Jabolčna pita z borovnicami in meringo
Prešli smo v sezono jabolk in tu brez jabolčne pite ne gre. Čeprav je izvrstna že klasična jabolčna pita, pa jo s povsem običajnimi sestavinami lahko še malce nadgradimo. V testo vmešamo le rumenjake, beljake pa porabimo za meringo. Piko na i pa bodo dodale še borovnice.
Za pripravo jabolčne pite z borovnicami in meringo potrebujemo: za testo: 350 g moke, 50 g mletega sladkorja, 150 g masla sobne temperature, 4 rumenjake, 1 žličko pecilnega praška, naribano limonino lupinico, ščep soli; za nadev: 4 srednje velika jabolka, 200 g zamrznjenih borovnic (lahko tudi svežih), sok ene limone, 1 žličko cimeta, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 vaniljev sladkor; za meringo: 4 beljake, 100 g sladkorja.
Priprava testa: Skupaj zmešamo vse suhe sestavine za testo, dodamo rumenjake in na lističe narezano maslo. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo razdelimo na dva dela, tako da je en del malenkost večji od drugega. Oba dela testa zavijemo v folijo. Večji del testa za pol ure postavimo v hladilnik, manjšega pa v zamrzovalnik.
Priprava nadeva: Jabolka na drobno naribamo, jih posujemo s cimetom, vaniljevim sladkorjem in rjavim sladkorjem ter prelijemo z limoninim sokom. Dobro premešamo in nato vmešamo še zamrznjene (ali sveže) borovnice.
Priprava meringe: Beljake stepamo v sneg in med stepanjem dodajamo sladkor. Stepamo še toliko časa, da se sladkor raztopi in sneg postane kompakten.
Sestavljanje pite: Srednje velik pekač obložimo s papirjem za peko. Testo iz hladilnika razvaljamo na centimeter debeline in z njim obložimo pripravljen pekač. Testo večkrat prebodemo z vilicami in nanj nadevamo jabolčni nadev. Nadev poravnamo po celotni površini in pekač postavimo za 20 minut v pečico, ogreto na 180 °C. Po tem času pekač vzamemo iz pečice in po vrhu namažemo meringo. Poravnamo in čez meringo naribamo testo iz zamrzovalnika. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 30 min. Pečeno pito postavimo iz pečice in jo pred rezanjem nekoliko ohladimo. Po želji potresemo še z mletim sladkorjem.