanjega ali tudi prazničnega jedilnika.

Za pripravo zeljne pite z lososom potrebujemo: za testo: 250 g moke, 100 g masla, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, ščep soli; za nadev: 150 g fileja lososa, 1 skodelico narezanega zelja (približno 300 g), 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, mleto rdečo papriko in origano; za preliv: 4 jajca, 2 dl mleka, ščep soli, muškatni orešček.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in kislo smetano oz. jogurt. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: File lososa narežemo na rezine ali kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo lososovo meso. Ko se meso zapeče z vseh strani in spusti nekaj maščobe, dodamo nasekljano čebulo in česen ter nato še narezano zelje. Solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Nato dodamo še na kocke narezan paradižnik ter potresemo z mleto rdečo papriko in origanom. Dobro premešamo in dušimo še od 10 do 15 minut, da se zelje zmehča.

Priprava preliva: Jajca stepemo skupaj z mlekom, posolimo in začinimo z muškatnim oreščkom.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 5. avgust 2013 / 13:48

Premiki JJ, tretjič

»Slovenska ustava vsebuje besedilo prisege, ki jo izrečejo po izvolitvi vsi najvišji državni funkcionarji. S prisego se zavežejo, da bodo 'spoštovali ustavo, delovali po svoji vesti in si...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 3. maj 2019 / 18:14

Žurman novi poveljnik sil

Minister Karl Erjavec je za novega poveljnika sil Slovenske vojske imenoval brigadirja Milana Žurmana, nekdanjega poveljnika Logistične brigade v Kranju.

Zanimivosti / petek, 3. maj 2019 / 18:10

V čast delavcem zagoreli kresovi

Večer pred praznikom dela so tradicionalno zagoreli kresovi. Kresovanje na slovenskih tleh predstavlja kulturno dediščino, ki sega v čase poganov, danes pa ima predvsem družaben značaj. Ka...

Kamnik / petek, 3. maj 2019 / 18:07

Tradicije ni lahko ohranjati

Ob prazniku dela je bilo na proslavi v Kamniški Bistrici slišati pozive k ohranjanju delavskih pravic ter tudi tradicije zbiranja in druženja delavcev.

GG Plus / petek, 3. maj 2019 / 18:02

Vsak človek je lahko v življenju uspešen

Uspeh je v življenju mogoče doseči, če imaš jasen cilj, namen in strast. O tem je prepričana Iza Login, znana in uspešna Slovenka, ki je z možem Samom pred leti ustanovila podjetje za zabavne mobilne...

Kronika / petek, 3. maj 2019 / 14:56

V enem mesecu skoraj trideset povoženih divjadi

Kranj – Gorenjski policisti so aprila obravnavali kar 28 primerov povoženja divjadi. Največ se jih je zgodilo na območju občin Tržič, Radovljica, Kranj, Šenčur, Cerklje, Škofja Loka ter Gorenja vas...