Zeljna juha / Foto: Erika Jesenko

Zeljna juha in palačinke z jabolkom

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: približno 0,5 kg svežega zelja, 1 čebulo, 1 por, 1 srednje veliko korenje, 200 g kolerabe, 1 paradižnik, 1 žličko mlete rdeče paprike, pol žličke kumine, pol žličke timijana, 1 šopek peteršilja, 2 lovorjeva lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Zelje narežemo na širše trakove, čebulo olupimo in nasekljamo, preostalo zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo preostalo narezano zelenjavo, z izjemo paradižnika, in posujemo z eno žličko soli. Na hitro prepražimo in nato primešamo še paradižnik. Solimo, premešamo in dušimo 10 minut. Po tem času posujemo še z začimbami in zalijemo s približno 1,5 litra vode ali jušne osnove. Zavremo in kuhamo še 30 minut. Na koncu juho po okusu še dosolimo in dodatno začinimo.

Nasvet: Če želimo bolj krepko juho, dodajmo še krompir ali na koncu kuhane testenine. Vključimo lahko tudi katero drugo zelenjavo, ki jo imamo na voljo, denimo bučke, papriko, bučo …

Za pripravo palačink s pečenim jabolkom potrebujemo: za palačinke: 3 dl mleka, 3 dl mineralne vode, 3 jajca, približno 300 g moke, ščep soli, pol žličke pecilnega praška; za nadev: 300 g grškega jogurta, 1 večje jabolko, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, 1 žličko masla.

V skledi zmešamo mleko, mineralno vodo, jajca in ščep soli. Postopoma vmešamo moko s pecilnim praškom. Gostoto uravnavamo z dodatkom moke ali tekočine. Za lepšo peko naj masa počiva na hladnem pol ure. Nato jih spečemo na dobro segreti ponvi z malo maščobe. Priprava nadeva: Jabolkom odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kocke in prelijemo z limoninim sokom. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo ter na njem popečemo jabolčne kocke. Posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in rjavim sladkorjem in dušimo še od 5 do 10 minut. Palačinke na debelo premažemo z grškim jogurtom in posujemo s pečenimi jabolki ter jih zvijemo ali prepognemo v trikotnike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 30. oktober 2018 / 11:46

Stota obletnica rojstva Avgusta Delavca

Ustanova Avgusta Delavca je v Slovenskem planinskem muzeju pripravila spominski večer s priložnostno razstavo o utrinkih iz življenja Avgusta Delavca, planinca, alpinista in gorskega reševalca, neutru...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 14. avgust 2008 / 07:00

Joške v´n zvezde večera

V soboto je na spodnji ploščadi Trgovskega centra Bled nastopala skupina Arrow, vendar so bile zvezde večera skupina Joške v´n, ki so obiskovalce zabavale in grele na zgornji ploščadi vse tja do polno...

GG Plus / četrtek, 14. avgust 2008 / 07:00

Trajno bolni otroci

Čeprav so trajno bolni otroci skupina bolnikov, za katero bi morala družba še posebej s srcem skrbeti, je njihova dobrobit skoraj v celoti odvisna od tega, kako uspešno se z boleznijo "spopadajo" njih...

Zanimivosti / četrtek, 14. avgust 2008 / 07:00

Na izbrano nevesto je čakal kar nekaj let

"Z dobro voljo in potrpljenjem ni težko biti v zakonu šestdeset let," pravita bisernoporočenca Tilka in Franc Kacin.

Šport / četrtek, 14. avgust 2008 / 07:00

Prvaki že na domačem ledu

Potem ko so se jeseniški hokejisti vrnili s priprav v Moravskih toplicah, so v torek že opravili prvi trening v domači dvorani Podmežakla.

Kranj / četrtek, 14. avgust 2008 / 07:00

Cene enake, plače višje

Vodstva socialnih domov zaradi plačne reforme napovedujejo zadolževanje, uporabniki se bojijo podražitev.