Nace Filipič in Lan Drinovec / Foto: Alenka Brun

Večer dveh mladih kuharskih mojstrov

Za 8. in 10. marec oziroma dan žena in mučenikov so tokrat številne restavracije in gostilne, bistroji ter gostišča pripravili nekajhodne menije ali sladice, ki so jih ustvarili prav za prvi ali drugi praznik.

Ker je bil izbor velik, smo se odločili, da obiščemo kranjski Umami Boutique, kjer je na 8. marec zvečer vajeti v roke prevzel mladi Lan Drinovec (22), ki ima sicer že bogate izkušnje iz kuhinj različnih slovenskih kuharskih mojstrov – od Bohinja in Radovljice do Ljubljane. Nazadnje smo ga srečali v kuhinji priljubljene Restavracije Strelec.

K sodelovanju je Drinovec povabil leto dni starejšega Naceta Filipiča (23) iz Restavracije Triangel istoimenskega hotela iz Gozda - Martuljka. Tudi Nace Filipič, ki izhaja iz Trebije, ima kljub mladosti precej izkušenj. Pove, da je na začetku veliko delal v restavracijah in hotelih na Bledu, izkušnje je nabiral tudi v Gostilni Lipan, učil se je pri Ani Roš – v kuhinji Hiše Franko je delal na postaji s hladnimi predjedmi in sladicami.

Umami je znan po svojih tortah, kavarniškem vzdušju, a tokrat se je za en večer prelevil v bistro s šestimi mizami, intimnim vzdušjem in trihodnim menijem s pozdravom iz kuhinje, toplo in hladno predjedjo, glavno jedjo in sladico. Pozdravu iz piščančje paštete in doma pečenega svežega kruha z bučnimi semeni je sledila marinirana postrv z rdečo peso in pinjencem. Potem je prišel na mizo globoki krožnik z domačimi okusi – krompirjem, jajcem, kislo smetano in ocvirki. Pri glavni jedi je kraljeval telečji hrbet v družbi ovčjega sira, zelene in malin. Lešnik, čokolada in citrusi pa so bili glavne sestavine sladice, ki je spominjala na ameriški krof, a le po videzu. Pod sladico se je podpisal Lan Drinovec, a nam je pojasnil, da je ideja za večer njegova, meni pa je Filipičev. Hrano je pospremilo tudi izbrano vino, gostje pa so v večeru uživali. Drinovec nam je še zaupal, da je zanj na prvem mestu kakovostna hrana, ki je pomembnejša od števila gostov, ter da se v prihodnosti lahko nadejamo še kakšnega podobnega večera.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 24. november 2006 / 06:00

Ukradli pločevino

Kranj - V noči na ponedeljek je nekdo vlomil v poslovne prostore v okolici Kranja. Iz skladišča je neznano kam odpeljal večjo količino pločevine iz barvnih kovin in last...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 24. marec 2024 / 00:59

Rakovec poziva župane k podpori

Občine Kranj, Radovljica in Jesenice znova aktivno predstavljajo argumente, zakaj je ravno njihova lokacija za regijsko bolnišnico najboljša.

Bohinj / nedelja, 24. marec 2024 / 00:59

Spreminjajo odlok o krajevnih skupnostih

Bohinjska Bistrica – Občina Bohinj je konec lanskega leta začela postopek spreminjanja odloka o prometnem režimu. Razlog zanj je, kot navajajo, uskladitev dokumenta z zakonodajo, namen pa poenotenj...

Jesenice / nedelja, 24. marec 2024 / 00:52

Novi predsednik jeseniških planincev

Jesenice – Planinsko društvo Jesenice ima novo vodstvo, naslednji dve leti bo društvo vodil Egon Kepic. Dosedanji predsednik Ivo Ščavničar je postal podpredsednik, drugi podpredsednik pa je Janko R...

Nasveti / nedelja, 24. marec 2024 / 00:51

Nevarna kombinacija

Nekako v grobem povprečju se ljudem življenje zaplete okoli 40. leta. Takrat smo približno na polovici življenja in duša nehote naredi bilanco za nazaj in pogled naprej. To je neka prelomnica, ko l...

Nasveti / nedelja, 24. marec 2024 / 00:51

Pomladno zelenje

Pomladni ekvinokcij je vstopil v zemljino pot okrog sonca. Torej enakonočje. Pravijo, da februar dan potegne, 21. marca sta dan in noč enako dolga. K nam prihaja pomlad in z njim poletje,...