Kruh s krompirjem
Da bi dodali kruh v krompir, se sprva sliši malo nenavadno, vendar pa ta v kruhu odigra zelo zaželeno tehnološko funkcijo. Kruh z dodatkom krompirja je neverjetno mehak, puhast ter dlje ohrani svežino, medtem ko krompirja sploh ne okušamo.
Za pripravo kruha s krompirjem potrebujemo: 1 kg moke, 400 g olupljenega krompirja, približno 4 dl krompirjeve vode, pol kocke svežega kvasa, 3 žlice olivnega olja, 1 zvrhano žličko soli.
Krompir narežemo na kocke ter ga skuhamo in odcedimo ter pretlačimo s pomočjo pasirke za pripravo pire krompirja. Vodo od kuhanja krompirja prihranimo za kasneje. Vodo in pretlačen krompir ohladimo do mlačnega. Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Zalijemo z mlačno krompirjevo vodo in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato dodamo še pretlačen krompir in olivno olje. Vse skupaj zgnetemo v testo in nato vanj vgnetemo še sol. Nadalje gnetemo še 10 minut. Če je testo pregosto, dodamo še malo krompirjeve vode oziroma moko, če je testo premokro. Testo oblikujemo v kepo, ga položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati eno uro in pol, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebec, ki ga položimo v vzhajalno košaro. Vzhajamo še eno uro ter preložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Če imamo na voljo litoželezno posodo ali glineno ploščo, uporabimo to. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 40 minut.
Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava.