Rožičevi piškoti – »štrudle«

»Štrudle« so nostalgični priboljšek, ki v sebi skriva bogato polnilo, okrog pa ima ovito krhko testo. Načeloma so polnjeni s sadnim nadevom, vendar ga tega nekoliko priredimo. Zelo okusno in nekoliko drugačno različico dobimo, če v testo zavijemo rožičev nadev. Rezultat so kot nekakšne krhke rožičeve potičke, le da so rožičeve »štrudle« še bolj polne in bogate z nadevom.

Za pripravo potrebujemo: za testo: 350 g moke, 150 g masla, 150 g jogurta, pol žličke pecilnega praška, 50 g mletega sladkorja, lupinico ene limone, ščep soli; za nadev: 200 g rožičeve moke, pol žličke cimeta, eno žličko kakava, 2 žlici ruma, 1,5 dl smetane, 2 žlici marmelade.

Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na lističe narezano maslo in ga na grobo vgnetemo. Nato dodamo še jogurt in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev: Skupaj zmešamo rožičevo moko, cimet in kakav. Smetano segrejemo do vretja ter z njo prelijemo mešanico rožičev. Premešamo in prilijemo rum ter vmešamo še marmelado.

Oblikovanje: Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Po dolgem ga dvakrat prerežemo, tako da dobimo tri daljše pravokotnike. Po sredini vsakega pravokotnika po dolgem razporedimo rožičev nadev. Testo prepognemo čez nadev (ovijemo čez nadev) ter stisnemo robove. Oblikovati moramo dolg in debelejši svaljek, ki ima v sredini rožičev nadev, okrog pa ovito testo. Svaljek malenkost sploščimo ter ga narežemo na 3 cm dolge »štrudle«, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 25 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Termam Snovik novo okoljsko priznanje

Mednarodna komisija za varstvo Alp (CIPRA) je podelila nagrado za projekt Okolju prijazne in energetsko učinkovite Terme Snovik.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 4. avgust 2024 / 22:51

Sto let organiziranega varstva narave

V začetku julija je minilo natančno sto let, odkar je bil s podpisom pogodbe ustanovljen predhodnik današnjega Triglavskega narodnega parka, Alpski varstveni park. Z njim je bil na območju Slovenije p...

Kultura / nedelja, 4. avgust 2024 / 22:50

Oživitev Jalnovih Bobrov v stripu

Ena izmed klasičnih zgodb slovenske književnosti je doživela zanimivo preobrazbo. Roman Bobri Janeza Jalna po novem lahko podoživite tudi v stripovski obliki, za katero sta poskrbela slovenski pisatel...

Gorenja vas-Poljane / nedelja, 4. avgust 2024 / 22:39

Ohladitev v objemu zelenja blagodejna tudi za zdravje

Testni bajer v Kopačnici, ob katerem je letos znova zaživela tudi gostinska ponudba, v vročih poletnih dneh ponuja prijetno ohladitev tako domačinom kot tudi obiskovalcem iz bolj oddaljenih krajev, sa...

Zanimivosti / nedelja, 4. avgust 2024 / 22:37

Kupili so nama novi punčki

Med vojno nisem marala hoditi k Jagru. V trgovini so prodajali tudi petrolej, ki mi je zelo smrdel. Gospod Jager je bil prijazen trgovec. Če sva se le odločili, da greva s staro mamo v trg...

Šport / nedelja, 4. avgust 2024 / 22:36

Nogometna reprezentanca pred novimi izzivi

Kranj – Naša nogometna reprezentanca se po uspešnem nastopu na evropskem prvenstvu podaja novim izzivom naproti. Varovanci selektorja Matjaža Keka bodo septembra začeli nastopati v UEFA Ligi narodo...