Kako živeti brez želodca
Ob nedavnih objavah o napačni odstranitvi želodca smo se spraševali, kakšno je življenje brez tega organa, je potrebna le tekoča hrana ... Za odgovore smo se obrnili na strokovno direktorico Splošne bolnišnice Jesenice Anjo Jovanovič Kunstelj, dr. med.
Anja Jovanovič Kunstelj: »Ker pacient količinsko ne more zaužiti dovolj potrebnih snovi, so v obdobju okrevanja zaželena prehranska dopolnila. Preprečiti je namreč treba slabokrvnost zaradi pomanjkanja vitamina B12.«
Čeprav je želodec pomemben organ zgornjih prebavil, ki s svojim kislim okoljem nudi zaščito, je po besedah Anje Jovanovič Kunstelj, dr. med., življenje brez želodca popolnoma mogoče in vseeno kakovostno. »Odstranitev želodca pacienta ne bi smela bistveno obremenjevati. Je pa treba seveda spremeniti prehranske navade. Predvsem je pomembno, da pacient uživa več manjših obrokov na dan, še posebno v začetnem obdobju rehabilitacije, torej prva dva meseca,« je pojasnila.
Razlog je najpogosteje rak
Razlogi za odstranitev želodca so v današnjem času najpogosteje rakava obolenja, prevalenca raka na želodcu pa po besedah strokovne direktorice SBJ v Evropi na srečo upada. Pred iznajdbo zaviralcev protonske črpalke pa je bil najpogostejši razlog za odstranitev peptična razjeda kot posledica manj zdravega življenjskega sloga. »Pomembno je, da odstranitve želodca zaradi raka ne enačimo z bariatričnimi operacijami. To so operacije zaradi pretirane debelosti, pri katerih gre za odstranitev manjšega dela želodca. Pri raku se odstrani cel želodec ali dve tretjini želodca,« je dejala.
V nadaljevanju je povedala, da v kakovostnih zdravstvenih sistemih pacient pred operacijo opravi pregled pri kirurgu, ki mu poleg narave bolezni pojasni tudi potek operacije in pričakovanja v obdobju okrevanja in po njem, ter pregled pri dietetiku. »Dietetik je pomemben, saj oceni prehranski status bolnika in poda usmeritve o ustrezni prehranski podpori tako pred operacijo, saj je večina pacientov z rakom želodca podhranjenih, ker imajo težave z apetitom in občutkom hitre polnosti, kot po njej. Smiselna je tudi psihološka podpora, saj ima rak želodca v Evropi še vedno slabo prognozo. Verjetno zato, ker ga odkrijemo relativno pozno,« je razložila Anja Jovanovič Kunstelj.
Sprva tekoča hrana
Okrevanje po odstranitvi traja približno osem tednov, tako kot vsaka operacija pa je tudi ta velik stres za telo. Kot je povedala zdravnica, je v tem obdobju pomemben način hranjenja. Najprej se uvede varovalna tekoča prehrana ter se postopoma veča vnos hranil. »Ker pacient količinsko ne more zaužiti dovolj potrebnih snovi, so v obdobju okrevanja zaželena prehranska dopolnila. Preprečiti je namreč treba slabokrvnost zaradi pomanjkanja vitamina B12,« je pojasnila strokovna direktorica in dodala, da je nadomeščanje omenjenega vitamina tudi dolgoročno gledano največji izziv.
Prebavna cev se prilagodi
Razložila je tudi, da je ob odstranitvi želodca potrebna rekonstrukcija, kar pomeni, da je treba narediti novo povezavo med požiralnikom in ostankom želodca oziroma pri odstranitvi celotnega želodca požiralnik povezati s tankim črevesom. »Takoj po operaciji je človek zelo hitro sit, sčasoma pa se prebavna cev prilagodi in pacienti lahko uživajo normalno hrano,« je še dejala zdravnica in ob tem opozorila tudi na pomen prehranskega svetovanja. V ambulanti za prehransko svetovanje pacient namreč dobi vse informacije o načinu izbora ustreznih hranil.