Narastek iz prosene kaše in gozdnih sadežev / Foto: Erika Jesenko

Dobrote iz prosene kaše

Prosena kaša je preprosto živilo, polno hranil, ki se preredko znajde na naših krožnikih. Ker je precej nevtralnega okusa, jo lahko uporabimo v raznovrstnih jedeh. Včasih se v jedi tako skrije, da je niti ne zaznamo.

Za pripravo narastka iz prosene kaše in gozdnih sadežev potrebujemo: 200 g prosene kaše, 300 g zamrznjenih gozdnih sadežev, 300 g skute, 3 jajca, 2 vaniljeva sladkorja, 3 žlice rjavega sladkorja ali medu, 2 žlici ruma, pol žličke cimeta, lupinico ene bio limone.

Proseno kašo skuhamo v približno 7 dl osoljene vode. Kuhano proseno kašo ohladimo do mlačnega. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo sneg. Skupaj zmešamo ohlajeno proseno kašo, skuto, gozdne sadeže, rumenjake, vaniljev sladkor, rjavi sladkor, rum, cimet in limonino lupinico. Nato vmešamo še sneg iz beljakov. Vse skupaj damo v srednje velik pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Nasvet: Proseno kašo lahko skuhamo tudi na mleku ali pa uporabimo polovico vode in polovico mleka. Jed bo tako malenkost krepkejša.

Za pripravo čokoladnih kroglic s proseno kašo potrebujemo: 100 g prosene kaše, 50 g datljev, 50 g kakava, 3 dl mleka, ščep soli, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja, 80 g mletih mandljev, kakav za posip.

V kozico stresemo proseno kašo, ji dodamo na manjše kose narezane datlje, ščep soli, vaniljev sladkor in sladkor. Zalijemo z mlekom in kuhamo 15 minut. Kašo nato odstavimo in jo v pokriti posodi pustimo nekaj minut. Nato jo stresemo v mešalnik in dodamo kakav ter zmeljemo do gladkega. Primešamo še mlete mandlje ter zmešamo v homogeno zmes. Zmes postavimo za eno uro ali čez noč v hladilnik. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice in vsako kroglico povaljamo še v kakavu.

Nasvet: Če je zmes prevlažna za oblikovanje, ji primešamo še malo mletih mandljev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 25. november 2015 / 11:31

Vlomil v eni uri

Mengeš – V četrtek popoldne je imel neznani storilec samo eno uro časa za vlom stanovanjsko hišo v Mengšu. Kljub naglici mu je uspelo odnesti nakit in tablični računalnik. Povzročil je za približno...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 26. december 2014 / 22:19

V nedeljo bo v večjem delu države snežilo

Ljubljana – Za konec tedna vremenoslovci napovedujejo sneg. V soboto bo ponekod že rahlo snežilo, v noči na nedeljo se bodo padavine okrepile, do nedelje zvečer pa se obeta poštena pošiljka snega,...

Slovenija / petek, 26. december 2014 / 19:32

Več brezposelnih, več revnih

Ob osamosvojitvi je imela Slovenija manj brezposelnih kot danes in nižjo stopnjo revščine. Avtomobilov je zdaj občutno več, kadilcev je manj, poraba alkohola na prebivalca pa se ni bistveno zmanjšala....

Rekreacija / petek, 26. december 2014 / 19:28

Tri zmage za Gorenjce

Savate klub Gorenjska je neprofitno športno društvo, ki že četrto leto deluje v Šenčurju.

Šport / petek, 26. december 2014 / 19:26

Žan Košir vrhunsko začel sezono

Tržič – Prejšnji torek je bila v italijanski Carezzi na sporedu prva tekma sezone svetovnega pokala za deskarje in deskarke paralelnih disciplin. Že takoj sta se izkazala naša najboljša deskarja, s...

Kronika / petek, 26. december 2014 / 19:17

Tristo ponaredkov

Kranj – V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) so letos na cestninskem nadzoru in v Cestninskem uporabniškem centru odkrili skoraj tristo ponarejenih letnih vinjet za leto 2014. Vse pri...