Za več povezovanja in boljšo samooskrbo
Kot kmetijska zemljišča je opredeljena več kot polovica vsega območja občine Radovljica. Njiv je le 24 odstotkov, od tega je prehrani živali namenjenih 88 odstotkov njivskih površin, prehrani ljudi pa zgolj 12 odstotkov.
Radovljica – Radovljiški občinski svet je na februarski seji potrdil novo strategijo razvoja kmetijstva. Dokument, ki opredeljuje, v katero smer se bo dejavnost razvijala do leta 2035, je pripravljen v skladu z usmeritvami razvojnega programa občine, so poudarili pripravljavci z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske (Ragor).
Zajema celovit pregled stanja kmetijstva v občini, strateške in operativne cilje razvoja kmetijstva ter ukrepe, projekte in njihove nosilce za podjetniški razvoj kmetijske panoge in povečanje prehranske samooskrbe območja. Slednji so bili, kot je v imenu Ragorja poudarila direktorica Eva Štravs Podlogar, opredeljeni na delavnicah in pogovorih s širokim krogom deležnikov.
Strateški cilji, ki jih prinaša novi dokument na področju kmetijstva v občini Radovljica, so tako povečati zavest o pomenu kmetijstva med lokalnim prebivalstvom, spodbuditi povezovanje in podjetništvo v kmetijstvu, spodbuditi povečanje samooskrbe ter ohraniti avtohtonost podeželja in biodiverzitete.
»Ključni izzivi, ki smo jih poudarili, so nizka stopnja samooskrbe, starostna struktura nosilcev, ohranjanje kmetijskih zemljišč, povezovanje različnih deležnikov, medsebojno spoštovane in razumevanje, kmetovanje na zaščitenih območjih in okoljske težave,« je nastajanje dokumenta pojasnila Eva Štravs Podlogar.
Eno od področij, ki so ga posebej poudarili, je samooskrba. »V občini Radovljica je kljub dobrim pogojem za kmetovanje stopnja samooskrbe, predvsem z zelenjavo in sadjem, izredno nizka. Povpraševanje po lokalno pridelani, sledljivi, zdravi in kakovostni hrani je vse večje, a v nasprotju s tem v trgovinah najdemo večinoma tujo zelenjavo. Zato je treba spodbuditi lokalno okolje, da se trajnostno samooskrbuje, in vključevanje v kratke dobavne verige – od kmetije do potrošnika, javnih ustanov in gostinskih obratov.«