Domen Jaunik in Janez Ferlan / Foto: Alenka Brun

Iz Limbuša v Škofjo Loko

V petek so Pr' Pepet v Škofji Loki pripravili zanimiv gastronomski večer, na katerem so predstavili Vina Jaunik iz Limbuša Domna Jaunika, ki so jih postregli ob izbranih jedeh. Mladi vinar prihaja z domačije, na kateri ima vinogradništvo že več kot stoletno tradicijo. Sam je želel zgodbo nadgraditi z vrhunskimi buteljčnimi vini, ki so pridelana iz sort sauvignon, muškat ottonel, dišeči traminec, beli pinot, modri pinot in sivi pinot. Vina so osvojila že nekaj priznanj oziroma medalj za kakovost na domačih in tujih mednarodnih tekmovanjih.

Pr' Pepet se je Jaunik oglasil s partnerico Lano Bauman, ki se sicer s svetom vina še spoznava, a ne skriva, da se o njem z veseljem uči – zlasti v praksi, v vinogradu, s spremljanjem procesa od grozdja do končnega izdelka oziroma vina v steklenici. Izvedeli smo tudi, da je bil Domen Jaunik do nedavnega še smučarski trener alpskih disciplin, in ker Polona Hafner Ferlan iz gostilne Pr' Pepet ta šport dobro pozna, je bilo verjetno samo še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do sodelovanja.

Janez Ferlan, glavna kuhalnica v gostilni Pr' Pepet, nam je pojasnil, da sta za gastronomski večer z Domnom Jaunikom izbirala vino glede na hrano, in med večerjo smo opazili, da so bile gostom »poročne« kombinacije jedi in vina všeč. V kuhinji je Ferlanu pri pripravi jedi pomagal še Jan Bašelj iz Gorenje vasi, ki je v preteklosti že pokazal svoj talent za okuse. Tudi Ferlanova umetniška žilica, po kateri je prav tako zelo dobro znan, se vse bolj izraža tudi v okusih in videzu pripravljenih jedi. Domačnost in prefinjenost gresta pri njem na krožniku z roko v roki – v ravno pravšnji meri.

Gastronomski večer se je tokrat začel z aperitivom, s penino tris. Za njo je na mizo prispelo mlado vino Pubec (muškat ottonel, suho), h kateremu so se kot hladna predjed zelo lepo podala suha rebra na krompirjevi solati. Sledilo je navdušenje pri kombinaciji sauvignona z juho mlade špinače z žlikrofi. Posebno vino, pinot tris, so postregli k hobotnici z domačimi testeninami in artičoko, oranžno vino Ideo (renski rizling) pa namenili krožniku, na katerem so se spajali okusi račjih prsi, mlincev in rdečega zelja – tako da je že malce zadišalo po bližnjem martinovem. Večer pa sta lepo zaokrožila jabolčni in orehov makron, ob katerih so postregli še zadnje Jaunikovo vino: polsladki dišeči traminec, ki pa tudi ni ravno pogosto vino, smo še izvedeli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 16. november 2015 / 13:00

Spust v Turkovo brezno

Izlet s člani kranjskega društva za raziskovanje jam v Turkovo brezno. Ta jama je bila odkrita že na začetku prejšnjega stoletja, med drugo svetovno vojno pa je služila kot skrivališče za vojake.

Objavljeno na isti dan


Tržič / sobota, 22. avgust 2009 / 07:00

Plin tudi do Kovorja

Kovor - Podjetje Petrol – plin uresničuje načrt za povezavo plinovodnega omrežja v tržiški industrijski coni Loka z naseljem Kovor. Z Občino Tržič se je dogovorilo za hkratno izv...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 22. avgust 2009 / 07:00

Preplastitev ceste Grad-Ravne

Cerklje - Zaradi preplastitve vozišča bo lokalna cesta Grad–Ravne predvidoma od 19. do 31. avgusta polovično, nekaj časa pa tudi popolnoma zaprta v dolžini 2000 metrov, so sporoč...

Kronika / sobota, 22. avgust 2009 / 07:00

Gasilci naleteli na prazne hidrante

Na ostrešju enega od objektov kranjske Aquasave je požar povzročil za približno 15 tisočakov škode.

Humor / sobota, 22. avgust 2009 / 07:00

Novi paketi za vsak okus

Največji slovenski ponudnik digitalne televizije menda pripravlja nova programska paketa SivOL in Telekon. Zadoščeno bo vsem, tudi najzahtevnejšim okusom.

Gospodarstvo / sobota, 22. avgust 2009 / 07:00

Blejski čebelarji praznujejo

Čebelarska družina Bled bo v nedeljo praznovala 90-letnico delovanja. Ob tej priložnosti bodo razvili prapor čebelarskega društva Bled - Gorje.