Zeljna juha / Foto: Erika Jesenko

Zeljna juha in palačinke z jabolkom

Za pripravo zeljne juhe potrebujemo: približno 0,5 kg svežega zelja, 1 čebulo, 1 por, 1 srednje veliko korenje, 200 g kolerabe, 1 paradižnik, 1 žličko mlete rdeče paprike, pol žličke kumine, pol žličke timijana, 1 šopek peteršilja, 2 lovorjeva lista, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Zelje narežemo na širše trakove, čebulo olupimo in nasekljamo, preostalo zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo preostalo narezano zelenjavo, z izjemo paradižnika, in posujemo z eno žličko soli. Na hitro prepražimo in nato primešamo še paradižnik. Solimo, premešamo in dušimo 10 minut. Po tem času posujemo še z začimbami in zalijemo s približno 1,5 litra vode ali jušne osnove. Zavremo in kuhamo še 30 minut. Na koncu juho po okusu še dosolimo in dodatno začinimo.

Nasvet: Če želimo bolj krepko juho, dodajmo še krompir ali na koncu kuhane testenine. Vključimo lahko tudi katero drugo zelenjavo, ki jo imamo na voljo, denimo bučke, papriko, bučo …

Za pripravo palačink s pečenim jabolkom potrebujemo: za palačinke: 3 dl mleka, 3 dl mineralne vode, 3 jajca, približno 300 g moke, ščep soli, pol žličke pecilnega praška; za nadev: 300 g grškega jogurta, 1 večje jabolko, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici limoninega soka, 1 žlico rjavega sladkorja, pol žličke cimeta, 1 žličko masla.

V skledi zmešamo mleko, mineralno vodo, jajca in ščep soli. Postopoma vmešamo moko s pecilnim praškom. Gostoto uravnavamo z dodatkom moke ali tekočine. Za lepšo peko naj masa počiva na hladnem pol ure. Nato jih spečemo na dobro segreti ponvi z malo maščobe. Priprava nadeva: Jabolkom odstranimo semena ter jih narežemo na manjše kocke in prelijemo z limoninim sokom. Ponev segrejemo, na njej raztopimo maslo ter na njem popečemo jabolčne kocke. Posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in rjavim sladkorjem in dušimo še od 5 do 10 minut. Palačinke na debelo premažemo z grškim jogurtom in posujemo s pečenimi jabolki ter jih zvijemo ali prepognemo v trikotnike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje / petek, 23. december 2011 / 07:00

Novice izpod Krvavca

Novice izpod Krvavca, 23. december 2011, št. 4

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 28. april 2009 / 07:00

V Sloveniji virusa (še) ni

Znaki virusa prašičje gripe so podobni običajni sezonski gripi. Zdravila Tamiflu, ki omili potek bolezni, je v Sloveniji dovolj, zagotavljajo strokovnjaki. Svetovna zdravstvena organizacija je danes r...

Gospodarstvo / torek, 28. april 2009 / 07:00

Za člana uprave prek 60 prijav

Ali se Skimarju obetajo boljši časi, Stojan Nikolić, predsednik nadzornega sveta, ne ve.

Kranj / torek, 28. april 2009 / 07:00

Kriza tudi čas za nove priložnosti

Za mesto v evropskem parlamentu se bo znova potegovala tudi Ljudmila Novak, članica skupine Evropske ljudske stranke in Evropskih demokratov.

Cerklje na Gorenjskem / torek, 28. april 2009 / 07:00

Krvavec med najboljšimi evropskimi smučišči

Krvavec - Smučišči Krvavec in Golte sta prejšnji teden prejeli mednarodno priznanje skiarea test, ki ga podeljuje mednarodna komisija, sestavljena iz 220 anonimnih strokovnih oce...

Prosti čas / torek, 28. april 2009 / 07:00

Najprej našim puncam za ples

Skupina Orlek, pravi unikat med slovenskimi rock bandi, letos praznuje 20 let obstoja.