Z umetno inteligenco do prihranka

V gorenjskem gostinskem podjetju so se zmanjševanja količine zavržene hrane lotili z uporabo orodij umetne inteligence.

Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

Medvode – Jezeršek gostinstvo, vodilno podjetje na področju cateringa pri nas, ki ima na Gorenjskem enote v Medvodah, na Bledu in Zgornjem Brniku, se je zmanjševanja količine zavržene hrane lotilo z uporabo umetne inteligence.

Zmanjševanje količine zavržene hrane je že nekaj let v središču njihove trajnostne poslovne strategije. V poslovnih enotah in na prireditvah s cateringom so s pametnimi tehtnicami vzpostavili reden nadzor in segmentiranje odpadkov hrane. Tako z uporabo umetne inteligence na podlagi fotografije merijo količino in vrsto zavržene hrane. V sodelovanju s študenti Ekonomske fakultete so na prireditvi Smart Tourism Hackathlon in v sklopu izziva SMART ravnanje s hrano razvili rešitev Food IQ. Kot pravijo v podjetju, gre za model za napovedovanje prodaje Jezerškovega »šmorna«, ki ga ponujajo na Odprti kuhni. Model je zasnovan na strojnem učenju, zdaj pa bodo projekt razširili tudi na napovedovanje prodaje hrane in pijače na novoletni stojnici v središču Ljubljane.

Uporaba umetne inteligence v podjetju je sicer še na začetku, a že daje prve pozitivne rezultate. V devetih mesecih so z boljšim upravljanjem surovin in segmentiranjem odpadkov količino zavržene hrane zmanjšali za deset odstotkov oz. tisoč kilogramov. Kot dodajajo, so s tem za 14 ton zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida in izboljšali ekološki odtis. Kljub nadpovprečni rasti cen hrane so zaradi manjše porabe živil s trajnostnim pristopom in optimizacijo procesov dosegli 1,5 odstotka letnega prihranka.

V prihodnje načrtujejo tudi vpeljevanje naprednejših modelov napovedi porabe in normativov jedi, pri tem pa bodo iskali ravnovesje med človeškim znanjem in uporabo novih tehnologij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 3. oktober 2018 / 09:48

Podjetni upokojenci

Danes nekateri komaj čakajo, da se upokojijo, drugi bi radi ostali v službi, kolikor dolgo še lahko. Zdi se, da je odvisno, kakšen napor predstavlja služba, kako se človek počuti, kako mu služi zdr...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 18. maj 2023 / 19:00

V Kranju tradicionalni maturantski sprevod

Kranj – V Kranju se bo v petek dopoldne odvijal tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj, pridružili pa se jim bodo tudi dijaki Gimnazije Franceta Prešerna, Šolskega centra Kranj in Bioteh...

Žirovnica / četrtek, 18. maj 2023 / 14:17

Uredili vstopno točko v Završnico

V dolini Završnice, ki zlasti v vročih poletnih dneh privabi trume turistov, si še naprej prizadevajo za trajnostno in okolju prijazno obiskovanje. Uredili so vstopno točko v dolino, v tem tednu se zn...

Kranj / četrtek, 18. maj 2023 / 14:16

Uspeh mladih slovenskih naravoslovcev

Kranj – Na Evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti, ki je od 29. aprila do 5. maja potekala v Latviji, sta Slovenijo pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) zastopali dve trič...

Rekreacija / četrtek, 18. maj 2023 / 14:11

Idrijska strmina

Cerkovni vrh (804 m n. m.) – Idrijsko-Cerkljansko pogorje. Strmina nad Spodnjo Idrijo. Tukaj ni nobene uradno markirane poti, ki bi bila v registru poti pri Planinski zvezi Slovenije.

Razvedrilo / četrtek, 18. maj 2023 / 13:38

Slovenija ima talent z novim žirantom

Oder šova Slovenija ima talent je edinstven. Na njem se lahko zgodi karkoli. Prve avdicije se bodo začele ta konec tedna. Voditeljski tandem v ostaja enak – Sašo Stare in Peter Poles, medtem ko na...