Falafli, čičerikini ocvrtki, so verjetno najbolj znana bližnjevzhodna jed. V Jordaniji jih vedno ponudijo s humusom, pa tudi s fižolovo pasto in vloženo zelenjavo.

Rodovitni polmesec

Dva tedna Jordanije (5)

Rodovitni polmesec. To je bila prva misel, ki se mi je utrnila, ko sva se prebijala skozi labirinte tržnice v Amanu, med natančno zloženimi skladovnicami najrazličnejših vrst zelenjave, sadja, kar si ga je mogoče zamisliti, in rib vseh velikosti in oblik ... Tisto, kar je v šolskih učbenikih podatek, je bilo tu, na zahodnem robu območja, ki mu v knjigah učeno rečejo tudi zibelka civilizacije, vsakodnevna izkušnja.

Kava s kardamomom in čaj z meto

Kako na kratko opisati jordansko kulinariko? Ker sem mojster napletanja najbolj nemogočih skrbi, me je tudi tokrat pred odhodom na pot (med drugim) skrbelo, da bom 14 dni jedla samo humus in falafle, priljubljeni jedi z Bližnjega vzhoda, ki jih zelo dobro poznamo že tudi pri nas.

Kot običajno se je izkazalo, da so moje skrbi odveč; pestra jordanska kulinarika je mešanica specialitet celotnega Bližnjega vzhoda, Sredozemlja in Egipta. Temelji na rižu in zelenjavi, običajno dušeni, meso je običajno ovčje ali piščančje, k obroku vedno postrežejo vodo in sveže pečen nizek kruh brez kvasa.

Za zajtrk običajno postrežejo nekvašen kruh, jajce, obvezni humus (čičerikina pasta s sezamom), olive in sladko-trpek rožičev sirup. Zraven pa kava, skuhana »po turško«, ki ji dodajo ščepec kardamoma, ali črni čaj, obvezno z dodatkom mete.

Tudi kosilo, glavni obrok Jordancev, se običajno začne s kruhom, humusom in olivnim oljem. Ali foulom, na podoben način pripravljeno pasto iz fižola, in mutabalom, ki ga naredijo iz jajčevcev. Sledi na različne načine dušena zelenjava v kombinaciji z mesom, običajno piščančjim ali ovčjim, in riž.

Riž, meso in zelenjava na sto načinov

Že prvi dan sva pokusila beduinski mansaf, jed z rižem in mesom, postreženim s trpko jogurtovo omako. Preverila sva, ali ima tradicionalna makluba oziroma prevrnjenka, kot se ji reče v prevodu, enak okus kot tista, ki jo mož pripravlja doma. Previdno, a z velikim zadovoljstvom sva se lotila rib in morskih sadežev. Uživala sva v sveže stisnjenem soku granatnih jabolk in vsak dan pojedla vsaj kilogram najrazličnejšega sadja. Tamkajšnje sladice so za naš okus skoraj vedno presladke, a se zalogajem baklavam podobnih dobrot, običajno polnjenih s pistacijami, nisem mogla odreči.

Na falafle, ki sem se jih ves čas po malem izogibala, sva šla čisto na koncu poti. Ne vem, zakaj; če me vprašate danes, bi jih lahko jedla vsak dan. Jordanci jih radi postrežejo s humusom in t. i. arabsko solato, ki se od grške razlikuje le po tem, da je zelenjava v njej narezana na zares čisto majhne koščke in da ji ne dodajo fete.

Ne bombe, darilo za domov

Ko sva se vračala, pa sva v kovček pazljivo zložila še tri velike sočne mange. Egiptovski so najboljši, je zagotovil mož na amanski tržnici, ki nama jih je prodal po evro in pol za kos. Na letališču so me na varnostnem pregledu seveda poklicali iz vrste. »Gospa, tri ovalne predmete imate v kovčku ...« me je z velikim vprašajem v očeh strogo in skorajda grozeče zaustavila ena od resnih uradnic.

»Mango,« sem pojasnila v zadregi. »Za otroke doma, za darilo ...«

Vprašaj se je spremenil v nasmeh, roka je pomahala, naj grem naprej, in usta so rekla: »Srečno pot!«

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 17. december 2018 / 12:01

Veselo po domače 2018

Folklorno društvo Bled prireja že dvajseto prireditev Veselo po domače, ki bo v soboto, 29. decembra, ob 20. uri v Festivalni dvorani na Bledu. Program bo glasbeno in plesno bogat, za humor bosta p...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Gore in planine začeli čistiti na Joštu

Začela se je tretja sezona akcije Očistimo slovenske gore in planine. Pod okriljem največje slovenske zavarovalnice so jo številni planinci začeli v soboto na Sv. Joštu nad Kranjem.

GG Plus / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Prvomajske slike

V deželici je smeh zamenjalo vsesplošno nezadovoljstvo. Čas je, da obrnemo jadra in začnemo razmišljati o pozitivnih stvareh. Kajti s strahom ne bomo mogli nahraniti otrok, niti jim om...

GG Plus / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Togo avtorsko pravo v digitalni dobi

Dr. Maja Bogataj Jančič, strokovnjakinja za avtorsko pravo, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za intelektualno lastnino, je bila tokrat gostja 113. Glasove preje.

Kronika / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Policisti so že na motorjih

Pred začetkom nadzora prometa so se odpravili še na kondicijsko vožnjo.

Šport / nedelja, 29. april 2012 / 07:00

Že zbirata pokale in medalje

Čeprav nista upihnila še niti osmih svečk, sta dvojčka Nikolaj in Aleksander Dajčman iz Kranja domov že začela prinašati pokale in medalje, ki sta si jih zaslužila na šahovskih tekmovanjih.