Divjačinski zrezki / Foto: Erika Jesenko

Divjačinski zrezki z jabolki in polento

Divjačina se na naših krožnikih navadno ne znajde pogosto, čeprav ta mnogim zelo tekne. Takrat, ko jo imamo na voljo, pa jo lahko pripravimo v kombinaciji z jabolki in makovo polento.

Za pripravo divjačinskih zrezkov z jabolčnimi krhlji potrebujemo: 600 g fileja divjačine (stegno), 1 dl rdečega vina, 1 dl jušne osnove, 1 čajno žličko brinovih jagod, 1 vejico rožmarina, 1 žličko timijana, sol in poper, 0,5 dl olivnega olja, 1 srednje veliko čebulo; za jabolčne krhlje: 1 veliko jabolko, 1 dl belega vina, 1 žlico sladkorja, 2 žlici masla.

V možnarju zdrobimo brinove jagode. Skupaj zmešamo ščep soli in popra, brinove jagode, timijan, rožmarin in olivno olje. Meso premažemo s pripravljeno marinado ter ga položimo v zaprto posodo in postavimo v hladilnik za nekaj ur.

Pred peko mesa pripravimo jabolko: Jabolko olupimo in narežemo na krhlje ter ga potresemo s sladkorjem. V ponvi raztopimo maslo in na njem na hitro popečemo jabolčne krhlje. Prilijemo belo vino in dušimo še 5 minut.

Ponev močno segrejemo in na njem na hitro prepražimo meso iz marinade. Meso odstavimo na krožnik ter pokrijemo. V ponvi, kjer se je peklo meso, prepražimo čebulo. Malo jo solimo in zalijemo z rdečim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo ter kuhamo nekaj minut, da se čebula razpusti. Pred postrežbo v omako vrnemo meso. K izbrani prilogi (na primer polenta z makom) serviramo meso in omako ter nekaj jabolčnih krhljev.

Za pripravo polente z makom potrebujemo: 250 g polente, 7 dl jušne osnove, 2 dl mleka, 4 žlice mletega maka, sol po potrebi.

Jušno osnovo zavremo, po potrebi solimo, ter vanjo zakuhamo polento in vmešamo mleti mak. Ko se začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še 5 minut. Kuhano polento vlijemo v izbran model ter pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi. Pred postrežbo zvrnemo iz modela ter narežemo na rezine.

Nasvet: Polentine rezine popečemo še na žlici olivnega olja ali masla.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 28. november 2022 / 15:04

Začeti se moramo povezovati

»Oblikovati je treba racionalno družbo,« pravi psihoterapevtka Ksenja Kos, ki je povezala različne strokovnjake v skupnosti, v kateri živi. Ustanovili so Iniciativo za duševno zdravje Medvode.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 25. maj 2023 / 14:55

Prvi simulator vožnje z e-skirojem

Zavarovalnica Triglav je predstavila prvi simulator vožnje z e-skirojem.

Jesenice / četrtek, 25. maj 2023 / 12:18

Igre specialne olimpijade

Na tokratnih igrah specialne olimpijade se je pomerilo enajst ekip gorenjskih zavodov in šol. Moto pa skozi leta ostaja isti – vsi, ki sodelujejo, so že zmagovalci.

Radovljica / četrtek, 25. maj 2023 / 12:13

Sanitarije bodo prenovili

Dolga leta zanemarjene in v zadnjem obdobju tudi zaprte javne sanitarije na radovljiški avtobusni postaji bodo zdaj vendarle prenovili. Občina Radovljica je od lastnika objekta že pridobila dovoljenje...

Bled / četrtek, 25. maj 2023 / 09:55

Očistili blejski biser

Blejsko jezero je po zaslugi številnih potapljačev in prostovoljcev ponovno malo »lažje zadihalo« in se v okviru tradicionalne čistilne akcije osvobodilo navlake, ki se je skozi leta nabrala na dnu in...

Slovenija / četrtek, 25. maj 2023 / 07:34

Enotna vozovnica Slovenija

Od prvega junija naprej bo mogoče kupiti novo vozovnico Slovenija, ki bo omogočala neomejeno število voženj z avtobusi in vlaki po vsej državi.