Večer dveh mladih kuharskih mojstrov
Za 8. in 10. marec oziroma dan žena in mučenikov so tokrat številne restavracije in gostilne, bistroji ter gostišča pripravili nekajhodne menije ali sladice, ki so jih ustvarili prav za prvi ali drugi praznik.
Ker je bil izbor velik, smo se odločili, da obiščemo kranjski Umami Boutique, kjer je na 8. marec zvečer vajeti v roke prevzel mladi Lan Drinovec (22), ki ima sicer že bogate izkušnje iz kuhinj različnih slovenskih kuharskih mojstrov – od Bohinja in Radovljice do Ljubljane. Nazadnje smo ga srečali v kuhinji priljubljene Restavracije Strelec.
K sodelovanju je Drinovec povabil leto dni starejšega Naceta Filipiča (23) iz Restavracije Triangel istoimenskega hotela iz Gozda - Martuljka. Tudi Nace Filipič, ki izhaja iz Trebije, ima kljub mladosti precej izkušenj. Pove, da je na začetku veliko delal v restavracijah in hotelih na Bledu, izkušnje je nabiral tudi v Gostilni Lipan, učil se je pri Ani Roš – v kuhinji Hiše Franko je delal na postaji s hladnimi predjedmi in sladicami.
Umami je znan po svojih tortah, kavarniškem vzdušju, a tokrat se je za en večer prelevil v bistro s šestimi mizami, intimnim vzdušjem in trihodnim menijem s pozdravom iz kuhinje, toplo in hladno predjedjo, glavno jedjo in sladico. Pozdravu iz piščančje paštete in doma pečenega svežega kruha z bučnimi semeni je sledila marinirana postrv z rdečo peso in pinjencem. Potem je prišel na mizo globoki krožnik z domačimi okusi – krompirjem, jajcem, kislo smetano in ocvirki. Pri glavni jedi je kraljeval telečji hrbet v družbi ovčjega sira, zelene in malin. Lešnik, čokolada in citrusi pa so bili glavne sestavine sladice, ki je spominjala na ameriški krof, a le po videzu. Pod sladico se je podpisal Lan Drinovec, a nam je pojasnil, da je ideja za večer njegova, meni pa je Filipičev. Hrano je pospremilo tudi izbrano vino, gostje pa so v večeru uživali. Drinovec nam je še zaupal, da je zanj na prvem mestu kakovostna hrana, ki je pomembnejša od števila gostov, ter da se v prihodnosti lahko nadejamo še kakšnega podobnega večera.