Hišni kuhar Janez Kržišnik je pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. / Foto: Mateja Rant

Obudili kulinarično dediščino Kalanovih

Na posestvu Dvorca Visoko je Zavod Poljanska dolina v sodelovanju z Loškim muzejem minuli petek pripravil kulturno-kulinarični dogodek Visoški lonec, ki je obiskovalce popeljal v obdobje, ko so na Visokem gospodarili Kalanovi, pa tudi v čas Ivana Tavčarja.

Visoko – Z dogodkom, ki so ga poimenovali Visoški lonec, so obudili kulinarično dediščino Kalanovih, ki se je, zapisana v kuharici Ta dobra stara kuha, ohranila do danes, je pojasnila vodja Kavarne Visoko Martina Ambrožič Tušar. Obiskovalci so imeli priložnost to tradicionalno jed, ki so jo pripravljale gospodinje na Visokem, tudi poskusiti. Za kulturni pridih pa so poskrbeli z vodenim ogledom muzejskih zbirk v dvorcu, predstavitvijo oblačilne dediščine in folkloro. »Ravno Franja Tavčar je v Poljansko dolino prinesla kostum preteklosti oziroma narodno nošo,« je ob tem še spomnila Martina Ambrožič Tušar.

Po Dvorcu Visoko je obiskovalce popeljala kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić in jim med drugim predstavila bogato zbirko predmetov, predvsem kuhinjskih pripomočkov iz zapuščine Kalanove rodbine, ki je na Visokem gospodarila več kot dvesto let. Obenem pa so spoznali življenjsko zgodbo prav tako nekdanjih lastnikov dvorca Ivana in Franje Tavčar, ki sta pokopana v družinski grobnici nedaleč od dvorca. V nadaljevanju je Andreja Stržinar, mojstrica in ustvarjalka unikatnih kostumov iz različnih obdobij, prikazala oblačilno dediščino in običaje oblačenja na škofjeloškem območju. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi kostume, ki jih je izdelala za Folklorno skupino Zala, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Žirovski Vrh. Člani omenjene folklorne skupine so se na dogodku ob spremljavi harmonike predstavili v odrski postavitvi Lucije Kavčič z naslovom Na bajtarja ste pozabil. Za vrhunec večera je poskrbel hišni kuhar Janez Kržišnik, ki je pripravil in postregel pristno visoško jed, imenovano visoški lonec. Kot je pojasnila Martina Ambrožič Tušar, je bil priljubljen kot vsakodnevna jed, pripravljali pa so ga tudi ob posebnih priložnostih. Obiskovalci so imeli priložnost poskusiti praznično različico, v katero so poleg krompirja in več vrst zelenjave dodali tri vrste mesa: govedino, svinjino in telečji flam. »Zanimivost lonca je, da so ga po štirih urah kuhanja zavili v flanelo in postavili v skrinjo s senom. Tako se je jed zelo počasi ohlajala, kar je prispevalo k njenemu še bogatejšemu okusu.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 27. november 2013 / 11:42

Ločani posebni gostje Freisinga

Mestni pihalni orkester iz Škofje Loke je minuli petek odprl praznovanje v pobratenem mestu Freising na Bavarskem.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 11. april 2013 / 07:00

Petim bankam znižali bonitetno oceno

Kranj - Bonitetna agencija Fitch je v petek Novi Ljubljanski banki (NLB), Novi Kreditni banki Maribor (NKBM), Banki Celje, Gorenjski banki in Probanki znižala oceno, Abanki in Ba...

Kronika / četrtek, 11. april 2013 / 07:00

Bogat plen tatov koles

Preddvor - V nedeljo, ko je v sosednjem Šenčurju potekala mednarodna kolesarska dirka, na kateri so kolesarji tekmovali na najdražjih dirkalnih kolesih, so bili v sosednjem Predd...

Kronika / četrtek, 11. april 2013 / 07:00

Dvodnevna vaja v ljubeljskem predoru

Ljubelj - V predoru Ljubelj bo v petek in soboto potekala mednarodna reševalna vaja v okviru evropskega projekta GOAL, v kateri bodo poleg slovenskih reševalcev sodelovali tudi k...

Šport / četrtek, 11. april 2013 / 07:00

Prvi kongres kolesarstva

Zimsko športno rekreativno središče se v poletnem času spreminja v eno najljubših kolesarskih zbirališč v Sloveniji.

Gospodarstvo / četrtek, 11. april 2013 / 07:00

VEM točka tudi v Mengšu

Mengeš - Razvojni center Srca Slovenije je v sodelovanju z Občino Mengeš pred kratkim odprl vstopno podjetniško točko VEM (Vse na enem mestu), ki deluje v prostorih stavbe Naš sl...