Mojstrice peke Podbreške potice in mojstrice Društva kmetic Mislinjske doline si želijo še več tovrstnih prenosov znanj in veščin. / Foto: Gorazd Kavčič

Rženi kruh na Gorenjskem

Mojstrice peke Podbreške potice so se v decembru mudile v Slovenj Gradcu, kjer so predstavile pripravo testa in nadeva zanjo. Zgodba se je obrnila in Podbrezje so nedavno obiskale Korošice.

Tako kot je pri nas znana Podbreška potica, si Korošci mize, polne dobrot, ne znajo predstavljati brez koroškega rženega kruha. Na kmetiji Matijovc v Podbrezjah so se pred kratkim zbrali ljubitelji kulinarike, ki so lahko prejeli informacije iz prve roke. Kulturno društvo Tabor Podbrezje je namreč organiziralo kulinarično izmenjavo Podbrezje – Slovenj Gradec. Pripravo koroškega rženega kruha so predstavile mojstrice Društva kmetic Mislinjske doline. Ker pa imamo na Gorenjskem kar nekaj sadja, so se Korošice odločile, da pokažejo pripravo rženega kruha s sadnimi dodatki. Kot je pojasnila predsednica Društva kmetic Mislinjske doline Jožica Jeromel, si z izmenjavami kulinaričnih znanj prizadevajo predvsem, da bi stare običaje in jedi vrnili na slovenske jedilnike. »Želimo si, da naše tradicionalne jedi ne bi utonile v pozabo. Koroški rženi kruh je pri nas pogosto na jedilniku, priprava pa zahteva kar nekaj pozornosti. Nikoli ne veš, ali bo uspelo – včasih moka ni prava, včasih kvas ne deluje, včasih temperatura prostora ni primerna. Veliko je stvari, kjer se lahko ujamemo. Glavna posebnost tega kruha pa je, da je pripravljen iz kislega testa, torej iz domačega kvasa,« je razložila predsednica.

Priprava koroškega rženega kruha je od lanskega leta vpisana tudi v Register nesnovne kulturne dediščine, Jožica Jeromel pa je pokomentirala še preteklo kulinarično izmenjavo v Slovenj Gradcu: »Tako me je navdušila ta Podbreška potica, da sem jo potem tudi sama pripravila. Te izmenjave so velika dodana vrednost, da spoznamo tudi jedi drugih slovenskih pokrajin in ne gledamo vedno le čez mejo.«

Tudi mojstrica Podbreške potice Marija Štraut je pozdravila izmenjavo kulinaričnih znanj. »Res se mi zdi super, da izmenjamo izkušnje, da spoznamo kulinariko drugih slovenskih krajev in vidimo tudi drugačne načine priprave morda celo enakih sestavin. Slovenska kulinarika je zares obsežna in ogromno je še znanj, ki jih še moramo usvojiti,« je dejala in dodala, da so bili tudi pretekle izmenjave v Slovenj Gradcu zelo veseli. »Všeč jim je bilo in verjamem, da se je marsikatera Korošica lotila priprave Podbreške potice. Gospodinje smo radovedne, rade kaj preizkusimo in mislim, da tudi tokrat ne bo nič drugače.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 18. december 2023 / 08:55

Zapora na Mlinem

Bled – Občina Bled bo 8. januarja začela graditi nov konzolni pločnik na Mlinem. V času del je predvidena polovična zapora navedenega odseka državne ceste, zapora bo urejena s semaforji. Za pešce b...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 12. oktober 2019 / 14:31

Takrat še nisem pila

Neli sodi med tiste ženske, ki so imele zelo težko otroštvo. Za vse, kar se je hudega zgodilo, krivi mamo. V isti sapi sicer pove, da je bil oče velik slabič, a mu tega, da ni nikoli ukrepal, ni za...

Slovenija / sobota, 12. oktober 2019 / 14:26

Sestra Urša iz Smokuča

Na vseh treh nedavnih izletih bralcev in naročnikov Gorenjskega glasa v dolino Rož na Koroškem je bila naša prva postaja Višja šola za gospodarske poklice v Št. Petru pri Št. Jakobu. Razlog za obis...

Kronika / sobota, 12. oktober 2019 / 14:21

Po žetvi nasada konoplje so ga ustavili policisti

Kranj – Policisti za izravnalne ukrepe so pred dnevi na avtocestnem počivališču kontrolirali državljana Slovenije, ki je v osebnem avtomobilu prevažal dobrih 66 kilogramov prepovedane droge konoplj...

GG Plus / sobota, 12. oktober 2019 / 14:12

Zgodba o želji po svobodi

Na filmska platna prihaja težko pričakovani celovečerni igrani zgodovinski film Preboj, ki uprizarja epsko bitko partizanov na Menini planini marca leta 1945. Pod film se je podpisal scenarist in reži...

Škofja Loka / sobota, 12. oktober 2019 / 14:11

Ko pade zadnje drevo

Ko pade zadnje drevo, bo izginil ta svet, so naslovili posvet, ki so ga v Škofji Loki pripravili v okviru trajnostnega gibanja Loško je ekološko.