Kivijeve rezine
Kiviji s svojo živahno zeleno barvo ne le vizulano popestrijo naše jedi, temveč jim dodajo tudi osvežilno noto. Kombinacija sočnih zelenih kivijev in nežne vaniljeve kreme s kakavovim biskvitom tvori bogato sladico, pripravljeno na preprost način.
Za pripravo kivijevih rezin potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 3 žlice sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, 1 dl kompota ali sadnega soka za navlažitev biskvita; za kivijevo kremo: 4 zrele kivije, 100 g sladkorja, 4 jajca, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico koruznega škroba (gustina), 6 listov želatine, 2,5 dl smetane; 2 dl smetane za premaz, 2 kivija za okras.
Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v pekač (velikost naj bo približno 20 cm x 30 cm) in pečeno približno 20 minut v pečici, segreti na 180 °C. Pečen biskvit navlažimo s kompotom ali sadnim sokom.
Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut in jo ožamemo. Kivije olupimo ter jih zmeljemo ali s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladko zmes. Kivijevo kašo zmešamo s polovico sladkorja in vaniljevim sladkorjem ter jim primešamo stepene rumenjake. Segrejemo do vretja ter vmešamo še koruzni škrob, ki smo ga prej zmešali z eno žlico hladne vode. Kuhamo še eno minuto in nato vmešamo še ožeto želatino. Premešamo, da se želatina raztopi ter odstavimo in ohladimo. Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo sneg ter ga vmešamo v ohlajeno kremo. Nazadnje v kremo vmešamo še 2,5 dl stepene smetane.
Sestavljanje rezin: Navlažen biskvit prelijemo s pripravljeno kremo in postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi. Na vrhu nato premažemo še s stepeno smetano in okrasimo z rezinami kivija.