Kivijeve rezine

Kiviji s svojo živahno zeleno barvo ne le vizulano popestrijo naše jedi, temveč jim dodajo tudi osvežilno noto. Kombinacija sočnih zelenih kivijev in nežne vaniljeve kreme s kakavovim biskvitom tvori bogato sladico, pripravljeno na preprost način.

Za pripravo kivijevih rezin potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 3 žlice moke, 1 žlico kakava, 3 žlice sladkorja, 1 zravnano žličko pecilnega praška, 1 dl kompota ali sadnega soka za navlažitev biskvita; za kivijevo kremo: 4 zrele kivije, 100 g sladkorja, 4 jajca, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico koruznega škroba (gustina), 6 listov želatine, 2,5 dl smetane; 2 dl smetane za premaz, 2 kivija za okras.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, kakav in pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in med stepanjem dodamo sladkor. Od tu naprej mešamo samo ročno z metlico ali lopatico oz. t. i. spatulo. V sneg nato postopoma vmešamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso vlijemo v pekač (velikost naj bo približno 20 cm x 30 cm) in pečeno približno 20 minut v pečici, segreti na 180 °C. Pečen biskvit navlažimo s kompotom ali sadnim sokom.

Priprava kreme: Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut in jo ožamemo. Kivije olupimo ter jih zmeljemo ali s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladko zmes. Kivijevo kašo zmešamo s polovico sladkorja in vaniljevim sladkorjem ter jim primešamo stepene rumenjake. Segrejemo do vretja ter vmešamo še koruzni škrob, ki smo ga prej zmešali z eno žlico hladne vode. Kuhamo še eno minuto in nato vmešamo še ožeto želatino. Premešamo, da se želatina raztopi ter odstavimo in ohladimo. Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepemo sneg ter ga vmešamo v ohlajeno kremo. Nazadnje v kremo vmešamo še 2,5 dl stepene smetane.

Sestavljanje rezin: Navlažen biskvit prelijemo s pripravljeno kremo in postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se krema strdi. Na vrhu nato premažemo še s stepeno smetano in okrasimo z rezinami kivija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / četrtek, 25. november 2010 / 07:00

Zupanova najbrž nova direktorica

Vodenje Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica bo najverjetneje prevzela Maja Zupan z Breznice.

Objavljeno na isti dan


Medvode / sreda, 10. januar 2018 / 20:45

Zbiljski gasilci pobrateni

S podpisom listine o pobratenju so dali uraden pečat prijateljstvu med PGD Zbilje in PGD Šalka vas.

Kamnik / sreda, 10. januar 2018 / 20:44

Ohranjajmo spomin tudi za mlajše rodove

Rudnik pri Radomljah – V soboto je na pri spomeniku NOB v Rudniku pri Radomljah potekala slovesnost v spomin na več kot trideset borcev, ki so zaradi izdaje izgubili življenje 6. januarja 1945. Sla...

Kronika / sreda, 10. januar 2018 / 20:43

Zgorela ena zadnjih gomulk

Na enem od odstavnih tirov Železniške postaje Jesenice je v soboto opoldne zagorela kompozicija potniškega vlaka. Ogenj, vzrok katerega policisti še preiskujejo, je vlak povsem uničil.

Rekreacija / sreda, 10. januar 2018 / 20:43

Zimski triatlon prestavljen

Cerklje – Prejšnji teden smo napovedali zimski triatlon na Krvavcu, ki so ga poimenovali 3Kings. Njegovo prvo izvedbo so načrtovali za soboto, zaradi premalo prijavljenih pa so ga prestavili na kas...

Zanimivosti / sreda, 10. januar 2018 / 19:40

Navijači v Kranjski Gori

Najboljše alpske smučarke na svetu so po nekaj letih znova nastopile v Kranjski Gori. Po sobotnem veleslalomu so bili gledalci pod vitranško strmino zadovoljni tudi z nastopi naših deklet....