Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

Medvode – Jezeršek gostinstvo, vodilno podjetje na področju cateringa pri nas, ki ima na Gorenjskem enote v Medvodah, na Bledu in Zgornjem Brniku, se je zmanjševanja količine zavržene hrane lotilo z uporabo umetne inteligence.

Zmanjševanje količine zavržene hrane je že nekaj let v središču njihove trajnostne poslovne strategije. V poslovnih enotah in na prireditvah s cateringom so s pametnimi tehtnicami vzpostavili reden nadzor in segmentiranje odpadkov hrane. Tako z uporabo umetne inteligence na podlagi fotografije merijo količino in vrsto zavržene hrane. V sodelovanju s študenti Ekonomske fakultete so na prireditvi Smart Tourism Hackathlon in v sklopu izziva SMART ravnanje s hrano razvili rešitev Food IQ. Kot pravijo v podjetju, gre za model za napovedovanje prodaje Jezerškovega »šmorna«, ki ga ponujajo na Odprti kuhni. Model je zasnovan na strojnem učenju, zdaj pa bodo projekt razširili tudi na napovedovanje prodaje hrane in pijače na novoletni stojnici v središču Ljubljane.

Uporaba umetne inteligence v podjetju je sicer še na začetku, a že daje prve pozitivne rezultate. V devetih mesecih so z boljšim upravljanjem surovin in segmentiranjem odpadkov količino zavržene hrane zmanjšali za deset odstotkov oz. tisoč kilogramov. Kot dodajajo, so s tem za 14 ton zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida in izboljšali ekološki odtis. Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so zaradi manjše porabe živil s trajnostnim pristopom in optimizacijo procesov dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

V prihodnje načrtujejo tudi vpeljevanje naprednejših modelov napovedi porabe in normativov jedi, pri tem pa bodo iskali ravnovesje med človeškim znanjem in uporabo novih tehnologij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Na šoli ni nikoli dolgčas

Na Osnovni šoli Davorina Jenka so se v zadnjih mesecih aktivnosti vrstile ena za drugo. Poglejmo samo najbolj sveže in zanimive.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 3. november 2018 / 19:17

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

Zgornji Brnik – V nedeljo je v letalskem prometu začel veljati zimski vozni red, na podlagi katerega bodo potniki z brniškega letališča v zimskem času, do 30. marca, potovali z desetimi rednimi let...

GG Plus / sobota, 3. november 2018 / 19:14

Dober delavec bo opica, ne mravlja ali čebela

Svoji uspešni poslovni poti sta gimnazijcem predstavila nekdanja dijaka Gimnazije Jesenice Iztok Klančnik in Miha Sprinčnik.

Kronika / sobota, 3. november 2018 / 19:13

Na avtocesti vozil v napačno smer

Lipce – Radovljiški policisti so v močnem dežju v ponedeljek zvečer obravnavali prijavo o vožnji v napačno smer na Lipcah. Policisti so voznika izsledili in proti njemu zaradi hujšega prekrška vodi...

Kronika / sobota, 3. november 2018 / 19:13

Trčil je v konja

Jesenice – Na Cesti Borisa Kidriča na Jesenicah je voznik osebnega avtomobila trčil v konja in zapeljal z vozišča v obcestni jarek. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali mesto dogodka, odklopili akum...

Kronika / sobota, 3. november 2018 / 19:13

V megli se je izgubila

Kamnik – Minuli ponedeljek je avstralska turistka tekla iz Vrhpolja pri Kamniku proti Kamniški Bistrici, nato pa še na Veliko planino, kjer je kmalu zašla z označene poti in se izgubila zaradi gost...