Mostovi Jumeaux v Toulousu, stičišče prekopov Canal du Midi in Canal de Garonne / Foto: Slavko Zupanc

Kolesarsko potepanje po Francij, 4. del

Zadnje tri dni naše »ar-kolo-navtske« avanture po Franciji smo kolesarili ob prekopu Canal du Midi od Toulousa do Sredozemskega morja. Toulouse je glavno mesto francoske regije Oksitanija, ki je zaradi stavb v barvi opeke dobilo vzdevek rožnato mesto, zaradi pridelave in uporabe vijolic pa ga imenujejo tudi mesto vijolic.

Hotel v Toulousu, kjer smo prespali, je bil tik ob prekopu, nedaleč od mostov Jumeaux, stičišča Canal de Garonne in du Midi, kjer prek osrednjega bazena barke prehajajo iz enega prekopa v drugega. Tretji prekop, Canal de Brienne, ki je dolg le dober kilometer, povezuje osrednji bazen z reko Garono. Iz osrednjega bazena je vhod v posamezen prekop pod enim od treh mostov.

Canal du Midi poteka od Toulousa do mesta Sete ob Sredozemskem morju. Gradili so ga med letoma 1667 in 1681. Dolg je 240 kilometrov, širok v povprečju 20 metrov, globok približno dva metra in pri Seuil de Naurouze doseže najvišjo nadmorsko višino 189 metrov. Uvrščen je na Unescov seznam svetovne dediščine. Skupaj s Canal de Garonne in reko Garono tvori kanal dveh morij (Canal des Deux Mers), ki povezuje Atlantski ocean s Sredozemskim morjem.

Po ogledu Toulousa smo pot nadaljevali ob Canal du Midi. Kolesarili smo po kolesarski poti v senci platan, ki rastejo ob prekopu, in občudovali barke. Nekatere so plule, druge so bile zasidrane. Po prekopu plujejo tudi jadrnice, ki ga izkoristijo kot bližnjico med Atlantikom in Sredozemljem. Za plovbo po prekopu jambore položijo. Prvo večje mesto, skozi katerega smo potovali, je bilo Castelnaudary. Prespali smo v mestu Carcassonne s srednjeveško utrdbo, ki je uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine.

Naslednji dan smo do mesta Trebes kolesarili po lokalnih cestah, nato pa spet ob prekopu. Kolesarska pot je bila večinoma makadamska, ponekod zelo slaba oziroma je prešla celo v ozko stezo. Na nekaterih odsekih smo se zato raje odločili za lokalne ceste, oddaljene od prekopa. V mestu Capestang smo zavili proč od prekopa proti mestu Nissan-lez-Enserune, kjer smo prenočili.

Naslednji dan smo se odpravili nazaj do prekopa in si najprej ogledali predor Malpas, kjer je prekop speljan pod hribom, nato pa kolesarili do znamenitih stopničastih zapornic Fonserannes s sedmimi splavnicami. Pot smo nadaljevali mimo mesta Beziers, kmalu zatem pa smo prekop zapustili in zavili na obalo Sredozemskega morja. Peljali smo se skozi zdraviliško mesto Agde in nato po kolesarski stezi tik ob obali do turističnega in pristaniškega mesta Sete, kjer smo zaključili 13-dnevno kolesarjenje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 14. december 2016 / 12:18

Zaledje morja

Kojnik (802 m) – Vrh nasproti Slavnika leži v južnem delu Podgorskega krasa. Vzpon, ki nagradi z lepim razgledom ter mirom in tišino.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 18. november 2014 / 17:42

Šest naključij za eno zgodbo

Spletni portal Youtube je bogatejši za spletno serijo Naključja. Mladi kranjski filmski in odrski ustvarjalci bodo pet delov serije na koncu združili v film. Vsak torek na spletu en del, danes že tret...

Kultura / torek, 18. november 2014 / 16:45

Šest tekmovalnih predstav

Ob predstavah v tekmovalnem delu na letošnjih Čufarjevih dnevih pester tudi spremljevalni program.

Šport / torek, 18. november 2014 / 15:48

Calcitu visoka zmaga

Kamnik – Odbojkarice kamniškega Calcit Volleyballa so na poraz proti Crveni zvezdi v drugem krogu srednjeevropskega pokala (CEV) v sobotnem obračunu s Sparkasse Celovcem odgovorile na najboljši mož...

Nasveti / torek, 18. november 2014 / 13:32

Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Gorenjska / torek, 18. november 2014 / 13:26

Za zdrave ritke

V društvu Ekologi brez meja želijo spodbuditi uporabo pralnih plenic.