Domen Jaunik in Janez Ferlan / Foto: Alenka Brun

Iz Limbuša v Škofjo Loko

V petek so Pr' Pepet v Škofji Loki pripravili zanimiv gastronomski večer, na katerem so predstavili Vina Jaunik iz Limbuša Domna Jaunika, ki so jih postregli ob izbranih jedeh. Mladi vinar prihaja z domačije, na kateri ima vinogradništvo že več kot stoletno tradicijo. Sam je želel zgodbo nadgraditi z vrhunskimi buteljčnimi vini, ki so pridelana iz sort sauvignon, muškat ottonel, dišeči traminec, beli pinot, modri pinot in sivi pinot. Vina so osvojila že nekaj priznanj oziroma medalj za kakovost na domačih in tujih mednarodnih tekmovanjih.

Pr' Pepet se je Jaunik oglasil s partnerico Lano Bauman, ki se sicer s svetom vina še spoznava, a ne skriva, da se o njem z veseljem uči – zlasti v praksi, v vinogradu, s spremljanjem procesa od grozdja do končnega izdelka oziroma vina v steklenici. Izvedeli smo tudi, da je bil Domen Jaunik do nedavnega še smučarski trener alpskih disciplin, in ker Polona Hafner Ferlan iz gostilne Pr' Pepet ta šport dobro pozna, je bilo verjetno samo še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do sodelovanja.

Janez Ferlan, glavna kuhalnica v gostilni Pr' Pepet, nam je pojasnil, da sta za gastronomski večer z Domnom Jaunikom izbirala vino glede na hrano, in med večerjo smo opazili, da so bile gostom »poročne« kombinacije jedi in vina všeč. V kuhinji je Ferlanu pri pripravi jedi pomagal še Jan Bašelj iz Gorenje vasi, ki je v preteklosti že pokazal svoj talent za okuse. Tudi Ferlanova umetniška žilica, po kateri je prav tako zelo dobro znan, se vse bolj izraža tudi v okusih in videzu pripravljenih jedi. Domačnost in prefinjenost gresta pri njem na krožniku z roko v roki – v ravno pravšnji meri.

Gastronomski večer se je tokrat začel z aperitivom, s penino tris. Za njo je na mizo prispelo mlado vino Pubec (muškat ottonel, suho), h kateremu so se kot hladna predjed zelo lepo podala suha rebra na krompirjevi solati. Sledilo je navdušenje pri kombinaciji sauvignona z juho mlade špinače z žlikrofi. Posebno vino, pinot tris, so postregli k hobotnici z domačimi testeninami in artičoko, oranžno vino Ideo (renski rizling) pa namenili krožniku, na katerem so se spajali okusi račjih prsi, mlincev in rdečega zelja – tako da je že malce zadišalo po bližnjem martinovem. Večer pa sta lepo zaokrožila jabolčni in orehov makron, ob katerih so postregli še zadnje Jaunikovo vino: polsladki dišeči traminec, ki pa tudi ni ravno pogosto vino, smo še izvedeli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / torek, 2. julij 2024 / 12:24

Svizci imajo svojo pesem

Ansambel Svizci je mlada ter dokaj nova kvintetovska zasedba na slovenski glasbeni sceni. So Gorenjci in s ponosom povedo, da jih druži ljubezen do slovenske narodnozabavne glasbe.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 10. november 2020 / 19:43

Kalinova nagovorila dijake

Predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin: »Virus ni prizadel le našega družbenega življenja, ampak tudi kvaliteto izobraževanja, ki na daljavo ni enako kot v živo.« Dijakom svetuje, naj b...

Kultura / torek, 10. november 2020 / 18:30

Tudi Miniature 2020 na spletu

Kranj – Zaradi aktualnih razmer so bili organizatorji FD Janez Puhar Kranj prisiljeni tudi tradicionalno, deseto mednarodno bienalno razstavo Miniature 2020 preseliti na splet. Odprtje razstave v o...

Komenda / torek, 10. november 2020 / 18:27

Umrl je Alojz Lah

Alojz Lah je bil predsednik Konjeniškega kluba Komenda, častni občan občine Komenda in organizator sejmov kmetijske mehanizacije.

Razvedrilo / torek, 10. november 2020 / 18:24

Dokazala si je, da zmore

Žirovničanki Kristini Jakopič se je uspelo uvrstiti med najboljših pet v letošnji sezoni MasterChefa Slovenija. Sodelovanje v kuharskem tekmovanju je bilo zanjo ena najlepših življenjskih izkušenj.

Kronika / torek, 10. november 2020 / 18:22

Roparja obstopila občana

Kamnik – Kamniški policisti preiskujejo rop, o katerem so bili obveščeni v četrtek zvečer. Okoli 19.30 sta ne­znana storilca pristopila do oškodovanca ter mu z grožnjami in silo odvzela denar in mo...