Skutna torta z jagodičevjem
Pa je le prišel tisti del leta, ko s svojih vrtov in gozdov pobiramo sadje in zelenjavo. Med njimi nas s svojo barvo in sladkostjo vabijo tudi borovnice in ribez. Da to sadje ne bo šlo samo v marmelado in v zamrzovalnik za ozimnico, pripravimo osvežilno skutno torto z jagodičevjem.
Za pripravo skutne torte z jagodičevjem potrebujemo (za tortni obod premera 28 cm): za biskvit: 3 jajca, 3 žlice moke, 3 žlice sladkorja, polovico pecilnega praška, ščep soli, 1 dl sadnega kompota za navlažitev; za kremo: 0,5 kg pasirane skute, 250 g grškega jogurta, 250 g borovnic, 200 g rdečega ribeza, 80 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, naribano lupinico ene bio limone, 12 listov želatine.
Priprava biskvita: V skodelici zmešamo moko, pecilni prašek ter ščep soli. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in dodamo polovico snega. Postopoma vmešamo mešanico moke in nato še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 15 do 20 minut. Pečen biskvit ohladimo, odstranimo tortni obod ter ga prestavimo na podlago, kjer bomo sestavili torto. Okrog biskvita namestimo čist tortni obod. Biskvit navlažimo s sadnim kompotom.
Priprava kreme: 6 listov želatine namočimo v hladni vodi za 10 minut in nato ožamemo. V kozico stresemo borovnice, dodamo en vaniljev sladkor ter segrejemo, kuhamo 5 minut in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Še v vročo zmes damo ožete liste želatine in mešamo, da se ta raztopi. Enak postopek ponovimo z ribezom. Nato skupaj v posodi zmešamo skuto, grški jogurt, sladkor in limonino lupinico. Skutno kremo razdelimo na dva enaka dela. V en del vmešamo ohlajeno borovničevo zmes, v drug del pa ribezovo. V vsak del vmešamo še polovico stepene smetane.
Sestavljanje torte: Na biskvit najprej nadevamo borovničevo kremo in nato še ribezovo. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.