Jesenski piškoti

Bolj kot v sladicah smo buč vajeni v juhah in enolončnicah, pa vendar so zelo uporabne tudi pri pripravi sladkih dobrot. Njihov dodatek v testo za piškote namreč poskrbi za nežno sladko noto, mehkobo in privlačno barvo.

Za pripravo bučnih piškotov s slivovo marmelado potrebujemo: 400 g moke, 200 g olupljene in očiščene buče, 180 g masla, 1 pecilni prašek, lupinico ene bio limone, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 1 lonček slivove marmelade, sladkor v prahu za posip.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in na drobno naribano bučo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini približno na 3 mm debeline. S pomočjo večjega kozarca izrežemo kroge s premerom okrog 8 cm. Na sredino vsakega kroga položimo polovico žličke marmelade. Testo prepognemo in stisnemo robove. Piškote polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, segreti na 170 stopinj. Ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Za pripravo bučnih piškotov s čokolado potrebujemo: 500 g moke, 250 g olupljene in očiščene buče, 170 g masla, 70 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, cimet, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in na drobno naribano bučo. Nazadnje v testo umesimo še na majhne koščke narezano čokolado. Iz testa oblikujemo za oreh veliko kroglice in jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, segreti na 170 stopinj.

Nasvet: Del moke lahko nadomestimo s polnozrnato moko ali s fino mletimi ovsenimi kosmiči. Piškoti bodo tako hranilno bolj uravnoteženi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 4. avgust 2014 / 10:50

Medgeneracijski center septembra

Če bo vse po načrtih, naj bi letos jeseni v nekdanji gostilni Blažun začel delovati medgeneracijski center.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 4. maj 2017 / 23:30

Hribarjeva klobasa z najvišjo oceno

Kranj – Od 19. do 21. maja bo na Ptuju 28. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij, na kateri bodo predstavili tudi kmečke prehranske izdelke, ki so na ocenjevanjih osvojili zlato, srebrno ali b...

Kamnik / četrtek, 4. maj 2017 / 23:30

Poostreno nad ekološke otoke

Na Občini Kamnik so pred tremi meseci zaposlili občinsko inšpektorico, ki si je za eno od prioritet zadala nadzor ekoloških otokov. Na njih se namreč vse pogosteje znajdejo odpadki, ki tja ne sodijo.

Preddvor / četrtek, 4. maj 2017 / 23:29

Po tovorni poti največ pohodnikov doslej

Na pohod po stari tovorni poti z Možjance v Kokro je krenilo triinštirideset pohodnikov, kar je bilo največ doslej.

Gospodarstvo / četrtek, 4. maj 2017 / 23:29

Razcvet trgovanja s stanovanji in hišami

Na Gorenjskem je bilo lani prodanih za 23 odstotkov več stanovanj v večstanovanjskih hišah in za 21 odstotkov več hiš kot leto prej. Povprečna cena rabljenih stanovanj se je zvišala na območju Radovlj...

Rekreacija / četrtek, 4. maj 2017 / 18:13

Letošnji Slovenski bosi tek bo virtualen

Kranj – V nedeljo, 7. maja, bo mednarodni dan bosega teka. Zadnjih šest let je v Kranju potekal Slovenski bosi tek, ki je bil dobro obiskan. Letošnji v sedmi izvedbi pa bo poseben. Oblikovali si ga...