Zeljna juha / Foto: Erika Jesenko

Zeljna juha in palačinke z jabolkom

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: približno 0,5 kg svežega zelja, 1 čebulo, 1 por, 1 srednje veliko korenje, 200 g kolerabe, 1 paradižnik, 1 žličko mlete rdeče paprike, pol žličke kumine, pol žličke timijana, 1 šopek peteršilja, 2 lovorjeva lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Zelje narežemo na širše trakove, čebulo olupimo in nasekljamo, preostalo zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo preostalo narezano zelenjavo, z izjemo paradižnika, in posujemo z eno žličko soli. Na hitro prepražimo in nato primešamo še paradižnik. Solimo, premešamo in dušimo 10 minut. Po tem času posujemo še z začimbami in zalijemo s približno 1,5 litra vode ali jušne osnove. Zavremo in kuhamo še 30 minut. Na koncu juho po okusu še dosolimo in dodatno začinimo.

Nasvet: Če želimo bolj krepko juho, dodajmo še krompir ali na koncu kuhane testenine. Vključimo lahko tudi katero drugo zelenjavo, ki jo imamo na voljo, denimo bučke, papriko, bučo …

Za pripravo palačink s pečenim jabolkom potrebujemo: za palačinke: 3 dl mleka, 3 dl mineralne vode, 3 jajca, približno 300 g moke, ščep soli, pol žličke pecilnega praška; za nadev: 300 g grškega jogurta, 1 večje jabolko, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, 1 žličko masla.

V skledi zmešamo mleko, mineralno vodo, jajca in ščep soli. Postopoma vmešamo moko s pecilnim praškom. Gostoto uravnavamo z dodatkom moke ali tekočine. Za lepšo peko naj masa počiva na hladnem pol ure. Nato jih spečemo na dobro segreti ponvi z malo maščobe. Priprava nadeva: Jabolkom odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kocke in prelijemo z limoninim sokom. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo ter na njem popečemo jabolčne kocke. Posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in rjavim sladkorjem in dušimo še od 5 do 10 minut. Palačinke na debelo premažemo z grškim jogurtom in posujemo s pečenimi jabolki ter jih zvijemo ali prepognemo v trikotnike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 29. junij 2008 / 07:00

Maksovo slovo od jagod

Maks Vrečko z Zgoše je v življenju počel že veliko zanimivih "stvari", redil je tudi noje, letos je marsikoga presenetil z napovedjo, da se bo z jagodami ukvarjal samo še letos in prihodnje leto.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Triglavu naslov v kategoriji U13 in U15

V soboto je bil na 17. dnevu vaterpolistov Slovenije odigran tudi finale državnega prvenstva v kategoriji U13.

Gospodarstvo / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Na hišnem sejmu predstavili novosti

Korotan je v nedeljo na hišnem sejmu predstavil dve novosti iz Claasovega prodajnega programa.

Gospodarstvo / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Davčna uprava poziva k vložitvi napovedi

Kranj - Če davčni zavezanci do 15. junija niso prejeli informativnega izračuna dohodnine za leto 2009, morajo najkasneje do 2. avgusta sami vložiti napoved za odmero dohodnine. N...

Prosti čas / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Big Brother slavnih

Jeseni na Pop tv prihaja resničnostni šov Big Brother, v katerem bodo nastopili znani obrazi. Znane Gorenjce smo povprašali, ali bi sprejeli ponudbo za sodelovanje.

Zanimivosti / torek, 22. junij 2010 / 07:00

Anketa: Slovenija bo šla naprej

Jutri bo slovenska reprezentanca na svetovnem nogometnem prvenstvu igrala z Anglijo. Se ji bo uspelo uvrstiti se v osmino finala in kaj o petkovi tekmi z ZDA menijo navijači, ki prvenstvo spremljajo d...