Singapurska družina je imela pri svojih jedeh precej okuševalcev ... / Foto: Alenka Brun

Enotnost v raznolikosti

V Bašlju, vasici po Storžičem, so ponovno organizirali zanimivo druženje ob lepem številu okusnih sladkih in slanih, domačih in mednarodnih jedi.

Bašelj – Pravijo, da hrana povezuje, in za kulinarični dogodek Mednarodna kuhna – Enotnost v raznolikosti, ki so ga organizirali tudi pod okriljem TD Bašelj, njegova idejna mati pa je Aleksandra Zibelnik Badii, bo to držalo.

Prireditev je ponovno gostilo košarkarsko igrišče v dolini Belice v Bašlju. Ker pa je bila zadnja sobota v septembru sončna, se ga niso udeležili le domačini in ljubitelji dobrih grižljajev iz okoliških vasi, temveč so se na njem ustavili in okušali jedi tudi številni naključni pohodniki in planinci, ki so se najverjetneje vračali s Kališča ali Storžiča.

Marljivi kuharji so pripravili pisano izbiro jedi, domačih in tujih. Na voljo je bilo vse od na licu mesta ocvrtih domačih kvašenih flancatov, treh vrst doma pečenega kruha in medenjakov do sataraša, mongolskega mesa, severnoameriških corn dogov in angleške cornish pasty, belokranjske pogače, kirgiškega sladkega chak chaka, sataraša, palačink, baklave … Nekdo je pripravil celo loško mešanico, dolga je bila vrsta pri perzijskih okusih, zelo je pritegnila tudi singapurska kuhinja, za katero je poskrbela družina Toh iz Singapurja. Ta namreč potuje po svetu in se je ustavila tudi v Bašlju. Z veseljem je na dogodku predstavila nekaj okusnih jedi z rižem, rezanci, piščancem, rakci ... Svinjsko potrebušino so postregli kot neke vrste singapurski kebab ali nabodalo (satay). Char bee hoon je recimo singapurska klasika – gre za posebne riževe rezance, ki jih pripravljajo v voku z zelenjavo, morskimi sadeži in/ali mesom – zlasti tu dobrojedcev ni zmanjkalo.

O belokranjski pogači nam je precej povedala Vanja Zajec, ki jo je tudi pripravila, a takoj razložila, da bolj po svoje. Bila je namreč posuta s solnim cvetom, dodano pa je imela tudi suho salamo in sir. »Obstaja točen recept, že kar predpis, kako se dela belokranjska pogača, a ta je po Vanjino,« je povedala nasmejana Zajčeva, ki je sicer Belokranjka, njen partner pa prihaja iz Bašlja.

Zamira Djumashalijeva, ki sicer že dalj časa z družino živi na Hrvaškem in je stalnica mednarodne kuhinje pod Storžičem, se je tokrat odločila za pripravo kirgiške sladice chak chak (čak čak), ocvrtega testa, prelitega z medeno-sladkornim sirupom. Takoj je pojasnila, da to ni baklava, povedala pa še, da nekateri poleg sirupa dodajo še orehe, rozine in podobno.

V oči nam je padel tudi iranski reshteh polo, riž z žafranom, rozinami, lističi mandljev, korenjem, piščancem. Razložili so nam, da gre za jed, ki jo v Iranu največkrat pripravijo ob posebnih priložnostih.

Ustavili pa smo se še pri domačinu Mihi Robleku, ki je z veseljem pojasnil, zakaj je njegovo mongolsko meso »na žlico«: »Ker je to mongolska govedina po bašljansko,« je dejal, čeprav je dejansko na spletu moč najti kup receptov tudi za tovrsten način priprave govedine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / petek, 9. oktober 2020 / 12:05

Ob dnevu hospica

Društva po vsem svetu praznujejo svetovni dan hospica vsako leto na drugo soboto v oktobru, letos je to 10. oktober.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 4. januar 2016 / 14:13

Veselo po domače

Kot že vrsto let so tudi letos na Bledu organizirali glasbeno in plesno prireditev Veselo po domače. Tokrat so jo posvetili velikanu slovenske narodno-zabavne glasbe Slavku Avseniku, rdeča nit dogajan...

Škofja Loka / ponedeljek, 4. januar 2016 / 13:58

Blizu sto jih potrebuje pomoč na domu

Sredi leta je Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka od tamkajšnjega centra za socialno delo prevzel storitve pomoči na domu. Deset oskrbovalk skrbi za 94 oskrbovancev v vseh štirih občin...

Slovenija / ponedeljek, 4. januar 2016 / 13:55

Slovenski ples bo v Vrbi

Ena prvih prireditev Slovencev na Koroškem v novem letu je že več kot 60 let Slovenski ples. Letošnji bo že 64., začel pa se bo v torek, 5. januarja, ob 20. uri v veliki prireditveni dvorani Kazina...

Razvedrilo / ponedeljek, 4. januar 2016 / 13:23

Še vedno rada zapoje

V Domu starejših občanov Kamnik so dan pred božičem veselo proslavili 101. rojstni dan Ivanke Klemen, svoje najstarejše stanovalke.

Kranj / ponedeljek, 4. januar 2016 / 13:22

Zabaviščni park na ledu

Pri Drsalnem klubu Kranj so prejšnjo soboto pripravili še eno imenitno novoletno drsalno revijo ter navdušili gledalce.