Divjačinski zrezki / Foto: Erika Jesenko

Divjačinski zrezki z jabolki in polento

Divjačina se na naših krožnikih navadno ne znajde pogosto, čeprav ta mnogim zelo tekne. Takrat, ko jo imamo na voljo, pa jo lahko pripravimo v kombinaciji z jabolki in makovo polento.

Za pripravo divjačinskih zrezkov z jabolčnimi krhlji potrebujemo: 600 g fileja divjačine (stegno), 1 dl rdečega vina, 1 dl jušne osnove, 1 čajno žličko brinovih jagod, 1 vejico rožmarina, 1 žličko timijana, sol in poper, 0,5 dl olivnega olja, 1 srednje veliko čebulo; za jabolčne krhlje: 1 veliko jabolko, 1 dl belega vina, 1 žlico sladkorja, 2 žlici masla.

V možnarju zdrobimo brinove jagode. Skupaj zmešamo ščep soli in popra, brinove jagode, timijan, rožmarin in olivno olje. Meso premažemo s pripravljeno marinado ter ga položimo v zaprto posodo in postavimo v hladilnik za nekaj ur.

Pred peko mesa pripravimo jabolko: Jabolko olupimo in narežemo na krhlje ter ga potresemo s sladkorjem. V ponvi raztopimo maslo in na njem na hitro popečemo jabolčne krhlje. Prilijemo belo vino in dušimo še 5 minut.

Ponev močno segrejemo in na njem na hitro prepražimo meso iz marinade. Meso odstavimo na krožnik ter pokrijemo. V ponvi, kjer se je peklo meso, prepražimo čebulo. Malo jo solimo in zalijemo z rdečim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo ter kuhamo nekaj minut, da se čebula razpusti. Pred postrežbo v omako vrnemo meso. K izbrani prilogi (na primer polenta z makom) serviramo meso in omako ter nekaj jabolčnih krhljev.

Za pripravo polente z makom potrebujemo: 250 g polente, 7 dl jušne osnove, 2 dl mleka, 4 žlice mletega maka, sol po potrebi.

Jušno osnovo zavremo, po potrebi solimo, ter vanjo zakuhamo polento in vmešamo mleti mak. Ko se začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še 5 minut. Kuhano polento vlijemo v izbran model ter pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi. Pred postrežbo zvrnemo iz modela ter narežemo na rezine.

Nasvet: Polentine rezine popečemo še na žlici olivnega olja ali masla.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 6. november 2014 / 16:24

V Kresnički najdejo mir in podporo

Leška Kresnička, krizni center za mlade, letos praznuje desetletnico delovanja. Narašča število mladih s težavami pri odraščanju.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 1. november 2016 / 23:40

Loški rokometaši v osmini pokala

Škofja Loka – Minuli teden so rokometaši odigrali tekme šestnajstine pokala Slovenije. Od gorenjskih ekip si je nadaljevanje v osmini finala zagotovila le prvoligaška ekipa Urbanscape Loka, ki je p...

Bled / torek, 1. november 2016 / 23:39

Prva nagrada za dokumentarni film o Rikliju

Bled – Dokumentarni film avtorice Amalije Jelen Mikša z naslovom Arnold Rikli – Voda, Zrak, Sonce je sredi oktobra na mednarodnem filmskem festivalu na Portugalskem osvojil prvo nagrado v kategorij...

Kranjska Gora / torek, 1. november 2016 / 23:39

Aktivnosti v mesecu preventive

Kranjska Gora – LAS Kranjska Gora tudi letos pripravlja sklop aktivnosti v okviru meseca preventive. V osnovnih šolah in vrtcih organizirajo ustvarjalne in izobraževalne dejavnosti, odraslim pa sta...

Tržič / torek, 1. november 2016 / 23:39

Defibrilator tudi v Podljubelju

Podljubelj – Rotary klub Tržič - Naklo je v sodelovanju z lokalnimi obrtniki in podjetniki Podljubeljčanom doniral defibrilator, aparat, ki je v pomoč pri oživljanju človeka. Namestili so ga na tam...

Medvode / torek, 1. november 2016 / 23:37

Dvajsetič podelili priznanja za urejenost

Medvode – V Medvodah so letos že dvajsetič na zaključni prireditvi podelili priznanja v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga je Turistična zveza Slovenije začela peljati pred 25 leti....