Divjačinski zrezki / Foto: Erika Jesenko

Divjačinski zrezki z jabolki in polento

Divjačina se na naših krožnikih navadno ne znajde pogosto, čeprav ta mnogim zelo tekne. Takrat, ko jo imamo na voljo, pa jo lahko pripravimo v kombinaciji z jabolki in makovo polento.

Za pripravo divjačinskih zrezkov z jabolčnimi krhlji potrebujemo: 600 g fileja divjačine (stegno), 1 dl rdečega vina, 1 dl jušne osnove, 1 čajno žličko brinovih jagod, 1 vejico rožmarina, 1 žličko timijana, sol in poper, 0,5 dl olivnega olja, 1 srednje veliko čebulo; za jabolčne krhlje: 1 veliko jabolko, 1 dl belega vina, 1 žlico sladkorja, 2 žlici masla.

V možnarju zdrobimo brinove jagode. Skupaj zmešamo ščep soli in popra, brinove jagode, timijan, rožmarin in olivno olje. Meso premažemo s pripravljeno marinado ter ga položimo v zaprto posodo in postavimo v hladilnik za nekaj ur.

Pred peko mesa pripravimo jabolko: Jabolko olupimo in narežemo na krhlje ter ga potresemo s sladkorjem. V ponvi raztopimo maslo in na njem na hitro popečemo jabolčne krhlje. Prilijemo belo vino in dušimo še 5 minut.

Ponev močno segrejemo in na njem na hitro prepražimo meso iz marinade. Meso odstavimo na krožnik ter pokrijemo. V ponvi, kjer se je peklo meso, prepražimo čebulo. Malo jo solimo in zalijemo z rdečim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo ter kuhamo nekaj minut, da se čebula razpusti. Pred postrežbo v omako vrnemo meso. K izbrani prilogi (na primer polenta z makom) serviramo meso in omako ter nekaj jabolčnih krhljev.

Za pripravo polente z makom potrebujemo: 250 g polente, 7 dl jušne osnove, 2 dl mleka, 4 žlice mletega maka, sol po potrebi.

Jušno osnovo zavremo, po potrebi solimo, ter vanjo zakuhamo polento in vmešamo mleti mak. Ko se začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še 5 minut. Kuhano polento vlijemo v izbran model ter pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi. Pred postrežbo zvrnemo iz modela ter narežemo na rezine.

Nasvet: Polentine rezine popečemo še na žlici olivnega olja ali masla.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Ne sramujmo se svojih junakov

S partizanskim pozdravom "Smrt fašizmu, svoboda narodu!" je končal govor na nedeljski proslavi v Dražgošah minister za obrambo Karel Erjavec.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 15:02

Ostali so na svetovnem vrhu

Locarno - Glavni cilj sezone je bilo evropsko prvenstvo, ki so ga Slovenci končali z odliko, z dvema naslovoma najboljših na stari celini, saj je zlato odličje osvojila ekipa, med posamezn...

GG Plus / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 14:51

V ruševinah sta najboljša na svetu

Andrej Žunič iz Kluba vodnikov reševalnih psov Kranj in njegov pes Haron sta na svetovnem prvenstvu reševalnih psov zmagala v kategoriji iskanja zasutih pod ruševinami. Enaintridesetletnemu veterinarj...

Kronika / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 14:48

Skesanca bodo zasliševali dva dni

Na kranjskem okrožnem sodišču se je v četrtek nadaljevalo sojenje obtoženim za trgovino z mamili, med katerimi je tudi osumljenec za rop sefov SKB banke Dejan Vidmar.

Šport / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 14:41

Ostali so na svetovnem vrhu

Prejšnji konec tedna se je s šestim tekmovanjem svetovnega pokala v skokih na cilj v švicarskem Locarnu končala letošnja padalska sezona, ki je Slovencem vnovič prinesla številne uspehe.

Slovenija / ponedeljek, 7. oktober 2013 / 14:33

Koroška Slovenka v dunajskem parlamentu

Doktorica pravnih ved Angelika Mlinar, rojena v slovenski družini iz okolice Pliberka, je bila v avstrijski zvezni zbor izvoljena na listi Neos/Das neue Österreich/Nova Avstrija.