Jesenski piškoti

Bolj kot v sladicah smo buč vajeni v juhah in enolončnicah, pa vendar so zelo uporabne tudi pri pripravi sladkih dobrot. Njihov dodatek v testo za piškote namreč poskrbi za nežno sladko noto, mehkobo in privlačno barvo.

Za pripravo bučnih piškotov s slivovo marmelado potrebujemo: 400 g moke, 200 g olupljene in očiščene buče, 180 g masla, 1 pecilni prašek, lupinico ene bio limone, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 1 lonček slivove marmelade, sladkor v prahu za posip.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in na drobno naribano bučo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini približno na 3 mm debeline. S pomočjo večjega kozarca izrežemo kroge s premerom okrog 8 cm. Na sredino vsakega kroga položimo polovico žličke marmelade. Testo prepognemo in stisnemo robove. Piškote polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, segreti na 170 stopinj. Ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Za pripravo bučnih piškotov s čokolado potrebujemo: 500 g moke, 250 g olupljene in očiščene buče, 170 g masla, 70 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, cimet, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in na drobno naribano bučo. Nazadnje v testo umesimo še na majhne koščke narezano čokolado. Iz testa oblikujemo za oreh veliko kroglice in jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, segreti na 170 stopinj.

Nasvet: Del moke lahko nadomestimo s polnozrnato moko ali s fino mletimi ovsenimi kosmiči. Piškoti bodo tako hranilno bolj uravnoteženi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 11. oktober 2021 / 09:15

Dobri obeti, a tudi tveganja

Banka Slovenije v najnovejšem poročilu o finančni stabilnosti ugotavlja, da se hkrati z gospodarskim okrevanjem v bančnem sistemu povečuje tveganje, ki izhaja iz trga nepremičnin.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 17. februar 2016 / 15:54

Pogovor z Marjanom Mančkom

Kranj – V sredo, 17. februarja, ob 19. uri se v dvorani Mestne knjižnice Kranj nadaljuje cikel stripovskih večerov. Zoran Smiljanić bo tokrat gostil klasika slovenskega stripa, ilustracije in anim...

GG Plus / sreda, 17. februar 2016 / 12:47

Knjiga, ob kateri bo tudi mati s kavo morala počakati

Boštjan Gorenc - Pižama je dvakratni Goren'c, po priimku in rojstni pokrajinski pripadnosti. Besničan že nekaj let živi in deluje v Šentožboltu na robu Gorenjske. Kar se tiče humorja, njeg...

Razvedrilo / sreda, 17. februar 2016 / 12:27

Dobra televizijska zabava

Družili smo se z brezglavim jezdecem, Foxovi priljubljeni seriji sta se na male zaslone vrnili predvčerajšnjim, dobili smo zmagovalno pesem Poprocka, izbor za Emo 2016 je vse bliže pa tudi Boštjan Rom...

Gospodarstvo / sreda, 17. februar 2016 / 12:21

V Alpini tudi odpuščanja

Vodstvo Alpine v sklopu prestrukturiranja podjetja zmanjšanje števila zaposlenih vidi kot neizogibno za vstop v nov razvojni cikel, dolgoročno krepitev blagovne znamke in tudi za ohranitev večine delo...

Nasveti / sreda, 17. februar 2016 / 11:35

Moje razmejitve

Nivo mojega lastnega zadovoljstva in predvsem moje lastne sreče je močno odvisen od prevzemanja odgovornosti za svoje življenje ter od razmejitev mene do drugih ljudi in od moje preteklosti. O razm...