Gostje z veseljem naročijo pico. / Foto: Alenka Brun

V Uršo na lignje

Prvotno je bila preddvorska Pizzerija Urša res picerija in še vedno ostaja, pa vendar sem med številnimi komentarji, ki jih ponuja splet, naletela na enega, ki je še posebej pritegnil mojo pozornost: eden od gostov je namreč zapisal, da je v bistvu neko nenapisano pravilo, da je morsko hrano najbolje jesti ob morju, vendar so lignji, ki jih postrežejo v Urši, eni boljših, kar jih je jedel. Odkar je v Urši mogoče tudi prespati, ljudje sicer z veseljem pohvalijo tudi njihove zajtrke, mene pa je v preddvorski lokal dejansko ponovno privabil t. i. tris lignjev. Na meniju ga najdete kot tris Jadran, na krožniku pa dobite ocvrte in polnjene lignje ter lignje, pripravljene na žaru. Vse to pospremita lično postrežen ocvrt krompir ter izjemno okusna omaka, o kateri nam Mojca Križnar – skupaj z Damjanom Mitrovičem sta dolgoletna lastnika Urše – pojasni, da gre za omako z mocarelo in česnom. Verjemite, da krožnik ni majhen, a sem ga pospravila, kot bi mignil. Res pa je tudi, da sem lignje najverjetneje zadnjič jedla v študentskih letih, zato mi je jed še toliko bolj teknila, omako sem pa dobesedno pomazala z zadnjim krompirčkom …

Opazovala sem ljudi, ki so ob lepem vremenu uživali na terasi lokala. Vreme je bilo sončno, razgledi na bližnje hribe izjemni. V neposredni bližini je tudi jezero Črnava in veliko obiskovalcev je najprej razmišljalo samo o kavi, potem pa so se odločili tudi za hrano. Med več kot dvajsetimi različnimi picami se je tokrat prijazna natakarica mimo mene največkrat sprehodila s hišno pico, Križnarjeva pa nam je razložila, da ogromno prodajo tudi t. i. burratto pice. Zraven pribora tu gostom priložijo še škarje, da jo sami razrežejo. Pa tudi po solatnih krožnikih veliko povprašujejo, smo še izvedeli. Kmalu sem tudi videla, zakaj, saj je »šel« mimo mene krožnik sezonske solate, ki bi lahko bila kar samostojna jed.

Vidi se, da je Mojca Križnar v gostinstvu že od začetka. Danes takim rečemo, da so »stara šola«. Z nasmehom na obrazu sprejema goste, in ko naročite limonado z okusom, zraven še poizve, ali naj vam jo postreže vročo, toplo ali mrzlo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / nedelja, 28. november 2021 / 12:48

Loški smučarski sejem so odpovedali

Škofja Loka – V Smučarskem klubu Alpetour so se že pripravljali na sejem smučarske opreme, ki naj bi potekal naslednji konec tedna. Kot so sporočili, so se zaradi negotovih razmer in zahtev v zvezi...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 30. maj 2023 / 16:50

Srečelov za »mehko sobo«

Na redni letni konvenciji Zveze Lions klubov Slovenije na Brdu pri Kranju so s srečelovom zbirali denar za Varstveno-delovni center Kranj.

Kamnik / torek, 30. maj 2023 / 16:47

Obnova se je zavlekla

Dom v Kamniški Bistrici bo odprt jeseni, ko bo zaključena prva faza obnove gostinskega dela. Nato v Meščanski korporaciji Kamnik načrtujejo še druga dela v objektu.

Naklo / torek, 30. maj 2023 / 16:44

Znani letošnji občinski nagrajenci

Naklo – Na predlog Komisije za odlikovanja so nakelski občinski svetniki na majski seji potrdili prejemnike letošnjih občinskih priznanj. Zlato plaketo Občine Naklo prejme Drago Goričan, d...

Kranjska Gora / torek, 30. maj 2023 / 16:42

Solastnice imajo prednost pri odlaganju odpadkov

Kranjska Gora – Kranjskogorski občinski svetniki so se na nedavni seji seznanili s poročilom o obratovanju odlagališča za nenevarne odpadke Mala Mežakla in Centralne čistilne naprave Jesen...

Žirovnica / torek, 30. maj 2023 / 16:41

Več prihodkov, manj odhodkov

Žirovniški svetniki so na tretji redni seji sprejeli predlog prvega rebalansa letošnjega proračuna.