Na srečanju v Podbrezjah se je javnim zavodom predstavilo več kot dvajset pridelovalcev iz Gorenjske, Savinjske doline, Kobarida ... / Foto: Gorazd Kavčič

Več lokalne hrane v javnih zavodih

V Kranju si prizadevajo, da bi javni zavodi v svoje jedilnike vključili čim več lokalno in ekološko pridelane hrane. K temu bo pripomogla tudi večja povezanost lokalnih ponudnikov in javnih zavodov.

Javni zavodi kot ovire pri vključevanju lokalne prehrane v jedilnike navajajo predvsem višje cene lokalnih, zlasti ekoloških pridelkov, cene obrokov pa tudi ne sledijo podražitvam.

Podbrezje – Mestna občina Kranj (MOK) si že dlje časa prizadeva za večjo vključitev ekoloških in lokalno pridelanih živil v prehrano javnih zavodov. S tem namenom je v torek na Kmetiji Matijovc v Podbrezjah organizirala srečanje, na katerem so se lokalni pridelovalci predstavili organizatorjem prehrane in kuharjem v kranjskih javnih zavodih ter njihovim ravnateljem. Obenem so podrobneje predstavili tudi projekt skupnega naročanja živil v kranjskih javnih zavodih, t. i. dinamični nabavni sistem.

»Projekt skupnega naročanja živil v javnih zavodih je eden najpomembnejših projektov Mestne občine Kranj, saj s tem ne podpiramo le lokalnih pridelovalcev in posredno lokalne pridelave, pač pa v jedilnike vrtčevskih in osnovnošolskih otrok ter starostnikov uvajamo bolj zdravo in kakovostno hrano. Zavedamo se še nekaterih pomanjkljivosti na tem področju, a jih s skupnimi močmi in znanjem poskušamo sproti reševati, saj želimo, da bi bil dinamični nabavni sistem (DNS) čim bolj uporabnikom prijazen in bi vanj vstopilo še več lokalnih pridelovalcev in javnih zavodov. Digitalne rešitve že zdaj lajšajo prej precej bolj zapletene postopke in z zadovoljstvom ugotavljamo, da se trend povečevanja dobavljene in pripravljene lokalne hrane povečuje. Smo pa vsebine projekta vključili v projekt LAS Lokalno Gor, kjer z vodilnim partnerjem RAGOR pozitivni 'virus' povečanja lokalne samooskrbe širimo tudi na Zgornjo Gorenjsko,« je ob tej priložnosti povedal Matjaž Rakovec.

Projekt v sodelovanju s partnerji (GZS – Zbornica kmetijskih in živalskih podjetij, Kmetijsko-gozdarska zbornica ter podjetji Praetor in Smartconsult) poteka že od leta 2020, v letu 2021 je v sistem dinamičnega nabavnega sistema javnega naročanja vstopilo prvih pet javnih zavodov iz Kranja, Šenčurja in Cerkelj, do leta 2024 pa bo živila na ta način naročalo devet zavodov: Kranjski vrtci, osnovne šole Simona Jenka, Janeza Puharja, Jakoba Aljaža, Matija Čopa, Orehek, Predoslje in Šenčur ter Biotehnični center Naklo.

Za preteklo leto so na podlagi ankete med javnimi zavodi, vključenimi v dinamični nabavni sistem, izvedli analizo javnih naročil živil v javnih zavodih na območju MOK. Kot je povedala Smiljana Vončina Slavec, vodja projektne skupine za povečanje lokalne samooskrbe, je na anketo odgovorilo pet zavodov. Iz njihovih odgovorov je razvidno, da ti letno v okviru javnega naročila nabavijo 126 ton živil, v okviru izločenih sklopov pa 36 ton. »Konec leta bo v sistem vključenih devet zavodov, kar pomeni približno 250 ton živil v okviru javnega naročanja in okoli 70 ton v izločenih sklopih,« je povedala. V okviru javnega naročila delež dobavljene in pripravljene lokalne hrane javnim zavodom znaša 44 odstotkov, v izločenih sklopih pa okoli 80 odstotkov. »Te številke so sicer nekoliko vprašljive, ker nismo dovolj natančno definirali, kaj se šteje za lokalno. Te dileme bomo morali še razrešiti,« je opozorila Smiljana Vončina Slavec.

Javni zavodi kot ovire pri vključevanju lokalne prehrane v jedilnike navajajo predvsem višje cene lokalnih, zlasti ekoloških pridelkov, cene obrokov pa tudi ne sledijo podražitvam. Poleg tega se lokalni ponudniki ne prijavljajo na javna naročila, kar pripisujejo predvsem zapletenim postopkom in preslabi organiziranosti lokalnih ponudnikov, ki zato težko konkurirajo velikim ponudnikom. Javni zavodi ob tem priznavajo, da tudi povpraševanje ni usklajeno, zato kmetje ne morejo pripravljati stalne ponudbe.

Pripravili so tudi nekaj predlogov rešitev, med drugim bolj natančna merila, ki bodo poudarjala kakovost in bodo v korist lokalnim predelovalcem in pridelovalcem, možnost združenih oziroma usklajenih ponudb lokalnih pridelovalcev, da se poenostavita administracija in logistika oskrbe ter vzpostavi večja povezanost med javnimi zavodi in lokalnimi ponudniki. Prav slednjemu je bilo namenjeno tokratno srečanje, je poudarila Smiljana Vončina Slavec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 21. junij 2019 / 20:00

Tekmovanje v ročni košnji

Jama – Društvo koscev in kosic Slovenije v nedeljo od 14. ure dalje pripravlja na Jami pri Kranju tekmovanje v ročni košnji. Kosci se bodo borili za nastop na evropskem prvenstvu.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 28. januar 2022 / 18:51

Slovenskim skakalcem zmaga na mešani ekipni tekmi v Willingenu

Willingen – Slovenci Ema Klinec, Cene Prevc, Urša Bogataj in Anže Lanišek so zmagali na tekmi mešanih ekip svetovnega pokala v smučarskih skokih v Willingenu. Slovenci so v konkurenci devetih ekip...

Škofja Loka / petek, 28. januar 2022 / 17:16

Spremljali bodo prehranjevalne navade

Škofja Loka – Ekologi brez meja, Lidl Slovenija in Občina Škofja Loka so združili moči pri enem najpomembnejših izzivov današnjega časa. Gre namreč za zmanjševanje količin zavržene hrane. V program...

Tržič / petek, 28. januar 2022 / 17:15

Smuka na smučišču v Grahovšah

Grahovše – Športno društvo Lom pod Storžičem je tudi letos v Grahovšah postavilo nizkovrvno vlečnico Rot, ki so jo poskusno zagnali drugo soboto v januarju. Vlečnica, katere uporaba je za obiskoval...

Cerklje na Gorenjskem / petek, 28. januar 2022 / 17:15

Najboljši znova Krvavec

Krvavec – Organizacija Wo­rld Ski Awards, sestrska organizacija World Travel Awards, ki stremi k dvigu standardov smučarske industrije, je že devetič podelila nagrade ponudnikom v smučarskem turizm...

Gospodarstvo / petek, 28. januar 2022 / 17:13

Zaradi covida težave tudi v podjetjih

Zaradi bolniških odsotnosti in odrejenih karanten je tudi v gorenjskih podjetjih odsotnih od pet do deset odstotkov zaposlenih. Gospodarska združenja zato pozivajo k ukrepom, predvsem skrajšanju traja...