Najdaljša vinska klet
Začela se je priljubljena Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem. Skozi leta si je prislužila oznako najdaljša vinska klet vinorodne Slovenije. Grad Dvor je že dve soboti v novembru gostil vina in vokalno zasedbo Kostanarji, na tekmovanju v kuhanju golaža v kotličkih na Pungertu pa je šla zmaga v roke bratov Šinkovec iz Kranja.
V Rovih pod starim Kranjem ponovno gostijo vinarje vseh slovenskih vinorodnih območij. Eni se na Vinski poti predstavljajo prvič, drugi prireditev dobro poznajo, tretji pa so prisotni že od samega začetka. Ob dveh novembrskih koncih tedna lahko v kranjskih rovih okušate vina, najde pa se tudi kakšna stojnica s siri in vabljivimi suhimi mesninami. Prvi dan odprtja Vinske poti smo tako na stojnici škofjeloške Mesarije Štajnbirt med drugim naleteli na klobaso krškopoljca, zanimivo postreženo v rezinah na palčki, ki je na ta način pripravljena za lačne – lahko bi rekli klobasa za s seboj. Pustotnikovi iz Gorenje vasi so razvajali s svojim sirom, Tomo Kern iz Tenetiš pa z divjačinskimi suhimi dobrotami, po katerih je Mesarstvo Kern tudi najbolj znano. V rovih smo med drugim srečali tudi slikarja Janeza Štrosa in Mitjo Skoka iz Fundacije Vincenca Drakslerja, ponovno so bili z legendarno gobovo pašteto prisotni tudi Rokovnači iz Besnice.
Vinska pot poteka po vseh 1300 metrih kranjskih rovov, z vhodom na Jelenovem klancu in izhodom na Pungertu. Gostili jo bodo še ta konec tedna, navadno pa so vstopnice izjemno hitro razprodane.
Ambasadorka letošnje Vinske poti je aktualna vinska kraljica Slovenije Maja Pečarič.
Martinov november s Kostanarji
Obisk gradu Dvor v Preddvoru je v novembru v znamenju vinskih zgodb. Na vodenem ogledu gradu v treh sobanah obiskovalce pričaka vinar, ki gostom predstavi svojo zgodbo in zgodbo svojih vin. Obisk se zaključi v »grofovi« vinski kleti ob prigrizku in petju vokalne skupine Kostanarji, ki poskrbi tudi za glasbeni uvod v dogodek. Za obiskovalce gradu so v tem času odprta še vrata gasilskega muzeja PGD Preddvor.
Najprej so se na gradu Dvor ustavili člani Društva vinogradnikov Mokronog, ki so svoja vina predstavili prvo soboto v novembru, minulo soboto pa se je oglasil Gašper Furlan s Posestva Zoria. Vina z omenjenega posestva prihajajo iz Podrage, ki leži med Vipavo in Podnanosom. Obiskovalci so lahko okušali štiri vina: sveže vino z nekaj več kislinami, prijetno in pitno, kot je vino in obenem avtohtono vipavsko sorto, pinelo, opisal mladi vinar; malvazijo, zorjeno v akacijevih sodih; rdeče vino oziroma cuve, sestavljeno iz sort merlot, cabernet sauvignon in barbera, ter še penino rose, sestavljeno iz merlota in barbere.
V soboto pa iz omenjenega sklopa dogodkov pripravljajo še zadnjo vinsko degustacijo – 25. novembra boste lahko okušali vina Kavklerjeve kleti iz Haloz. Začenjajo ob 17. uri.
Martinov golaž na Pungertu
Tradicionalno, že 26. tekmovanje v kuhanju golaža v kotličkih na Pungertu je – ravno tako minulo soboto – minilo v prijetnem vzdušju. Tri dvočlanske ekipe so se v kuhanju govejega golaža pomerile za laskavi naziv najboljšega Martinovega kuharja. Ekipe so iz enakih sestavin skušale skuhati kar najboljši golaž. Strokovna komisija je vzorce golažev ocenila, razglasila najboljšega, potem pa golaž razdelila med obiskovalce. Tekmovali so Kranjčani: Andrej Bregar in Mitja Puhar, brata Anže in Domen Šinkovec ter Uroš Šifrer in Žiga Savnik. Zmagala sta brata, ki sta nam zaupala, da ga v kotličku kuhata prvič, Domen pa je malce občutil tudi pritisk, ki ga ustvarja tekmovanje, zato sta bila na koncu zmage še toliko bolj vesela.