Zadnji sejemski dan so gostili nekdanjega tekmovalca MasterChefa Slovenija in velikega ljubitelja kranjske klobase Jureta Galičiča iz Medvod. / Foto: Gorazd Kavčič

Dobrota iz zakladnice zaščitenih okusov

Na ljubljanskem Sejmu okusov GASTexpo se je letos prvič predstavil tudi GIZ Kranjska klobasa s proizvodi, ki so zaščiteni na evropski ravni. Med njimi posebno mesto zavzema kranjska klobasa z zaščiteno geografsko označbo, ki so jo obiskovalci vse dni sejma lahko tudi pokušali in se ponovno prepričali o njenem edinstvenem okusu, kakovosti ter tudi praktičnosti njene priprave.

»Sodobna uporaba kranjske klobase sega preko tradicionalnega kuhanja v vodi. Danes lahko kranjska klobasa kraljuje na kanapejih, v sendvičih in hamburgerjih, izjemna je ocvrta v pivskem testu ali v kombinaciji z morskimi sadeži ...« (Jure Galičič)

Ljubljana – GIZ Kranjska klobasa je nosilec projekta Zaščiten okus Evrope – kranjska klobasa, ki od februarja 2023 do konca januarja 2026 poteka v okviru evropskih kampanj Enjoy, it's from Europe (Uživajte, to je iz Evrope). Pomen in prednosti evropskih označb kakovosti predstavlja preko kranjske klobase, enega najbolj prepoznavnih slovenskih zaščitenih proizvodov, ki se že od leta 2015 ponaša z evropskim simbolom kakovosti Zaščitena geografska označba. Na GIZ Kranjska klobasa poudarjajo, da je kranjska klobasa del slovenske kulturne dediščine in je kot del tradicionalnega rituala kolin stoletja prisotna v vsakdanjem in prazničnem jedilniku slovenskega človeka. Letos so se prvič predstavili na Sejmu okusov GASTexpo, ki je konec januarja in v začetku februarja potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Širok spekter kulinarične ustvarjalnosti

Zadnji sejemski dan so na njihovi stojnici gostili nekdanjega tekmovalca MasterChefa Slovenija in velikega ljubitelja kranjske klobase Jureta Galičiča iz Medvod. Kot je pojasnil, je njegovo sodelovanje z GIZ Kranjska klobasa vzklilo pred leti na medvoškem Festivalu kranjske klobase, s časom pa je postal prepoznaven obraz te priljubljene jedi. Galičič je poudaril, da kranjska klobasa omogoča širok spekter kulinarične ustvarjalnosti, saj se odlično poda tako k tradicionalnim kot sodobnim receptom, kar dokazuje njeno visoko kakovost in vsestranskost. »Okus kranjske klobase je enostavno odličen,« je prepričan Galičič.

Od hod doga do osvežilne solate

Na sejmu je pokazal nekaj uporabnih idej priprave in serviranja kranjske klobase. Prva je bila nadgrajena različica hot doga, ki ga je obogatil s kislim zeljem, ocvirki in popečeno kranjsko klobaso ter prelivom iz sladke smetane, gorčice in majoneze. Druga jed je bila rižota, ki jo je pripravil z ješprenjem, dodal korenje in kranjsko klobaso. Tretja je bila osvežilna solata s piro in različno zelenjavo ter seveda – kranjsko klobaso.

»Sodobna uporaba kranjske klobase sega preko tradicionalnega kuhanja v vodi. Danes lahko kranjska klobasa kraljuje na kanapejih, v sendvičih in hamburgerjih, izjemna je ocvrta v pivskem testu ali v kombinaciji z morskimi sadeži. Ta nenavadna mešanica morskega in mesnega morda sprva preseneti, vendar se okusi odlično dopolnjujejo in ustvarjajo edinstvena kulinarična doživetja,« je pojasnil kuharski mojster, ki marsikateri recept osnuje sam, pri čemer črpa navdih iz že znanih gurmanskih kreacij, združi različne kuharske elemente in s tem ustvarja nove jedi.

Kuhamo jo osem minut

Ob vseh sodobnih različicah pa je še vedno najbolj tradicionalna kuhana kranjska klobasa, postrežena s kosom kruha in gorčico oziroma podobno omako. Tovrstna priprava je po besedah Galičiča enostavna. »Kranjsko klobaso položimo v vrelo vodo. Kuhamo jo osem minut, nato jo odstavimo in postrežemo,« je strnil Galičič in nam še zaupal, katera kranjska klobasa je po njegovem mnenju najboljša. »Najboljša je tista, ki združuje pravo harmonijo vseh sestavin.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 11. december 2007 / 07:00

Deset let gasilske zveze

Jože Derlink, predsednik Gasilske zveze Mestne občine Kranj: ustanovitev samostojne gasilske zveze pred desetimi leti se nam je obrestovala.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 28. februar 2014 / 10:21

Skuha ta pravo godljo

Zalka Jovanović iz Šenčurja skuha godljo, kot se je že nekdaj kuhala samo v Šenčurju. Recept je zapisala leta 2004 po ustnem izročilu starejših Šenčurjank.

Gospodarstvo / petek, 28. februar 2014 / 11:00

Nižje cene hlodov na dražbi

Gorenjski lastniki gozdov so tudi letos prodajali kvalitetne hlode na dražbi v Grosswilfersdorfu na avstrijskem Štajerskem. Le enajst hlodov je preseglo mejo tisoč evrov za »kubik«.

Razvedrilo / petek, 28. februar 2014 / 17:00

Miss Krvavca

V nedeljo je na izboru Snežne miss Krvavca med osmimi finalistkami postala najlepša Janja Kmetič iz Radeč.

Razvedrilo / petek, 28. februar 2014 / 17:04

Za gasilce zbrali okrog 310 tisoč evrov

Začetek letošnjega leta se je, kar se sprememb v naravi tiče, začel pravzaprav alarmantno. Drevesa so bila prekrita z žledom, kar je posledično povzročilo veliko škode tako v naravi kot v domovih m...

Razvedrilo / petek, 28. februar 2014 / 16:00

Pop meni za vse okuse

Pop TV-jevci so na zanimiv način predstavili letošnjo spomladansko programsko shemo. Druženje je pospremilo pet hodov, pet kreacij prve kuhalnice slovenskega kuharskega resničnostnega šova Gostilna iš...