Ves trud zaman

Poletje 2023 se bo brez dvoma z debelimi črkami zapisalo v spomine, kronike, v statistična in druga poročila. Potem ko so po Sloveniji divjala neurja s točo in močnim vetrom, je v začetku avgusta škodo pognalo v višave obilno deževje s katastrofalnimi poplavami. Med posledicami, o katerih bomo govorili in pisali še lep čas, so tudi poškodovani ali povsem uničeni pridelki.

S polja v bližini brniškega letališča se je nekaj dni po poplavah širil vonj čebule. Na obsežni površini so v žgočem soncu propadali najrazličnejši plodovi: drobni, debeli, blatni, povoženi, nekateri kot iz reklame. Čebula je bila že v skladišču, potem pa so prišle poplave, je žalosten povedal pridelovalec. Ves vložek in trud je bil zaman. Ker je bila pod vodo, ne bo solzila oči v kuhinjah, ne bo dala značilnega okusa golažu, praženemu krompirju, krompirjevi solati …

Sklepam pa, da je bila na mizi čebula, ki sem jo v začetku poletja uzrla med odpadki, ob njej pa še nekaj čevapčičev, nekaj kosov kruha in celih paradižnikov. Zavržena hrani zaboli. Seveda lahko le ugibam, kaj je bil razlog, da je prej našteto svojo pot končalo v zabojniku, hkrati pa ne morem mimo tega, da ne gre za osamljen primer. Nasprotno: Zavržena hrana je eden od globalnih izzivov.

Državni statistični urad je pred dvema letoma zabeležil nekaj več kot 143.250 ton odpadne hrane. Količina, preračunana na posameznega prebivalca Slovenije, se je v zadnjem desetletju dvignila s 57 kilogramov (v letu 2013) na 68 (v letih 2018, 2020 in 2021). Pretežni del odpadne hrane (53 odstotkov) je v letu 2021 nastal v gospodinjstvih, v gostinstvu in strežbi hrane 28 odstotkov, v trgovinah z živili deset, v proizvodnji hrane pa devet. Šestdeset odstotkov odpadne hrane je bilo po oceni statističnega urada neužitne (olupki, jajčne lupine, kosti in podobno), preostalo pa bi še lahko uporabili.

Kar nekaj možnosti je torej, da zmanjšamo količino odpadne hrane. Kako? Da kupujemo le tisto, kar dejansko potrebujemo, in v količinah, ki jih bomo lahko porabili, da živila pravilno shranjujemo, pregledujemo zaloge in načrtujemo obroke, shranimo ostanke jedi in jih pojemo kasneje ali uporabimo za druge jedi ali pa jih zamrznemo in si naslednjič skrajšamo čas za pripravo. V vsakem primeru bomo prihranili denar, saj zavržena hrana pomeni zavržen denar in izgubo vseh virov, ki so bili uporabljeni, da je prišla na mizo (voda, energija ...). Obenem povečuje pritisk na okolje.

Ekstremne vremenske ujme so ponovno opomnile, kako soodvisni in ranljivi smo, v naši moči pa je, da cenimo hrano – in trud, ki je bil vložen vanjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 21. november 2006 / 06:00

Opozorilo je prišlo od zgoraj

V Prešernovem gledališču se je zrušil del stropa. Obnova objekta je nujna, odlašanje lahko pomeni tudi tveganje.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Sejem v Radgoni odpira vrata

V soboto se bo na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni začel 47. mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra. Odprt bo do sobote, 5. septembra.

Bohinj / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Slovesnost ob obletnici vzpona na Triglav

Ribčev Laz - Ob spomeniku štirim srčnim možem bodo v soboto ob 17. uri pripravili spominsko slovesnost ob 231. obletnici prvega vzpona na Triglav. Že v sredo pa se je v spomin na...

Zanimivosti / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Alojzija Bajt je bila rojena v Dražgošah. Z družino so se kasneje preselili v Kranj in tu je spoznala svojega bodočega moža Lojzeta. Kmalu sta se poročila, se preselila v Žiri in...

Kranj / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Ziherl o incidentih s slovenskimi turisti na Hrvaškem

Kranj - Poslanec SDS Milenko Ziherl je na vlado in zunanjega ministra Samuela Žbogarja naslovil vprašanje v zvezi z »incidenti«, ki so se dogodili slovenskim državljanom m...

Šport / sobota, 29. avgust 2009 / 07:00

Sedmo mesto za dvojni četverec

Dvojni četverec z Iztokom Čopom, Janezom Juršetom, Gašperjem Fistravcem in Janezom Zupancem je danes popoldne veslal v B finalu in tam iztržil največ, kar je lahko, torej prvo mesto...