Zeljna pita z lososom / Foto: Erika Jesenko

Zeljna pita z lososom

Zeljna pita z lososom predstavlja zanimivo kombinacijo preprostih sestavin, ki tvorijo okusno jed. Je idealna izbira za popestritev tako vsakdanjega ali tudi prazničnega jedilnika.

Za pripravo zeljne pite z lososom potrebujemo: za testo: 250 g moke, 100 g masla, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, ščep soli; za nadev: 150 g fileja lososa, 1 skodelico narezanega zelja (približno 300 g), 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, mleto rdečo papriko in origano; za preliv: 4 jajca, 2 dl mleka, ščep soli, muškatni orešček.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in kislo smetano oz. jogurt. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: File lososa narežemo na rezine ali kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo lososovo meso. Ko se meso zapeče z vseh strani in spusti nekaj maščobe, dodamo nasekljano čebulo in česen ter nato še narezano zelje. Solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Nato dodamo še na kocke narezan paradižnik ter potresemo z mleto rdečo papriko in origanom. Dobro premešamo in dušimo še od 10 do 15 minut, da se zelje zmehča.

Priprava preliva: Jajca stepemo skupaj z mlekom, posolimo in začinimo z muškatnim oreščkom.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 9. junij 2016 / 23:58

Več tatvin prehrambnih izdelkov

Policijska postaja Tržič je svoje naloge v letu 2015 glede na okoliščine, ki niso bile optimalne, opravila dobro, ugotavlja komandir Boštjan Lenček.

Objavljeno na isti dan


Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Ko gre za zlorabo, nikoli ne potrpimo!

"Na primer moški pije in ženske kar trpijo. To ne gre," pravi terapevt Drago Jerebic iz Zakonskega in družinskega inštituta Krog.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Pogumni Jezerjan spet doma

Alpinistični smučar Davo Karničar je ob vrnitvi z Antarktike doživel veličasten sprejem na letališču Brnik. Ob ženi Petri in sinu Izidorju so ga tam pričakali drugi svojci in znanci.

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Jezerska zastava na afriškem vrhu

Že dolgo je v nas tiho tlela ideja, da bi se odpravili na skupno potovanje, kjer bi združili vse naše hobije; plezanje, hribolazenje in deskanje na snegu. Po tehtnem premisleku smo se odločili za dalj...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Naj bo tudi drugo leto požarno varno

Prostovoljno gasilsko društvo Jezersko je vse leto pripravljeno na morebitne intervencije. Prav tako se aktivno vključujemo na vseh področjih dela v občini. Sodelujemo skoraj na vseh prireditvah...

Splošno / ponedeljek, 1. januar 2007 / 06:00

Planinci pred pomembnimi jubileji

Vse Jezerjane lepo vabim na občni zbor, ki bo konec februarja 2007.