Jesenski piškoti
Bolj kot v sladicah smo buč vajeni v juhah in enolončnicah, pa vendar so zelo uporabne tudi pri pripravi sladkih dobrot. Njihov dodatek v testo za piškote namreč poskrbi za nežno sladko noto, mehkobo in privlačno barvo.
Za pripravo bučnih piškotov s slivovo marmelado potrebujemo: 400 g moke, 200 g olupljene in očiščene buče, 180 g masla, 1 pecilni prašek, lupinico ene bio limone, 1 vaniljev sladkor, ščep soli, 1 lonček slivove marmelade, sladkor v prahu za posip.
Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, limonino lupinico, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in na drobno naribano bučo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo zavijemo v folijo in ga za vsaj pol ure postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini približno na 3 mm debeline. S pomočjo večjega kozarca izrežemo kroge s premerom okrog 8 cm. Na sredino vsakega kroga položimo polovico žličke marmelade. Testo prepognemo in stisnemo robove. Piškote polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, segreti na 170 stopinj. Ohlajene piškote potresemo s sladkorjem v prahu.
Za pripravo bučnih piškotov s čokolado potrebujemo: 500 g moke, 250 g olupljene in očiščene buče, 170 g masla, 70 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, pol žličke cimeta, ščep soli, 150 g temne čokolade.
Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, cimet, vaniljev sladkor in sol. Dodamo na lističe narezano maslo in na drobno naribano bučo. Nazadnje v testo umesimo še na majhne koščke narezano čokolado. Iz testa oblikujemo za oreh veliko kroglice in jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo 20 minut v pečici, segreti na 170 stopinj.
Nasvet: Del moke lahko nadomestimo s polnozrnato moko ali s fino mletimi ovsenimi kosmiči. Piškoti bodo tako hranilno bolj uravnoteženi.