Kruh s krompirjem

Da bi dodali kruh v krompir, se sprva sliši malo nenavadno, vendar pa ta v kruhu odigra zelo zaželeno tehnološko funkcijo. Kruh z dodatkom krompirja je neverjetno mehak, puhast ter dlje ohrani svežino, medtem ko krompirja sploh ne okušamo.

Za pripravo kruha s krompirjem potrebujemo: 1 kg moke, 400 g olupljenega krompirja, približno 4 dl krompirjeve vode, pol kocke svežega kvasa, 3 žlice olivnega olja, 1 zvrhano žličko soli.

Krompir narežemo na kocke ter ga skuhamo in odcedimo ter pretlačimo s pomočjo pasirke za pripravo pire krompirja. Vodo od kuhanja krompirja prihranimo za kasneje. Vodo in pretlačen krompir ohladimo do mlačnega. Moko presejemo in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas. Zalijemo z mlačno krompirjevo vodo in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato dodamo še pretlačen krompir in olivno olje. Vse skupaj zgnetemo v testo in nato vanj vgnetemo še sol. Nadalje gnetemo še 10 minut. Če je testo pregosto, dodamo še malo krompirjeve vode oziroma moko, če je testo premokro. Testo oblikujemo v kepo, ga položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati eno uro in pol, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebec, ki ga položimo v vzhajalno košaro. Vzhajamo še eno uro ter preložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Če imamo na voljo litoželezno posodo ali glineno ploščo, uporabimo to. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 40 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / sreda, 25. november 2015 / 12:50

Ustanovna skupščina Podjetniškega kluba Kamnik

Kamnik – Župan Občine Kamnik Marjan Šarec in predsednik Odbora za gospodarstvo in turizem Občine Kamnik Urban Bergant vabita v četrtek, 26. novembra, ob 18.30 v prostore KIKštarterja na ustanovno s...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / sreda, 14. junij 2023 / 19:15

Namestili sončno elektrarno

Olševek – V duhu vse višjih cen energentov so se gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Olševek odločili, da na streho svojega domačega gasilskega doma namestijo šestkilovatno sončno el...

Zanimivosti / sreda, 14. junij 2023 / 19:12

Kajmak in marmelada na odru

Dvajset let po nastanku filma Kajmak in marmelada, pod katerega se je podpisal Branko Đurić - Đuro, je ljubezenska zgodba o Špeli in Božu, Slovenki in »južnjaku«, dobila gledališko različico. Premiera...

Kultura / sreda, 14. junij 2023 / 16:55

Glasbena šmiklasta čarovnija

Tako so Grudnove Šmikle, ženski pevski zbor iz Škofje Loke, razložile svoj uspešni nastop na letošnjem 14. mednarodnem zborovskem tekmovanju Zlata lipa Tuhlja na Hrvaškem.

Šport / sreda, 14. junij 2023 / 16:39

Zadnji test pred evropskim prvenstvom

Slovenske košarkarice so zadnjo pripravljalno tekmo pred evropskim prvenstvom odigrale v Kranju. Prvo ime reprezentance je Škofjeločanka Teja Oblak.

Nasveti / sreda, 14. junij 2023 / 16:15

Tanja odgovarja

Pozdravljeni, kot mnogi se tudi jaz obračam na vas s prošnjo, da mi poveste, kako bo z zdravjem naše družine, medsebojnimi odnosi in ljubeznijo. Hvala in lep pozdrav.