Uravnotežene čokoladne kroglice
Čokoladne kroglice so navadno sinonim za kalorično bombo, polno nasičenih maščob in sladkorja. Hkrati pa je to tudi priboljšek, ki ga lahko pripravimo z bolj hranljivimi, a za to jed neobičajnimi sestavinami. Take kroglice bodo vsi pohvalili in posegli po še eni, a noben ne bo ugotovil, kaj se pravzaprav skriva v njih.
Za pripravo čokoladnih kroglic s čičeriko potrebujemo: 200 g kuhane čičerike (lahko je vložena), 2 žlici arašidovega masla, 2 žlici temnega kakava, 4 žlice medu, 2 žlici ruma, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 100 g temne čokolade.
V mešalnik stresemo odcejeno čičeriko, arašidovo maslo, kakav, med, rum, vaniljev sladkor in sol. Vse skupaj zmeljemo v homogeno maso. Maso postavimo za eno uro v hladilnik. Nato iz nje oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih nato povaljamo v stopljeni čokoladi. Kroglice postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.
Nasvet: Pomembno je, da je čičerika dobro odcejena. Če je masa premokra, jo postavimo za pol ure kar v zamrzovalnik ali pa ji dodajmo nekaj mletih ovsenih kosmičev.
Za pripravo čokoladno-arašidovih kroglic potrebujemo: 150 g arašidovega masla, 70 g koruznih kosmičev (kornfleksa), 50 g medu, 1 vaniljev sladkor, ščep soli (če sta arašidovo maslo in kornfleks že soljena, sol izpustimo), 100 g temne čokolade, kornfleks za okrasitev.
Kornfleks stresemo v vrečko ter jo zapremo. S pomočjo kuhinjskega valjarja zdrobimo kosmiče. V skledi zmešamo arašidovo maslo, med, vaniljev sladkor ter sol. Dodamo zdrobljene kosmiče in dobro premešamo. Če je masa premokra za oblikovanje, dodamo še nekaj zdrobljenih kosmičev. Iz dobljene mase oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih nato pomakamo v stopljeno čokolado. Za okrasitev kroglic po vrhu potresemo še zdrobljene kosmiče. Kroglice postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi.