Nace Filipič in Lan Drinovec / Foto: Alenka Brun

Večer dveh mladih kuharskih mojstrov

Za 8. in 10. marec oziroma dan žena in mučenikov so tokrat številne restavracije in gostilne, bistroji ter gostišča pripravili nekajhodne menije ali sladice, ki so jih ustvarili prav za prvi ali drugi praznik.

Ker je bil izbor velik, smo se odločili, da obiščemo kranjski Umami Boutique, kjer je na 8. marec zvečer vajeti v roke prevzel mladi Lan Drinovec (22), ki ima sicer že bogate izkušnje iz kuhinj različnih slovenskih kuharskih mojstrov – od Bohinja in Radovljice do Ljubljane. Nazadnje smo ga srečali v kuhinji priljubljene Restavracije Strelec.

K sodelovanju je Drinovec povabil leto dni starejšega Naceta Filipiča (23) iz Restavracije Triangel istoimenskega hotela iz Gozda - Martuljka. Tudi Nace Filipič, ki izhaja iz Trebije, ima kljub mladosti precej izkušenj. Pove, da je na začetku veliko delal v restavracijah in hotelih na Bledu, izkušnje je nabiral tudi v Gostilni Lipan, učil se je pri Ani Roš – v kuhinji Hiše Franko je delal na postaji s hladnimi predjedmi in sladicami.

Umami je znan po svojih tortah, kavarniškem vzdušju, a tokrat se je za en večer prelevil v bistro s šestimi mizami, intimnim vzdušjem in trihodnim menijem s pozdravom iz kuhinje, toplo in hladno predjedjo, glavno jedjo in sladico. Pozdravu iz piščančje paštete in doma pečenega svežega kruha z bučnimi semeni je sledila marinirana postrv z rdečo peso in pinjencem. Potem je prišel na mizo globoki krožnik z domačimi okusi – krompirjem, jajcem, kislo smetano in ocvirki. Pri glavni jedi je kraljeval telečji hrbet v družbi ovčjega sira, zelene in malin. Lešnik, čokolada in citrusi pa so bili glavne sestavine sladice, ki je spominjala na ameriški krof, a le po videzu. Pod sladico se je podpisal Lan Drinovec, a nam je pojasnil, da je ideja za večer njegova, meni pa je Filipičev. Hrano je pospremilo tudi izbrano vino, gostje pa so v večeru uživali. Drinovec nam je še zaupal, da je zanj na prvem mestu kakovostna hrana, ki je pomembnejša od števila gostov, ter da se v prihodnosti lahko nadejamo še kakšnega podobnega večera.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / ponedeljek, 4. januar 2010 / 07:00

Po brezplačen les v cono

Sečnja lesa v 2. fazi Poslovne cone Komenda je pri koncu. Komunalno infrastrukturo na približno 60 hektarih površin bo izbrani izvajalec začel graditi kmalu po novem letu.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 14. marec 2024 / 16:05

Kolesarsko potepanje Donava 2023, 7. del

Danes nas čaka opis še zadnje, šeste etape našega kolesarjenja ob Donavi, in sicer od Novega Sada do Beograda, dolge 94 kilometrov. Iz hotela v središču mesta smo kolesarili mimo narodnega gledališ...

Kultura / četrtek, 14. marec 2024 / 16:02

Maja Horvat spet v Radovljici

Radovljica – Baročna dvorana Radovljiške graščine je konec tedna gostila imeniten koncert klasične glasbe. Pred občinstvo je stopila violinistka Maja Horvat; tokrat je nastopila s pianistom Josepho...

Avtomobilizem / četrtek, 14. marec 2024 / 16:02

Po najslabšem letu lani izboljšanje prodaje

Po tem, ko smo v letu 2022 zabeležili najnižjo prodajo v tem stoletju, je lani prodaja avtomobilov poskočila za 5,85 odstotka. Vedno večji delež na trgu predstavljajo električna vozila, ugotavljajo v...

Komenda / četrtek, 14. marec 2024 / 15:58

V Komendi načrtujejo razvoj

Lotili so se priprave strateškega razvojnega načrta občine in celostne prometne strategije.

Kranj / četrtek, 14. marec 2024 / 15:57

Podpora kmetijskih društev v Kranju

Kranj – Mestna občina Kranj je v uradnem listu objavila javni razpis za dodelitev podpor delovanju društev s področja kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja v letu 2024 v skupni višini enajst...