Mesna lazanja z domačo zelenjavo

Nekatere jedi za pripravo zahtevajo nekoliko več časa. A ker te navadno pripravljamo v večjih količinah, nam lahko rešijo enega izmed naslednjih obrokov, ko smo v stiski s časom. Ena izmed takih jedi je mesno-zelenjavna lazanja.

Za pripravo mesne lazanje z domačo zelenjavo potrebujemo: 250 g listov za lazanjo, 0,5 kg mletega mesa, 1 srednje veliko bučko, 1 srednje veliko korenje, 100 g rumene kolerabe, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 kg svežega paradižnika, sol in poper, 1 šopek peteršilja, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 dl belega vina, žlico olivnega olja, 1 pest naribanega sira; za bešamel omako: 1 žličko masla, 40 g moke, pol litra mleka, ščep soli in popra, ščep muškatnega oreška.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Bučko, korenje in kolerabo narežemo na drobne kocke. Paradižnik zmeljemo v mešalniku. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo mleto meso. Dodamo čebulo in česen, solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, dodamo narezano zelenjavo, na hitro prepražimo ter zalijemo s paradižnikom in posujemo s sesekljanim peteršiljem. Dobro premešamo in kuhamo pol ure, da se omaka zgosti. Pripravimo bešamel omako: Moko prepražimo na maslu in zalijemo z decilitrom mleka, da dobimo gladko zmes. Prilijemo preostalo mleko in med stalnim kuhanjem mešamo in kuhamo, dokler se bešamel omaka ne zgosti.

Sestavljanje lazanje: Na dno pekača vlijemo tri žlice bešamela ter nanj položimo plast testenin. Nadevamo z mesno omako in čeznjo nanesemo del bešamelne omake. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Po vrhu potresemo še z naribanim sirom. Lazanjo pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno lazanjo vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 26. november 2013 / 13:21

Loški glas, št. 11

Loški glas, 26. november 2013, št. 11

Objavljeno na isti dan


Komenda / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Kmetje bodo zemljo lahko nasuli

Komenda - »Predlagam, da se odvečna prst na območju Poslovne cone Komenda uporabi za zemljišča, kjer bi jo lahko uporabili za izboljšanje kakovosti kmetijskih površin, p...

Naklo / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Bo center v Naklem

Naklo - Ministrstvo za okolje in prostor RS je 19. aprila prosilo vodstvo Občine Naklo, naj se čim prej izjasni glede možnosti izgradnje regijskega centra za ravnanje z...

Komenda / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Župan razočaran nad okoljevarstveniki

Komenda - V drugi fazi Poslovne cone Komenda je občini prek lastnega podjetja uspelo prodati že 19 hektarov zemljišč, a lokacijski načrt kljub optimističnim napovedim še...

Kranj / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Izšla monografija o kranjskem okrožju

Kranj - Včeraj so v Kranju najprej na konferenci za novinarje, nato pa na širšem srečanju predstavili monografijo Kranjsko okrožje v NOB 1941-1945, ki jo je napisal zgod...

Zanimivosti / četrtek, 26. april 2007 / 07:00

Odpirajo kolesarski park

Kranjska Gora - V Kranjski Gori bo jutri, v petek, pričel obratovati Fun Bike park Kranjska Gora. V letošnji sezoni so ga obogatili z dodatnimi objekti in progami, kar b...