Domen Jaunik in Janez Ferlan / Foto: Alenka Brun

Iz Limbuša v Škofjo Loko

V petek so Pr' Pepet v Škofji Loki pripravili zanimiv gastronomski večer, na katerem so predstavili Vina Jaunik iz Limbuša Domna Jaunika, ki so jih postregli ob izbranih jedeh. Mladi vinar prihaja z domačije, na kateri ima vinogradništvo že več kot stoletno tradicijo. Sam je želel zgodbo nadgraditi z vrhunskimi buteljčnimi vini, ki so pridelana iz sort sauvignon, muškat ottonel, dišeči traminec, beli pinot, modri pinot in sivi pinot. Vina so osvojila že nekaj priznanj oziroma medalj za kakovost na domačih in tujih mednarodnih tekmovanjih.

Pr' Pepet se je Jaunik oglasil s partnerico Lano Bauman, ki se sicer s svetom vina še spoznava, a ne skriva, da se o njem z veseljem uči – zlasti v praksi, v vinogradu, s spremljanjem procesa od grozdja do končnega izdelka oziroma vina v steklenici. Izvedeli smo tudi, da je bil Domen Jaunik do nedavnega še smučarski trener alpskih disciplin, in ker Polona Hafner Ferlan iz gostilne Pr' Pepet ta šport dobro pozna, je bilo verjetno samo še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do sodelovanja.

Janez Ferlan, glavna kuhalnica v gostilni Pr' Pepet, nam je pojasnil, da sta za gastronomski večer z Domnom Jaunikom izbirala vino glede na hrano, in med večerjo smo opazili, da so bile gostom »poročne« kombinacije jedi in vina všeč. V kuhinji je Ferlanu pri pripravi jedi pomagal še Jan Bašelj iz Gorenje vasi, ki je v preteklosti že pokazal svoj talent za okuse. Tudi Ferlanova umetniška žilica, po kateri je prav tako zelo dobro znan, se vse bolj izraža tudi v okusih in videzu pripravljenih jedi. Domačnost in prefinjenost gresta pri njem na krožniku z roko v roki – v ravno pravšnji meri.

Gastronomski večer se je tokrat začel z aperitivom, s penino tris. Za njo je na mizo prispelo mlado vino Pubec (muškat ottonel, suho), h kateremu so se kot hladna predjed zelo lepo podala suha rebra na krompirjevi solati. Sledilo je navdušenje pri kombinaciji sauvignona z juho mlade špinače z žlikrofi. Posebno vino, pinot tris, so postregli k hobotnici z domačimi testeninami in artičoko, oranžno vino Ideo (renski rizling) pa namenili krožniku, na katerem so se spajali okusi račjih prsi, mlincev in rdečega zelja – tako da je že malce zadišalo po bližnjem martinovem. Večer pa sta lepo zaokrožila jabolčni in orehov makron, ob katerih so postregli še zadnje Jaunikovo vino: polsladki dišeči traminec, ki pa tudi ni ravno pogosto vino, smo še izvedeli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 27. avgust 2012 / 07:00

Življenje so dejanja, ne besede

S temi besedami je tržiški župan pred nedavnim nagovoril zbrane na 10. Plesu brez meja na starem Ljubelju, kjer se v duhu prijateljstva povezujejo Slovenci in Avstrijci.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

Nogometaši upajo na nov stadion

Na nedavnem občnem zboru Slovenskega atletskega kluba SAK Posojilnica Bank Celovec je bilo največ govora o uresničevanju dolgoletne želje po novem stadionu in povečanju števila ekip, ki v različn...

Šport / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

Po olimpijsko vstopnico

Naša hokejska reprezentanca je včeraj odpotovala na Dansko, kjer se danes začenjajo olimpijske kvalifikacije, kljub težkim tekmecem in zahtevni nalogi pa selektor Matjaž Kopitar in igralci verjamejo,...

GG Plus / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

V šolah je danes bolj sproščeno

Visok osebni jubilej je minuli teden zaznamoval nekdanji dolgoletni ravnatelj Gimnazije Kranj Valentin Pivk, ki je praznoval osemdeseti rojstni dan. Ob tej priložnosti smo se z njim pogovarjali o njeg...

Šport / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

Domov se vračajo tudi z medaljami

Na svetovnih igrah specialne olimpiade v Pjongčangu so uspešno nastopili tudi gorenjski športniki.

Gospodarstvo / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

Dve ponudbi za odkup Peka

Za odkup celotne skupine Peko sta ponudbo oddala dva potencialna kupca: ameriški Blue Rose Trust Fund in hrvaški Osimpex.