Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

Medvode – Jezeršek gostinstvo, vodilno podjetje na področju cateringa pri nas, ki ima na Gorenjskem enote v Medvodah, na Bledu in Zgornjem Brniku, se je zmanjševanja količine zavržene hrane lotilo z uporabo umetne inteligence.

Zmanjševanje količine zavržene hrane je že nekaj let v središču njihove trajnostne poslovne strategije. V poslovnih enotah in na prireditvah s cateringom so s pametnimi tehtnicami vzpostavili reden nadzor in segmentiranje odpadkov hrane. Tako z uporabo umetne inteligence na podlagi fotografije merijo količino in vrsto zavržene hrane. V sodelovanju s študenti Ekonomske fakultete so na prireditvi Smart Tourism Hackathlon in v sklopu izziva SMART ravnanje s hrano razvili rešitev Food IQ. Kot pravijo v podjetju, gre za model za napovedovanje prodaje Jezerškovega »šmorna«, ki ga ponujajo na Odprti kuhni. Model je zasnovan na strojnem učenju, zdaj pa bodo projekt razširili tudi na napovedovanje prodaje hrane in pijače na novoletni stojnici v središču Ljubljane.

Uporaba umetne inteligence v podjetju je sicer še na začetku, a že daje prve pozitivne rezultate. V devetih mesecih so z boljšim upravljanjem surovin in segmentiranjem odpadkov količino zavržene hrane zmanjšali za deset odstotkov oz. tisoč kilogramov. Kot dodajajo, so s tem za 14 ton zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida in izboljšali ekološki odtis. Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so zaradi manjše porabe živil s trajnostnim pristopom in optimizacijo procesov dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

V prihodnje načrtujejo tudi vpeljevanje naprednejših modelov napovedi porabe in normativov jedi, pri tem pa bodo iskali ravnovesje med človeškim znanjem in uporabo novih tehnologij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 24. november 2006 / 06:00

V Špelin spomin in za norme

Jutri in v nedeljo bo kranjski Plavalni klub Merit Triglav pripravil 23. Špelin memorial, ob njem pa še drugi del odprtega prvenstvo Slovenije, na katerem bodo tekmovalci še zadnjič imeli priložnost l...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Občinski prostorski načrt predvidoma jeseni 2008

Občina Cerklje na Gorenjskem je s postopkom priprave sprememb prostorskih aktov pričela v letu 2005. V mesecu februarju 2005 je bil v Novicah izpod Krvavca objavljen poziv občanom za oddajo pobud z...

Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Čebelarji tudi letos pripravljajo regijsko ocenjevanje medu

Čebelarsko društvo Cerklje bo tudi letos pripravilo regijsko ocenjevanje medu, ki bo nekoliko kasneje kot navadno. Kljub slabši letini so tokrat prejeli v ocenjevanje 165 vzorcev medu, veliko...

Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Prvi šolski dan

V Cerkljah je 3. septembra v šolske klopi prvič sedlo 70 otrok, v podružnični šoli Zalog pa 24. Po uvodnem pozdravu smo odšli v telovadnico (Cerklje) oziroma avlo šole (Zalog), kjer so nam učenke...

Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Odgovori na vprašanja občinskih svetnikov

Iz gradiva za sejo Občinskega sveta

Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Ko se konča kolesarska steza ...

Zanimiv je sprehod od konca asfalta pri TC Lidl proti opuščenim delom železarne. V začetku se je na tem območju nabiral samo odpadni gradbeni material, v zadnjem času pa je tu prava ekološka kata...