Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

Medvode – Jezeršek gostinstvo, vodilno podjetje na področju cateringa pri nas, ki ima na Gorenjskem enote v Medvodah, na Bledu in Zgornjem Brniku, se je zmanjševanja količine zavržene hrane lotilo z uporabo umetne inteligence.

Zmanjševanje količine zavržene hrane je že nekaj let v središču njihove trajnostne poslovne strategije. V poslovnih enotah in na prireditvah s cateringom so s pametnimi tehtnicami vzpostavili reden nadzor in segmentiranje odpadkov hrane. Tako z uporabo umetne inteligence na podlagi fotografije merijo količino in vrsto zavržene hrane. V sodelovanju s študenti Ekonomske fakultete so na prireditvi Smart Tourism Hackathlon in v sklopu izziva SMART ravnanje s hrano razvili rešitev Food IQ. Kot pravijo v podjetju, gre za model za napovedovanje prodaje Jezerškovega »šmorna«, ki ga ponujajo na Odprti kuhni. Model je zasnovan na strojnem učenju, zdaj pa bodo projekt razširili tudi na napovedovanje prodaje hrane in pijače na novoletni stojnici v središču Ljubljane.

Uporaba umetne inteligence v podjetju je sicer še na začetku, a že daje prve pozitivne rezultate. V devetih mesecih so z boljšim upravljanjem surovin in segmentiranjem odpadkov količino zavržene hrane zmanjšali za deset odstotkov oz. tisoč kilogramov. Kot dodajajo, so s tem za 14 ton zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida in izboljšali ekološki odtis. Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so zaradi manjše porabe živil s trajnostnim pristopom in optimizacijo procesov dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

V prihodnje načrtujejo tudi vpeljevanje naprednejših modelov napovedi porabe in normativov jedi, pri tem pa bodo iskali ravnovesje med človeškim znanjem in uporabo novih tehnologij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 3. oktober 2015 / 15:34

Živali Slovenije

»Čeprav že po videzu prepoznamo, kateri organizmi so živali, pa smo v težavah, ko moramo na kratko razložiti, kaj živali pravzaprav sploh so. Po čem se razlikujejo od rastlin, gliv, bakterij in pre...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:49

Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Žirovnica / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:49

Največ za sanacijo avgustovske škode

Predlog proračuna za leto 2024 so na novembrski seji sprejeli tudi na Občini Žirovnica.

Komenda / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:48

Donacija igrač v Mengeš in Komendo

Mengeš, Komenda – V letošnji akciji obdarovanja z igračami je Spar Slovenija izbral vrtce, ki so jih prizadele poplave, med njimi mengeškega, ki je poleti ostal brez enote Gobica, in komendski vrte...

Kronika / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:47

Nabavljali stroje, ki jih ni bilo

V zaključni akciji kriminalistične preiskave organizirane gospodarske kriminalitete so policisti pridržali dva od petnajstih osumljencev, za oba je sodišče odredilo pripor.

Preddvor / ponedeljek, 11. december 2023 / 15:46

Na pogovornem večeru gost Jože Košnjek

Preddvor – V torek, 12. decembra, ob 19. uri bo Ivka Sodnik na pogovornem večeru na gradu Dvor v Preddvoru gostila dolgoletnega sodelavca Gorenjskega glasa, nekdanjega urednika in še vedno aktivneg...