Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

Medvode – Jezeršek gostinstvo, vodilno podjetje na področju cateringa pri nas, ki ima na Gorenjskem enote v Medvodah, na Bledu in Zgornjem Brniku, se je zmanjševanja količine zavržene hrane lotilo z uporabo umetne inteligence.

Zmanjševanje količine zavržene hrane je že nekaj let v središču njihove trajnostne poslovne strategije. V poslovnih enotah in na prireditvah s cateringom so s pametnimi tehtnicami vzpostavili reden nadzor in segmentiranje odpadkov hrane. Tako z uporabo umetne inteligence na podlagi fotografije merijo količino in vrsto zavržene hrane. V sodelovanju s študenti Ekonomske fakultete so na prireditvi Smart Tourism Hackathlon in v sklopu izziva SMART ravnanje s hrano razvili rešitev Food IQ. Kot pravijo v podjetju, gre za model za napovedovanje prodaje Jezerškovega »šmorna«, ki ga ponujajo na Odprti kuhni. Model je zasnovan na strojnem učenju, zdaj pa bodo projekt razširili tudi na napovedovanje prodaje hrane in pijače na novoletni stojnici v središču Ljubljane.

Uporaba umetne inteligence v podjetju je sicer še na začetku, a že daje prve pozitivne rezultate. V devetih mesecih so z boljšim upravljanjem surovin in segmentiranjem odpadkov količino zavržene hrane zmanjšali za deset odstotkov oz. tisoč kilogramov. Kot dodajajo, so s tem za 14 ton zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida in izboljšali ekološki odtis. Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so zaradi manjše porabe živil s trajnostnim pristopom in optimizacijo procesov dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

V prihodnje načrtujejo tudi vpeljevanje naprednejših modelov napovedi porabe in normativov jedi, pri tem pa bodo iskali ravnovesje med človeškim znanjem in uporabo novih tehnologij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 19. april 2022 / 16:49

Blaznikov večer o Leonu Štuklju in Alojzu Rantu

Škofja Loka – Muzejsko društvo Škofja Loka ta četrtek, 21. aprila, z začetkom ob 19. uri v Miheličevi galeriji v Kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki pripravlja nov Blaznikov večer. Tokrat bodo spr...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 30. april 2010 / 07:00

Ansambla s prvih in zadnjih viž

V Škofji Loki bo 11. junija ob 19.30 deseti Večer slovenskih viž v narečju, ki ga prireja Radio Sora v sodelovanju z agencijama Media butik in Geržina videoton. Na jubilejnem večeru bodo nastopili nag...

Prosti čas / petek, 30. april 2010 / 07:00

Vedri takti Slovenskih pozdravov

Narodnozabavni ansambel s sedežem na Bledu namerava do konca leta izdati zgoščenko.

Prosti čas / petek, 30. april 2010 / 07:00

Talenti pred polfinalom

V nedeljo so na Pop TV predvajali še zadnjo od šestih avdicijskih oddaj Slovenija ima talent.

GG Plus / petek, 30. april 2010 / 07:00

Kronika tedna

Svojci deklet zahtevajo odškodnino Svojci treh deklet, ki so decembra 2005 tragično preminila pred diskoteko Lipa, v pravdnem postopku zahtevajo 225 tisoč evrov odškod...

GG Plus / petek, 30. april 2010 / 07:00

Kultura je užitek, ne breme

Krščanska kulturna zveza je konec marca dobila novo vodstvo.