Krhke orehove potičke
Vstopili smo v praznični december, kjer brez dobrih piškotov in drugih sladic ne gre. Pa začnimo s krhkimi orehovimi potičkami, ki nas bodo navdušile tako z okusom kot tudi z videzom.
Za pripravo krhkih orehovih potičk potrebujemo: za testo: 350 g moke, 150 g masla, 1 jajce, 40 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 žlico kremnega jogurta ali kisle smetane, ščepec soli; za orehov nadev: 250 g mletih orehov, 2 žlički temnega kakava, četrt žličke cimeta, 1,5 dl smetane, 2 žlici domače marmelade, 2 žlici sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, lupinico ene bio limone, 1 žlico ruma.
Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo, jajce in jogurt. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.
Med tem časom pripravimo orehov nadev: Skupaj zmešamo mlete orehe, kakav, cimet, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico. Poparimo z vročo smetano in vmešamo še marmelado ter rum. Vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo gost nadev. Če je nadev preveč suh, prilijemo še kakšno žlico smetane.
Sestavljanje potičk: Testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo z orehovim nadevom in zavijemo v tanek svaljek. Vsak svaljek narežemo na 1,5 centimetra debele dele, da dobimo majhne potičke. Potičke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.