Rožičevi piškoti – »štrudle«
»Štrudle« so nostalgični priboljšek, ki v sebi skriva bogato polnilo, okrog pa ima ovito krhko testo. Načeloma so polnjeni s sadnim nadevom, vendar ga tega nekoliko priredimo. Zelo okusno in nekoliko drugačno različico dobimo, če v testo zavijemo rožičev nadev. Rezultat so kot nekakšne krhke rožičeve potičke, le da so rožičeve »štrudle« še bolj polne in bogate z nadevom.
Za pripravo potrebujemo: za testo: 350 g moke, 150 g masla, 150 g jogurta, pol žličke pecilnega praška, 50 g mletega sladkorja, lupinico ene limone, ščep soli; za nadev: 200 g rožičeve moke, pol žličke cimeta, eno žličko kakava, 2 žlici ruma, 1,5 dl smetane, 2 žlici marmelade.
Za pripravo testa skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, sol ter sladkor. Dodamo na lističe narezano maslo in ga na grobo vgnetemo. Nato dodamo še jogurt in vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo ter ga za pol ure postavimo v hladilnik.
Med tem, ko testo počiva, pripravimo nadev: Skupaj zmešamo rožičevo moko, cimet in kakav. Smetano segrejemo do vretja ter z njo prelijemo mešanico rožičev. Premešamo in prilijemo rum ter vmešamo še marmelado.
Oblikovanje: Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Po dolgem ga dvakrat prerežemo, tako da dobimo tri daljše pravokotnike. Po sredini vsakega pravokotnika po dolgem razporedimo rožičev nadev. Testo prepognemo čez nadev (ovijemo čez nadev) ter stisnemo robove. Oblikovati moramo dolg in debelejši svaljek, ki ima v sredini rožičev nadev, okrog pa ovito testo. Svaljek malenkost sploščimo ter ga narežemo na 3 cm dolge »štrudle«, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 20 do 25 minut.