Na srečanju v Podbrezjah se je javnim zavodom predstavilo več kot dvajset pridelovalcev iz Gorenjske, Savinjske doline, Kobarida ... / Foto: Gorazd Kavčič

Več lokalne hrane v javnih zavodih

V Kranju si prizadevajo, da bi javni zavodi v svoje jedilnike vključili čim več lokalno in ekološko pridelane hrane. K temu bo pripomogla tudi večja povezanost lokalnih ponudnikov in javnih zavodov.

Javni zavodi kot ovire pri vključevanju lokalne prehrane v jedilnike navajajo predvsem višje cene lokalnih, zlasti ekoloških pridelkov, cene obrokov pa tudi ne sledijo podražitvam.

Podbrezje – Mestna občina Kranj (MOK) si že dlje časa prizadeva za večjo vključitev ekoloških in lokalno pridelanih živil v prehrano javnih zavodov. S tem namenom je v torek na Kmetiji Matijovc v Podbrezjah organizirala srečanje, na katerem so se lokalni pridelovalci predstavili organizatorjem prehrane in kuharjem v kranjskih javnih zavodih ter njihovim ravnateljem. Obenem so podrobneje predstavili tudi projekt skupnega naročanja živil v kranjskih javnih zavodih, t. i. dinamični nabavni sistem.

»Projekt skupnega naročanja živil v javnih zavodih je eden najpomembnejših projektov Mestne občine Kranj, saj s tem ne podpiramo le lokalnih pridelovalcev in posredno lokalne pridelave, pač pa v jedilnike vrtčevskih in osnovnošolskih otrok ter starostnikov uvajamo bolj zdravo in kakovostno hrano. Zavedamo se še nekaterih pomanjkljivosti na tem področju, a jih s skupnimi močmi in znanjem poskušamo sproti reševati, saj želimo, da bi bil dinamični nabavni sistem (DNS) čim bolj uporabnikom prijazen in bi vanj vstopilo še več lokalnih pridelovalcev in javnih zavodov. Digitalne rešitve že zdaj lajšajo prej precej bolj zapletene postopke in z zadovoljstvom ugotavljamo, da se trend povečevanja dobavljene in pripravljene lokalne hrane povečuje. Smo pa vsebine projekta vključili v projekt LAS Lokalno Gor, kjer z vodilnim partnerjem RAGOR pozitivni 'virus' povečanja lokalne samooskrbe širimo tudi na Zgornjo Gorenjsko,« je ob tej priložnosti povedal Matjaž Rakovec.

Projekt v sodelovanju s partnerji (GZS – Zbornica kmetijskih in živalskih podjetij, Kmetijsko-gozdarska zbornica ter podjetji Praetor in Smartconsult) poteka že od leta 2020, v letu 2021 je v sistem dinamičnega nabavnega sistema javnega naročanja vstopilo prvih pet javnih zavodov iz Kranja, Šenčurja in Cerkelj, do leta 2024 pa bo živila na ta način naročalo devet zavodov: Kranjski vrtci, osnovne šole Simona Jenka, Janeza Puharja, Jakoba Aljaža, Matija Čopa, Orehek, Predoslje in Šenčur ter Biotehnični center Naklo.

Za preteklo leto so na podlagi ankete med javnimi zavodi, vključenimi v dinamični nabavni sistem, izvedli analizo javnih naročil živil v javnih zavodih na območju MOK. Kot je povedala Smiljana Vončina Slavec, vodja projektne skupine za povečanje lokalne samooskrbe, je na anketo odgovorilo pet zavodov. Iz njihovih odgovorov je razvidno, da ti letno v okviru javnega naročila nabavijo 126 ton živil, v okviru izločenih sklopov pa 36 ton. »Konec leta bo v sistem vključenih devet zavodov, kar pomeni približno 250 ton živil v okviru javnega naročanja in okoli 70 ton v izločenih sklopih,« je povedala. V okviru javnega naročila delež dobavljene in pripravljene lokalne hrane javnim zavodom znaša 44 odstotkov, v izločenih sklopih pa okoli 80 odstotkov. »Te številke so sicer nekoliko vprašljive, ker nismo dovolj natančno definirali, kaj se šteje za lokalno. Te dileme bomo morali še razrešiti,« je opozorila Smiljana Vončina Slavec.

Javni zavodi kot ovire pri vključevanju lokalne prehrane v jedilnike navajajo predvsem višje cene lokalnih, zlasti ekoloških pridelkov, cene obrokov pa tudi ne sledijo podražitvam. Poleg tega se lokalni ponudniki ne prijavljajo na javna naročila, kar pripisujejo predvsem zapletenim postopkom in preslabi organiziranosti lokalnih ponudnikov, ki zato težko konkurirajo velikim ponudnikom. Javni zavodi ob tem priznavajo, da tudi povpraševanje ni usklajeno, zato kmetje ne morejo pripravljati stalne ponudbe.

Pripravili so tudi nekaj predlogov rešitev, med drugim bolj natančna merila, ki bodo poudarjala kakovost in bodo v korist lokalnim predelovalcem in pridelovalcem, možnost združenih oziroma usklajenih ponudb lokalnih pridelovalcev, da se poenostavita administracija in logistika oskrbe ter vzpostavi večja povezanost med javnimi zavodi in lokalnimi ponudniki. Prav slednjemu je bilo namenjeno tokratno srečanje, je poudarila Smiljana Vončina Slavec.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 14. oktober 2008 / 07:00

Razmišljanja ob volitvah

Razmišljanja ob volitvah so me pripravila, da napišem ta skromni zapis ob vsem dogajanju v dneh pred volitvami. Prvi vzrok za namen tega zapisa se je zgodil dne 28. avgusta 2008 v predvolilni odd...

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 26. september 2023 / 20:12

Rane ekrana naj projekt EU

Center za trajnostni razvoj podeželja (CTRP) Kranj je do konca maja izvajal projekt Rane ekrana, ki so ga pripravili v sodelovanju z Občino Tržič in oblikovalcem vizualnih komunikacij Tomažem Mušičem.

Kultura / torek, 26. september 2023 / 20:10

Loški oder je pravi magnet za matičke

Matička za najboljšo predstavo v celoti je prejela uprizoritev Predstava Hamleta v vasi Spodnja Mrduša v izvedbi Loškega odra, za vlogo Toneta Bukovca v tej predstavi pa je matička prejel Matej Čujovi...

Šport / torek, 26. september 2023 / 20:08

Domžalčani so si priborili zmago

Domžale, Kranj – V Prvi ligi Telemach so nogometaši Domžal gostili Aluminij in zmagali z 2 : 1. Za domačine sta zadela Danijel Šturm in Mario Krstovski. Kalcer Radomlje je gostoval v Celju in izgub...

Gorenjska / torek, 26. september 2023 / 12:51

Velika škoda zaradi poplav tudi na športni infrastrukturi

Avgustovske poplave so poškodovale tudi športno infrastrukturo, kar so občutili nogometaši, smučarski skakalci ... in številna društva ter klubi, ki vadijo v športnih dvoranah in drugih objektih,...

GG Plus / torek, 26. september 2023 / 12:44

Vznemirljive zgodbe preteklosti

Restavrator Rok Valjavec živi v Britofu pri Kranju. Odraščal je v Tupaličah, po domače pr' Zamud. Posebej je ponosen ravno na hišno ime ter da iz njegove rodbine izhaja oče pomembnega literarnega ustv...