Zeljna juha / Foto: Erika Jesenko

Zeljna juha in palačinke z jabolkom

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: približno 0,5 kg svežega zelja, 1 čebulo, 1 por, 1 srednje veliko korenje, 200 g kolerabe, 1 paradižnik, 1 žličko mlete rdeče paprike, pol žličke kumine, pol žličke timijana, 1 šopek peteršilja, 2 lovorjeva lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Zelje narežemo na širše trakove, čebulo olupimo in nasekljamo, preostalo zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo preostalo narezano zelenjavo, z izjemo paradižnika, in posujemo z eno žličko soli. Na hitro prepražimo in nato primešamo še paradižnik. Solimo, premešamo in dušimo 10 minut. Po tem času posujemo še z začimbami in zalijemo s približno 1,5 litra vode ali jušne osnove. Zavremo in kuhamo še 30 minut. Na koncu juho po okusu še dosolimo in dodatno začinimo.

Nasvet: Če želimo bolj krepko juho, dodajmo še krompir ali na koncu kuhane testenine. Vključimo lahko tudi katero drugo zelenjavo, ki jo imamo na voljo, denimo bučke, papriko, bučo …

Za pripravo palačink s pečenim jabolkom potrebujemo: za palačinke: 3 dl mleka, 3 dl mineralne vode, 3 jajca, približno 300 g moke, ščep soli, pol žličke pecilnega praška; za nadev: 300 g grškega jogurta, 1 večje jabolko, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, 1 žličko masla.

V skledi zmešamo mleko, mineralno vodo, jajca in ščep soli. Postopoma vmešamo moko s pecilnim praškom. Gostoto uravnavamo z dodatkom moke ali tekočine. Za lepšo peko naj masa počiva na hladnem pol ure. Nato jih spečemo na dobro segreti ponvi z malo maščobe. Priprava nadeva: Jabolkom odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kocke in prelijemo z limoninim sokom. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo ter na njem popečemo jabolčne kocke. Posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in rjavim sladkorjem in dušimo še od 5 do 10 minut. Palačinke na debelo premažemo z grškim jogurtom in posujemo s pečenimi jabolki ter jih zvijemo ali prepognemo v trikotnike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 8. junij 2021 / 08:46

Zaključujejo tretjeligaši

Kranj – Nogometaši v tretji slovenski nogometni ligi – zahod so odigrali tekme 19. ali predzadnjega kroga. V skupini za prvaka je Tinex Šenčur doma premagal Svobodo Ljubljana. Bilo je 3 : 1. Za Šen...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 2. september 2020 / 16:03

Obnovili bodo cesto skozi BPT

Tržič – Občina Tržič bo na območju nekdanje Bombažne predilnice in tkalnice (BPT) začela obnavljati cesto. Dvoletni projekt rekonstrukcije vozišča skozi območje BPT bo sofinanciralo ministrstvo za...

Gospodarstvo / sreda, 2. september 2020 / 16:01

»Dobrote« tokrat v drugačni izvedbi

Največja razstava prehranskih kmečkih izdelkov v državi Dobrote slovenskih kmetij bo letos prilagojena razmeram, ki jih je povzročil novi koronavirus.

Izleti GG / sreda, 2. september 2020 / 15:58

Odkrivanje lepot slovenske Istre

V nedeljo sem se prebudila v precej sveže jutro in po hitrem preletu vremenske napovedi sem bila v hipu odločena, da se bova z Nejcem tokrat na lov za sončnimi žarki odpeljala na Primorsko. Vendar...

Kranj / sreda, 2. september 2020 / 15:56

Uničujejo jim grobove

Kranj – Kranjčani, ki imajo grobove svojcev na Mestnem pokopališču Kranj, opažajo, da se po njem pogosto sprehajajo nepridipravi, ki uničujejo grobove. Sprašujejo se, kako je to moč preprečiti in k...

Zanimivosti / sreda, 2. september 2020 / 15:55

Meglen in vetroven Stol

Kljub slabemu vremenu, ki je spremljalo letošnji 46. tradicionalni Pohod Večno mladih fantov na Stol, se je minulo soboto na goro povzpelo enaindvajset pohodnikov.