Zadnji sejemski dan so gostili nekdanjega tekmovalca MasterChefa Slovenija in velikega ljubitelja kranjske klobase Jureta Galičiča iz Medvod. / Foto: Gorazd Kavčič

Dobrota iz zakladnice zaščitenih okusov

Na ljubljanskem Sejmu okusov GASTexpo se je letos prvič predstavil tudi GIZ Kranjska klobasa s proizvodi, ki so zaščiteni na evropski ravni. Med njimi posebno mesto zavzema kranjska klobasa z zaščiteno geografsko označbo, ki so jo obiskovalci vse dni sejma lahko tudi pokušali in se ponovno prepričali o njenem edinstvenem okusu, kakovosti ter tudi praktičnosti njene priprave.

»Sodobna uporaba kranjske klobase sega preko tradicionalnega kuhanja v vodi. Danes lahko kranjska klobasa kraljuje na kanapejih, v sendvičih in hamburgerjih, izjemna je ocvrta v pivskem testu ali v kombinaciji z morskimi sadeži ...« (Jure Galičič)

Ljubljana – GIZ Kranjska klobasa je nosilec projekta Zaščiten okus Evrope – kranjska klobasa, ki od februarja 2023 do konca januarja 2026 poteka v okviru evropskih kampanj Enjoy, it's from Europe (Uživajte, to je iz Evrope). Pomen in prednosti evropskih označb kakovosti predstavlja preko kranjske klobase, enega najbolj prepoznavnih slovenskih zaščitenih proizvodov, ki se že od leta 2015 ponaša z evropskim simbolom kakovosti Zaščitena geografska označba. Na GIZ Kranjska klobasa poudarjajo, da je kranjska klobasa del slovenske kulturne dediščine in je kot del tradicionalnega rituala kolin stoletja prisotna v vsakdanjem in prazničnem jedilniku slovenskega človeka. Letos so se prvič predstavili na Sejmu okusov GASTexpo, ki je konec januarja in v začetku februarja potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Širok spekter kulinarične ustvarjalnosti

Zadnji sejemski dan so na njihovi stojnici gostili nekdanjega tekmovalca MasterChefa Slovenija in velikega ljubitelja kranjske klobase Jureta Galičiča iz Medvod. Kot je pojasnil, je njegovo sodelovanje z GIZ Kranjska klobasa vzklilo pred leti na medvoškem Festivalu kranjske klobase, s časom pa je postal prepoznaven obraz te priljubljene jedi. Galičič je poudaril, da kranjska klobasa omogoča širok spekter kulinarične ustvarjalnosti, saj se odlično poda tako k tradicionalnim kot sodobnim receptom, kar dokazuje njeno visoko kakovost in vsestranskost. »Okus kranjske klobase je enostavno odličen,« je prepričan Galičič.

Od hod doga do osvežilne solate

Na sejmu je pokazal nekaj uporabnih idej priprave in serviranja kranjske klobase. Prva je bila nadgrajena različica hot doga, ki ga je obogatil s kislim zeljem, ocvirki in popečeno kranjsko klobaso ter prelivom iz sladke smetane, gorčice in majoneze. Druga jed je bila rižota, ki jo je pripravil z ješprenjem, dodal korenje in kranjsko klobaso. Tretja je bila osvežilna solata s piro in različno zelenjavo ter seveda – kranjsko klobaso.

»Sodobna uporaba kranjske klobase sega preko tradicionalnega kuhanja v vodi. Danes lahko kranjska klobasa kraljuje na kanapejih, v sendvičih in hamburgerjih, izjemna je ocvrta v pivskem testu ali v kombinaciji z morskimi sadeži. Ta nenavadna mešanica morskega in mesnega morda sprva preseneti, vendar se okusi odlično dopolnjujejo in ustvarjajo edinstvena kulinarična doživetja,« je pojasnil kuharski mojster, ki marsikateri recept osnuje sam, pri čemer črpa navdih iz že znanih gurmanskih kreacij, združi različne kuharske elemente in s tem ustvarja nove jedi.

Kuhamo jo osem minut

Ob vseh sodobnih različicah pa je še vedno najbolj tradicionalna kuhana kranjska klobasa, postrežena s kosom kruha in gorčico oziroma podobno omako. Tovrstna priprava je po besedah Galičiča enostavna. »Kranjsko klobaso položimo v vrelo vodo. Kuhamo jo osem minut, nato jo odstavimo in postrežemo,« je strnil Galičič in nam še zaupal, katera kranjska klobasa je po njegovem mnenju najboljša. »Najboljša je tista, ki združuje pravo harmonijo vseh sestavin.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 24. november 2011 / 07:00

Razmere niso ugodne

Ljubljana - Svet Banke Slovenije se je odzval na naraščanje zahtevane donosnosti za državne vrednostne papirje in vrednostne papirje nekaterih slovenskih bank na mednarodnih finančnih trgi...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Moja soba in tvoj konj

Estradnice dobivajo sobe, fotografi razstavljajo, ljudje še vedno berejo z Manco, šport je zanimiv le, če je res ekstremen, v Celovcu bodo preskakovali ovire in razkazovali konje, slovenski barmani pa...

Prosti čas / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Brat vse vidi, brat vse ve: Vratovi na prepihu

V nedeljo se bomo na lokalnih volitvah odločali, kdo bodo tisti župani in občinski svetniki, ki jim bomo štiri leta dihali za ovratnike.

Prosti čas / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Nominator

Ob pogledovanju na predvolilno sporočilno preproščino, si ne morem reči kaj drugega kot, škoda. Le zelo redki v svojih »nagovorih«, izgledajo, kot bi morali. Vsaj simpatično, če ne še vs...

Prosti čas / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Jubilejni koncert

Cerkveni ženski pevski zbor Andreja Vavkna iz Cerkelj praznuje 25 let delovanja.

Kranj / petek, 20. oktober 2006 / 06:00

Slovenski mjuzikl viže inu griže

Kranj - Prešernovo gledališče je bilo v sredo zvečer prežeto s slovenskimi ljudskimi pesmimi, ki so jih mladi pevci in glasbeniki zapeli na izviren način. Nena Močnik je do...