Tiramisu s slivami

Tiramisu, klasična italijanska sladica, ki jo mnogi obožujejo zaradi njene bogate teksture in izjemnega okusa. Zanimivo različico tiramisuja dobimo tudi, če vanj vključimo slive. Kombinacija sliv in vaniljeve kreme ustvari sladico s prepletom sladkega in kislega okusa ter tako še kako polepša prve jesenske dni.

Za pripravo tiramisuja s slivami potrebujemo: za vaniljevo kremo: 0,5 g sira maskarpone, 2,5 dl mleka, 1 vaniljev puding, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 4 dl smetane za stepanje; za slivovo plast: 0,8 kg izkoščičenih sliv, 100 g sladkorja, 5 listov želatine, 3 žlice limoninega soka; ostalo: 400 g otroških piškotov, 2,5 dl močne kave, 2 žlici ruma, 2 dl smetane, 2 žlici kakava.

Priprava vaniljeve kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga pokrijemo s folijo za živila. Nato skupaj zmešamo ohlajen puding in maskarpone. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v zmes pudinga in maskarponeja.

Priprava slivove plasti: V kozico narežemo slive, posujemo s sladkorjem in prilijemo 4 žlice vode ter limonin sok. Zavremo in pokrito dušimo 20 minut, da se slive zmehčajo. Kuhane slive pretlačimo s pomočjo paličnega mešalnika. Po potrebi dosladkamo. Želatino namočimo za 10 minut v hladni vodi in jo nato odcedimo. Še v vročo kašo vmešamo ožeto želatino in mešamo, da se ta raztopi. Vse skupaj ohladimo do mlačnega.

Sestavljanje tiramisuja: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno pekača. Čez piškote razporedimo polovico vaniljeve kreme in čeznjo prelijemo slivovo kašo. Prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo nadevamo preostalo vaniljevo kremo in slivovo kašo. Po vrhu premažemo še z 2 dl stepene smetane in posujemo s kakavom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi. Ta je še boljši naslednji dan, ko se okusi zares prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / torek, 27. september 2011 / 07:00

Sedemnajsta Ažbetova kolonija

Gorenja vas - V Galeriji Krvina so pod vodstvom neutrudnega Zdravka Krvine tudi letos pripravili tridnevno likovno druženje, 17. slikarsko-kiparsko kolonijo, ki jo posvečajo slov...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 21. maj 2016 / 13:40

Na narečnih vižah tudi Frajerke in Murni

Predstavljamo še zadnja dva izmed osmih tekmovalnih ansamblov, ki bodo 10. junija nastopili na tradicionalnem, že šestnajstem Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki. Murni stavijo na štajers...

Slovenija / sobota, 21. maj 2016 / 13:01

V znamenju filma

Svetovna filmska produkcija je razpeta med Evropo in Ameriko. Če je dejstvo, da so najbolj prestižne filmske nagrade hollywoodski oskarji, je res tudi, da so največji filmski festivali evropski: Canne...

Slovenija / sobota, 21. maj 2016 / 12:59

Mladi raziskovalci o Slovencih na tujem

Urad slovenske vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je pretekli teden v Ljubljani s podelitvijo nagrad sklenil XIV. nagradni natečaj za diplomska, magistrska in doktorska dela s področja Slove...

GG Plus / sobota, 21. maj 2016 / 12:57

Zgradil hišo, ki »diha« z naravo

Štiričlanska družina Šubic s Topola živi v za ta čas posebni hiši. Jakob Šubic je gozdar, želel je zgraditi hišo iz naravnih materialov, ki bi čim manj obremenjevala okolje. Večino del je opravil sam,...

Radovljica / sobota, 21. maj 2016 / 12:55

Praznična dogodka na Brezjah

Brezje – Dva zanimiva dogodka sta bila pretekli in ta teden na Brezjah. Pretekli četrtek je svoje potovanje po Sloveniji začel kip Marije iz Fatime, ki bo do jeseni potoval po slovenskih župnijah....