Zeljna juha / Foto: Erika Jesenko

Zeljna juha in palačinke z jabolkom

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: približno 0,5 kg svežega zelja, 1 čebulo, 1 por, 1 srednje veliko korenje, 200 g kolerabe, 1 paradižnik, 1 žličko mlete rdeče paprike, pol žličke kumine, pol žličke timijana, 1 šopek peteršilja, 2 lovorjeva lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Zelje narežemo na širše trakove, čebulo olupimo in nasekljamo, preostalo zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo preostalo narezano zelenjavo, z izjemo paradižnika, in posujemo z eno žličko soli. Na hitro prepražimo in nato primešamo še paradižnik. Solimo, premešamo in dušimo 10 minut. Po tem času posujemo še z začimbami in zalijemo s približno 1,5 litra vode ali jušne osnove. Zavremo in kuhamo še 30 minut. Na koncu juho po okusu še dosolimo in dodatno začinimo.

Nasvet: Če želimo bolj krepko juho, dodajmo še krompir ali na koncu kuhane testenine. Vključimo lahko tudi katero drugo zelenjavo, ki jo imamo na voljo, denimo bučke, papriko, bučo …

Za pripravo palačink s pečenim jabolkom potrebujemo: za palačinke: 3 dl mleka, 3 dl mineralne vode, 3 jajca, približno 300 g moke, ščep soli, pol žličke pecilnega praška; za nadev: 300 g grškega jogurta, 1 večje jabolko, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, 1 žličko masla.

V skledi zmešamo mleko, mineralno vodo, jajca in ščep soli. Postopoma vmešamo moko s pecilnim praškom. Gostoto uravnavamo z dodatkom moke ali tekočine. Za lepšo peko naj masa počiva na hladnem pol ure. Nato jih spečemo na dobro segreti ponvi z malo maščobe. Priprava nadeva: Jabolkom odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kocke in prelijemo z limoninim sokom. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo ter na njem popečemo jabolčne kocke. Posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in rjavim sladkorjem in dušimo še od 5 do 10 minut. Palačinke na debelo premažemo z grškim jogurtom in posujemo s pečenimi jabolki ter jih zvijemo ali prepognemo v trikotnike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 22. november 2011 / 07:00

V mislih imela skupno zmago

Športna plezalka Mina Markovič si je z drugim mestom na predzadnji tekmi svetovnega pokala v Kranju že zagotovila zmago v skupnem seštevku. Njen uspeh sta s petim mestom dopolnila Škofjeločana Maja Vi...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 7. november 2023 / 07:00

Čas se izteka

Če razmišljate o sončni elektrarni, je zdaj skrajni čas, da sprožite postopke in prehitite nova pravila, ki bodo s 1. januarjem 2024 podražila vašo investicijo.

Nasveti / torek, 7. november 2023 / 18:11

Zeljna juha in palačinke z jabolkom

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: približno 0,5 kg svežega zelja, 1 čebulo, 1 por, 1 srednje veliko korenje, 200 g kolerabe, 1 paradižnik, 1 žličko mlete rdeče paprike, pol žličke kumine, pol žl...

Radovljica / torek, 7. november 2023 / 18:11

Cajhnov jez: ekosistemsko ravnovesje ali gospodarski interesi?

Reke so žile naše narave, ki nosijo s seboj življenje, vodo, in bogastvo. Kljub temu pa človek že stoletja posega v njihovo naravno ravnovesje. Rečne ovire, kot so jezovi, brzice in kanali, so postale...

Kranj / torek, 7. november 2023 / 18:10

Razpis za direktorja Klinike Golnik

Golnik – Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik je na svoji spletni strani objavila razpis za delovni mesti direktorja in strokovnega direktorja. Oba bosta imenovana za štirile...

Zanimivosti / torek, 7. november 2023 / 18:09

Ta teden sejem Ambient in Dom plus

Ljubljana – Jutri vrata odpira sejem Ambient in Dom plus, 32. sejem notranje opreme in graditeljstva, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču do 12. novembra. Kot pravijo organizatorji, bo na sej...