Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

Medvode – Jezeršek gostinstvo, vodilno podjetje na področju cateringa pri nas, ki ima na Gorenjskem enote v Medvodah, na Bledu in Zgornjem Brniku, se je zmanjševanja količine zavržene hrane lotilo z uporabo umetne inteligence.

Zmanjševanje količine zavržene hrane je že nekaj let v središču njihove trajnostne poslovne strategije. V poslovnih enotah in na prireditvah s cateringom so s pametnimi tehtnicami vzpostavili reden nadzor in segmentiranje odpadkov hrane. Tako z uporabo umetne inteligence na podlagi fotografije merijo količino in vrsto zavržene hrane. V sodelovanju s študenti Ekonomske fakultete so na prireditvi Smart Tourism Hackathlon in v sklopu izziva SMART ravnanje s hrano razvili rešitev Food IQ. Kot pravijo v podjetju, gre za model za napovedovanje prodaje Jezerškovega »šmorna«, ki ga ponujajo na Odprti kuhni. Model je zasnovan na strojnem učenju, zdaj pa bodo projekt razširili tudi na napovedovanje prodaje hrane in pijače na novoletni stojnici v središču Ljubljane.

Uporaba umetne inteligence v podjetju je sicer še na začetku, a že daje prve pozitivne rezultate. V devetih mesecih so z boljšim upravljanjem surovin in segmentiranjem odpadkov količino zavržene hrane zmanjšali za deset odstotkov oz. tisoč kilogramov. Kot dodajajo, so s tem za 14 ton zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida in izboljšali ekološki odtis. Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so zaradi manjše porabe živil s trajnostnim pristopom in optimizacijo procesov dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

V prihodnje načrtujejo tudi vpeljevanje naprednejših modelov napovedi porabe in normativov jedi, pri tem pa bodo iskali ravnovesje med človeškim znanjem in uporabo novih tehnologij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 28. oktober 2016 / 14:24

Športni plezalci na Podnu

Škofja Loka – Jutri in v nedeljo bo v Športni dvorani Poden potekala tekma za državno prvenstvo v športnem plezanju. Nastopili bodo najboljši slovenski plezalke in plezalci. Med njimi bo tudi velik...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 22. februar 2022 / 18:02

V polfinalnem izboru za najlepšo Slovenko tudi štiri Gorenjke, kar dve Jeseničanki

Polfinalno prireditev Miss Slovenije bo v soboto gostilo Zagorje ob Savi. Med 29 polfinalistkami so tudi štiri Gorenjke: dve Jeseničanki, 16-letna Alja Ališić in 18-letna ter Enedina Sarajkić, ter...

Gospodarstvo / torek, 22. februar 2022 / 16:58

Prijave za ocenjevanje dobrot

Kranj – Prireditelji Festivala dobrote slovenskih kmetij, ki bo od 20. do 22. maja v minoritskem samostanu na Ptuju, pozivajo kmete in kmetice, da do 25. februarja do 15. ure prijavijo na ocenjevan...

Šport / torek, 22. februar 2022 / 16:56

Za naše dve zmagi in dva poraza

Naši vaterpolski reprezentanci se na domačem kvalifikacijskem turnirju ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo, saj sta prvi dve mesti osvojili Francija in Nemčija, so pa z igro in tretjim mestom dok...

Kultura / torek, 22. februar 2022 / 16:55

Rane preteklosti, meje sedanjosti

V Prešernovem gledališču so uprizorili še četrto premiero v letošnji sezoni, družinsko dramo Meja sneženja Marka Sosiča v režiji Gorana Vojnovića. Kranjsko gledališče je v koprodukcijski predstavi moč...

Mengeš / torek, 22. februar 2022 / 16:53

Umrl je častni občan Peter Krušnik

Mengeš – Na mengeškem pokopališču so se v soboto, 19. februarja, poslovili od Petra Krušnika, častnega občana občine Mengeš. V spomin nanj je Občina Mengeš v Kulturnem domu Mengeš odprla žalno knji...