Divjačinski zrezki / Foto: Erika Jesenko

Divjačinski zrezki z jabolki in polento

Divjačina se na naših krožnikih navadno ne znajde pogosto, čeprav ta mnogim zelo tekne. Takrat, ko jo imamo na voljo, pa jo lahko pripravimo v kombinaciji z jabolki in makovo polento.

Za pripravo divjačinskih zrezkov z jabolčnimi krhlji potrebujemo: 600 g fileja divjačine (stegno), 1 dl rdečega vina, 1 dl jušne osnove, 1 čajno žličko brinovih jagod, 1 vejico rožmarina, 1 žličko timijana, sol in poper, 0,5 dl olivnega olja, 1 srednje veliko čebulo; za jabolčne krhlje: 1 veliko jabolko, 1 dl belega vina, 1 žlico sladkorja, 2 žlici masla.

V možnarju zdrobimo brinove jagode. Skupaj zmešamo ščep soli in popra, brinove jagode, timijan, rožmarin in olivno olje. Meso premažemo s pripravljeno marinado ter ga položimo v zaprto posodo in postavimo v hladilnik za nekaj ur.

Pred peko mesa pripravimo jabolko: Jabolko olupimo in narežemo na krhlje ter ga potresemo s sladkorjem. V ponvi raztopimo maslo in na njem na hitro popečemo jabolčne krhlje. Prilijemo belo vino in dušimo še 5 minut.

Ponev močno segrejemo in na njem na hitro prepražimo meso iz marinade. Meso odstavimo na krožnik ter pokrijemo. V ponvi, kjer se je peklo meso, prepražimo čebulo. Malo jo solimo in zalijemo z rdečim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo ter kuhamo nekaj minut, da se čebula razpusti. Pred postrežbo v omako vrnemo meso. K izbrani prilogi (na primer polenta z makom) serviramo meso in omako ter nekaj jabolčnih krhljev.

Za pripravo polente z makom potrebujemo: 250 g polente, 7 dl jušne osnove, 2 dl mleka, 4 žlice mletega maka, sol po potrebi.

Jušno osnovo zavremo, po potrebi solimo, ter vanjo zakuhamo polento in vmešamo mleti mak. Ko se začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še 5 minut. Kuhano polento vlijemo v izbran model ter pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi. Pred postrežbo zvrnemo iz modela ter narežemo na rezine.

Nasvet: Polentine rezine popečemo še na žlici olivnega olja ali masla.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 17. julij 2009 / 07:00

Izobraženi bukseljni (67)

Kolikokrat se vam je že zgodilo, ko ste mislile, da ste naletele na tistega pravega?

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 19. november 2021 / 23:14

So tam, kjer se zahteva najboljše

Pogovarjali smo se z Damijanom in Tomažem Selakom, direktorjema podjetja Marmor Hotavlje, ki velja za vodilno kamnoseško podjetje na svetu, prepoznavno po unikatnih izdelkih v segmentu luksuznih megaj...

Šport / petek, 19. november 2021 / 23:11

Loški rokometaši jutri pred svojimi navijači

Škofja Loka – Škofjeloški rokometni prvoligaši Urbanscape Loka so tudi minuli konec tedna igrali odlično in se z gostovanja pri Ljubljani vrnili z zmago. Večji del prvega polčasa je v dvorani na Ga...

Kranj / petek, 19. november 2021 / 23:10

Ni prehoda čez Rupovščico

Kranj – Te dni potekajo zaključna dela na novem mostu čez Rupovščico v Kranju. Trenutno potekajo gradbena dela na zgornjem delu mostne plošče, in ker gre za materiale, občutljive za poškodbe in uma...

Gorenjska / petek, 19. november 2021 / 23:07

Nasprotovalo le malo staršev

V šolah se je v sredo za vse učence in dijake začelo obvezno samotestiranje, ki bo odslej potekalo vsak ponedeljek, sredo in petek. Tudi v gorenjskih šolah je samotestiranje v glavnem steklo brez teža...

Gorenjska / petek, 19. november 2021 / 11:34

V četrtek potrdili 3517 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V četrtek so ob 8274 PCR-testih potrdili 3517 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pozitivnih je bilo tako 42,5 odstotka opravljenih test...