Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

Medvode – Jezeršek gostinstvo, vodilno podjetje na področju cateringa pri nas, ki ima na Gorenjskem enote v Medvodah, na Bledu in Zgornjem Brniku, se je zmanjševanja količine zavržene hrane lotilo z uporabo umetne inteligence.

Zmanjševanje količine zavržene hrane je že nekaj let v središču njihove trajnostne poslovne strategije. V poslovnih enotah in na prireditvah s cateringom so s pametnimi tehtnicami vzpostavili reden nadzor in segmentiranje odpadkov hrane. Tako z uporabo umetne inteligence na podlagi fotografije merijo količino in vrsto zavržene hrane. V sodelovanju s študenti Ekonomske fakultete so na prireditvi Smart Tourism Hackathlon in v sklopu izziva SMART ravnanje s hrano razvili rešitev Food IQ. Kot pravijo v podjetju, gre za model za napovedovanje prodaje Jezerškovega »šmorna«, ki ga ponujajo na Odprti kuhni. Model je zasnovan na strojnem učenju, zdaj pa bodo projekt razširili tudi na napovedovanje prodaje hrane in pijače na novoletni stojnici v središču Ljubljane.

Uporaba umetne inteligence v podjetju je sicer še na začetku, a že daje prve pozitivne rezultate. V devetih mesecih so z boljšim upravljanjem surovin in segmentiranjem odpadkov količino zavržene hrane zmanjšali za deset odstotkov oz. tisoč kilogramov. Kot dodajajo, so s tem za 14 ton zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida in izboljšali ekološki odtis. Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so zaradi manjše porabe živil s trajnostnim pristopom in optimizacijo procesov dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

V prihodnje načrtujejo tudi vpeljevanje naprednejših modelov napovedi porabe in normativov jedi, pri tem pa bodo iskali ravnovesje med človeškim znanjem in uporabo novih tehnologij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / nedelja, 9. julij 2023 / 19:00

V spomin: Janez Vagner (1929–2023)

Častni občan občine Tržič od leta 2019

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 2. november 2020 / 07:00

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije

Pri spletnem nakupovanju plačujte direktno na spletu in omogočite varno, brezkontaktno dostavo

Škofja Loka / torek, 3. november 2020 / 00:54

Osnove podjetništva za kreativce

Škofja Loka – Rokodelski center DUO v Škofji Loki je pred časom objavil anketo za pomoč pri oblikovanju vsebin za podporo KKI (kulturnih in kreativnih industrij) v smislu podjetniških veščin. Zdaj...

GG Plus / torek, 3. november 2020 / 00:19

Nisem bolna, živim z rakom

»Rešitve vedno iščem znotraj sebe, ne s čarobno paličico,« je pred dnevi, v rožnatem oktobru, mesecu, ki simbolizira ozaveščanje o raku dojk in boj proti njemu, povedala Mojstrančanka Petra Miklič, ki...

Gorenjska / torek, 3. november 2020 / 00:15

Prve zaloge cepiva ponekod že pošle

Večina ambulant Nacionalnega inštituta za javno zdravje ima zapolnjene termine cepljenja vsaj do konca novembra, posamezne tudi že v decembru. Prve dostave cepiva pa so že pošle v zdravstvenih domovih...

GG Plus / torek, 3. november 2020 / 00:01

Koronavirus in mi, 2. del

Po kosilu sem usposobil oksimeter in ga preizkusil. Špeli je pokazal 99, meni pa 98. Nataknil sem si gumijaste rokavice in masko ter napravico odnesel v pritličje k mami.