Bučna lazanja s skuto

Število do sedaj objavljenih receptov z bučami kaže, kako zelo so te res uporabne. In tu je še en recept, ki vključuje njihovo uporabo – bučna lazanja s skuto, ki je lahko odlična priloga mesnim jedem ali pa uravnotežena samostojna jed.

Za pripravo bučne lazanje s skuto potrebujemo: 250 g testenin za lazanjo, 600 g olupljene in očiščene buče, približno 3 dl jušne osnove, 300 g skute, 2 jajci, 2 stroka česna, pol žličke mlete paprike, ščep luštreka in timijana, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Najprej se lotimo priprave bučnega pireja: Olupljeno in očiščeno bučo narežemo na približno 3 cm velike kose in jih stresemo v skledo. Posujemo jih z mleto rdečo papriko, luštrekom in timijanom, solimo in popramo, dodamo olupljena stroka česna ter vse skupaj zalijemo z dvema žlicama olivnega olja. Dobro premešamo in celotno zmes razporedimo po velikem pekaču, pokritem s pekipapirjem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 °C, za približno 45 minut. Pečemo toliko časa, da se buča zmehča, vmes pa večkrat premešamo. Pečene bučne kocke skupaj s česnom prestavimo v mešalnik in vse zmeljemo v bučni pire (lahko tudi s pomočjo paličnega mešalnika). Bučni pire prestavimo v kozico in ga zalijemo s toliko jušne osnove, da dobimo srednje gost pire (podobno gosto kot je testo za praženec).

Priprava skutnega nadeva: Skuto malce solimo in popramo ter zmešamo skupaj z jajcem.

Sestavljanje lazanje: Testenine za lazanjo za nekaj minut namočimo v hladni vodi. Srednje velik pekač premažemo z žlico olivnega olja. Dno pekača premažemo z dvema žlicama bučnega pireja. Na pire položimo testenine za lazanjo. Testenine premažemo z bučnim pirejem in nanj razporedimo del skutinega nadeva. Nato prekrijemo s testeninami in ponavljamo postopek, vse dokler nam ne zmanjka sestavin. Zaključimo s plastjo testenin, ki jih premažemo z bučnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Po tem času lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo stati še 10 minut.

Nasvet: Po želji lahko med posamezne plasti dodamo še nekaj naribanega sira.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / četrtek, 22. november 2018 / 10:54

Veščine za poklice prihodnosti

Na Srednji šoli Biotehniškega centra (BC) Naklo je v minulem tednu potekala mednarodna izmenjava v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Skills4life oziroma Veščine za življenje. V četrtek pa so na Dnev...

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 22. november 2016 / 15:58

Katere investicije si želijo v KS Sebenje

Tokratno anketo smo za Občino Tržič opravili med prebivalci krajevne skupnosti Sebenje. Navedli smo jim možne investicije, ki bi bile potrebne v njihovem kraju, in jih prosili, da izberejo tri, ki...

Jesenice / torek, 22. november 2016 / 15:53

Nori tenorji prevzeli Čufarjev oder

Zmagovalka letošnjih Čufarjevih dni je predstava Ti nori tenorji v režiji Gojmirja Lešnjaka - Gojca in izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana.

Kultura / torek, 22. november 2016 / 15:40

Potovanje v Galeriji na Gradu

Škofja Loka – V sredo, 23. novembra, ob 19. uri bodo v Galeriji na Gradu odprli razstavo Potovanje/Journey avtorjev Kalleja Hamma in Dzamila Kamangerja. Gre za mednarodno uveljavljena umetnika, ki...

Kamnik / torek, 22. november 2016 / 15:39

Slovesnost ob dnevu Rudolfa Maistra

Kamnik – Občina Kamnik vabi na slovesnost ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, ki bo v sredo, 23. novembra, ob 18. uri v Domu kulture Kamnik. Slavnostni govornik bo poslanec Državnega zbora...

Šport / torek, 22. november 2016 / 15:37

Šport na kratko

Cestno kolesarstvo – V Šenčurju so razglasili najboljše cestne kolesarje letošnjega leta v Pokalu Slovenija in Pokalu Alpe Adria. Pokal Slovenije je med člani osvojil Jan Tratnik (Team Amplatz – BM...