Domen Jaunik in Janez Ferlan / Foto: Alenka Brun

Iz Limbuša v Škofjo Loko

V petek so Pr' Pepet v Škofji Loki pripravili zanimiv gastronomski večer, na katerem so predstavili Vina Jaunik iz Limbuša Domna Jaunika, ki so jih postregli ob izbranih jedeh. Mladi vinar prihaja z domačije, na kateri ima vinogradništvo že več kot stoletno tradicijo. Sam je želel zgodbo nadgraditi z vrhunskimi buteljčnimi vini, ki so pridelana iz sort sauvignon, muškat ottonel, dišeči traminec, beli pinot, modri pinot in sivi pinot. Vina so osvojila že nekaj priznanj oziroma medalj za kakovost na domačih in tujih mednarodnih tekmovanjih.

Pr' Pepet se je Jaunik oglasil s partnerico Lano Bauman, ki se sicer s svetom vina še spoznava, a ne skriva, da se o njem z veseljem uči – zlasti v praksi, v vinogradu, s spremljanjem procesa od grozdja do končnega izdelka oziroma vina v steklenici. Izvedeli smo tudi, da je bil Domen Jaunik do nedavnega še smučarski trener alpskih disciplin, in ker Polona Hafner Ferlan iz gostilne Pr' Pepet ta šport dobro pozna, je bilo verjetno samo še vprašanje časa, kdaj bo prišlo do sodelovanja.

Janez Ferlan, glavna kuhalnica v gostilni Pr' Pepet, nam je pojasnil, da sta za gastronomski večer z Domnom Jaunikom izbirala vino glede na hrano, in med večerjo smo opazili, da so bile gostom »poročne« kombinacije jedi in vina všeč. V kuhinji je Ferlanu pri pripravi jedi pomagal še Jan Bašelj iz Gorenje vasi, ki je v preteklosti že pokazal svoj talent za okuse. Tudi Ferlanova umetniška žilica, po kateri je prav tako zelo dobro znan, se vse bolj izraža tudi v okusih in videzu pripravljenih jedi. Domačnost in prefinjenost gresta pri njem na krožniku z roko v roki – v ravno pravšnji meri.

Gastronomski večer se je tokrat začel z aperitivom, s penino tris. Za njo je na mizo prispelo mlado vino Pubec (muškat ottonel, suho), h kateremu so se kot hladna predjed zelo lepo podala suha rebra na krompirjevi solati. Sledilo je navdušenje pri kombinaciji sauvignona z juho mlade špinače z žlikrofi. Posebno vino, pinot tris, so postregli k hobotnici z domačimi testeninami in artičoko, oranžno vino Ideo (renski rizling) pa namenili krožniku, na katerem so se spajali okusi račjih prsi, mlincev in rdečega zelja – tako da je že malce zadišalo po bližnjem martinovem. Večer pa sta lepo zaokrožila jabolčni in orehov makron, ob katerih so postregli še zadnje Jaunikovo vino: polsladki dišeči traminec, ki pa tudi ni ravno pogosto vino, smo še izvedeli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 21. april 2008 / 07:00

Županov kotiček

Župan Tomaž Tom Mencinger je povedal, da na Občini Jesenice aktivno pripravljajo nov občinski prostorski načrt. Gre za enega pomembnejših razvojnih dokumentov, ki določa razvoj in načrtuje posege...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Mednarodni prijateljski turnir - Zdravo mesto

V soboto, 4. septembra, in v nedeljo, 5. septembra, bo v Kranju in Grosupljem potekal mednarodni košarkarski turnir za članice.

Kamnik / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

V Spodnjih Palovčah zgradili vse propuste

Spodnje Palovče - Lokalna cesta med Spodnjimi Palovčami in Kolovcem, ki povezuje občini Kamnik in Domžale, je tri leta po hudem neurju s poplavami, ki je močno poškodovalo cestiš...

Bohinj / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Prvi vzpon edinstveno dejanje

Na slovesnosti pred spomenikom štirih srčnih mož na Ribčevem Lazu so se spomnili prvega vzpona na Triglav pred 232 leti.

Zanimivosti / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Štiriinosemdesetletni Alojz Vidic iz Kamne Gorice je na Gorenjski glas naročen že šestdeset let.

Zanimivosti / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Visoški gasilci kupili novo vozilo

Novo vozilo za prevoz moštva je PGD Visoko-Milje potrebovalo predvsem zaradi prevoza najmlajših gasilcev.