File postrvi s testeninami in paradižnikom

File postrvi s testeninami in paradižnikom je okusna in zdrava jed, ki združuje svežino paradižnika, bogatost postrvi in oliv ter nežnost testenin. Ker je jed pripravljena v pečici, so okusi še bogatejši, hkrati pa je priprava jedi še preprostejša.

Za pripravo fileja postrvi s testeninami v paradižnikovi omaki potrebujemo: 0,5 kg svežega paradižnika, 2 čebuli, 2 stroka česna, 100 g izkoščičenih črnih oliv, 4 srednje velike fileje postrvi, 3 žlice olivnega olja, 1 pest parmezana, 0,5 kg polnozrnatih rezancev, nekaj listov sveže ali eno žličko suhe bazilike, 1 žličko origana, pol žličke paprike, sol in poper, pest naribanega parmezana.

Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na krhlje, paradižnik na srednje velike kocke. Vso pripravljeno zelenjavo stresemo v pekač, dodamo olive in potresemo z nasekljano baziliko, origanom in papriko. Solimo in popramo ter prelijemo dve žlici olivnega olja. Vse skupaj dobro premešamo. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, in pečemo 20 minut. Po tem času vzamemo pekač iz pečice, premešamo in na zelenjavo položimo fileje postrvi ter jih po vrhu malo posolimo in polijemo s preostalo žlico olja. Pekač postavimo še za 20 minut v pečico.

Medtem ko se zelenjava in riba pečeta, skuhamo testenine. Kuhamo jih v osoljenem kropu, 1 minuto manj kot piše na embalaži. Odcedimo, 1,5 dl vode od kuhanja testenin pa prihranimo za kasneje. Pečeno zelenjavo in ribo vzamemo iz pečice. Fileje postrvi prestavimo na krožnik, v pekač pa stresemo odcejene testenine. Prilijemo vodo od kuhanja testenin in posujemo s parmezanom. Vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo. Po vrhu položimo še pečene ribje fileje in postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 27. september 2010 / 07:00

S Svatbe v Lovske scene

V prvi letošnji premieri Prešernovega gledališča, v predstavi Lovske scene s Spodnje Bavarske, v vlogi Marije kot gostja igra tudi prva dama slovenskega gledališča, gledališka in filmska igralka Milen...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 4. november 2007 / 07:00

Kako in kdaj naj vadimo na trimski stezi?

Treba je upoštevati načelo postopnosti in prehajati od lažjega k težjemu ter od manj zahtevnih gibalnih nalog k bolj zahtevnim.

Splošno / nedelja, 4. november 2007 / 07:00

Slavje na derbiju v Podmežakli

Prejšnji petek smo dočakali prvi letošnji slovenski hokejski derbi v dvorani Podmežakla, Gorenjci pa smo se veselili zaslužene zmage Acronija Jesenic z rezultatom 4 : 3.

Splošno / nedelja, 4. november 2007 / 07:00

Prva glaska Gorenjske sta Nina in Žan

Na že enajstem Prvem glasku Gorenjske, ki je v organizaciji Radia Triglav potekal v jeseniškem gledališču, sta slavila Nina Jagodic iz Rateč in Žan Zelič iz Kranja.

Splošno / nedelja, 4. november 2007 / 07:00

Nekdanji plavžarji obujali spomine

V prostorih Kasarne na Stari Savi se je zbralo lepo število nekdanjih zaposlenih, ki so aktivno sooblikovali zgodovino plavžev.

Splošno / nedelja, 4. november 2007 / 07:00

Dimnikarske storitve spet razburjajo

Na zadnji seji občinskega sveta je občinski svetnik Ibrahim Smajić vnovič opozoril na problematiko dimnikarskih storitev. Dejal je, da visoke cene povzročajo veliko nejevolje med občani. N...