Skutna torta z jagodičevjem

Pa je le prišel tisti del leta, ko s svojih vrtov in gozdov pobiramo sadje in zelenjavo. Med njimi nas s svojo barvo in sladkostjo vabijo tudi borovnice in ribez. Da to sadje ne bo šlo samo v marmelado in v zamrzovalnik za ozimnico, pripravimo osvežilno skutno torto z jagodičevjem.

Za pripravo skutne torte z jagodičevjem potrebujemo (za tortni obod premera 28 cm): za biskvit: 3 jajca, 3 žlice moke, 3 žlice sladkorja, polovico pecilnega praška, ščep soli, 1 dl sadnega kompota za navlažitev; za kremo: 0,5 kg pasirane skute, 250 g grškega jogurta, 250 g borovnic, 200 g rdečega ribeza, 80 g sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, naribano lupinico ene bio limone, 12 listov želatine.

Priprava biskvita: V skodelici zmešamo moko, pecilni prašek ter ščep soli. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in dodamo polovico snega. Postopoma vmešamo mešanico moke in nato še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni pekač in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, od 15 do 20 minut. Pečen biskvit ohladimo, odstranimo tortni obod ter ga prestavimo na podlago, kjer bomo sestavili torto. Okrog biskvita namestimo čist tortni obod. Biskvit navlažimo s sadnim kompotom.

Priprava kreme: 6 listov želatine namočimo v hladni vodi za 10 minut in nato ožamemo. V kozico stresemo borovnice, dodamo en vaniljev sladkor ter segrejemo, kuhamo 5 minut in pretlačimo s paličnim mešalnikom. Še v vročo zmes damo ožete liste želatine in mešamo, da se ta raztopi. Enak postopek ponovimo z ribezom. Nato skupaj v posodi zmešamo skuto, grški jogurt, sladkor in limonino lupinico. Skutno kremo razdelimo na dva enaka dela. V en del vmešamo ohlajeno borovničevo zmes, v drug del pa ribezovo. V vsak del vmešamo še polovico stepene smetane.

Sestavljanje torte: Na biskvit najprej nadevamo borovničevo kremo in nato še ribezovo. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:21

Recept za doslednost

Potrebujemo preproste sestavine: cilj, vztrajnost, čas in podporo. Ne potrebujemo občutkov krivde, misli na zamujeno vzgojo, primerjanja in zaskrbljenosti. Seznam izgovorov nam tudi ne bo v...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 14. junij 2013 / 07:00

Proces Franza Kafke v luči sodne politike

Marka Twaina so obtožili nečesa, kar ni storil. Na sodišču je tožilec uprl vanj palico in siknil: »Na koncu te palice je velika baraba!« Twain je z nasmehom odgovoril: »Vprašanje je samo, na katere...

GG Plus / petek, 14. junij 2013 / 07:00

Poklon nečemu, kar smo imeli

Več kot šestdeset žensk je šivalo krpanko iz blaga vzorcev propadle kranjske tovarne Tekstilindus.

Gospodarstvo / petek, 14. junij 2013 / 07:00

Odkupne cene mleka

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobaviteljev. Mlekarne so aprila letos za mleko, dosta...

Humor / petek, 14. junij 2013 / 07:00

Od zadaj

Slovenska vlada bo na trgu Taksim v Carigradu javno podpisala sponzorsko pogodbo z neznanim darovalcem, ki bo do zadnjega evra pokril javni dolg slovenske države. Dogodek bo posnela grška...

GG Plus / petek, 14. junij 2013 / 07:00

Vaš razgled