Divjačinski zrezki / Foto: Erika Jesenko

Divjačinski zrezki z jabolki in polento

Divjačina se na naših krožnikih navadno ne znajde pogosto, čeprav ta mnogim zelo tekne. Takrat, ko jo imamo na voljo, pa jo lahko pripravimo v kombinaciji z jabolki in makovo polento.

Za pripravo divjačinskih zrezkov z jabolčnimi krhlji potrebujemo: 600 g fileja divjačine (stegno), 1 dl rdečega vina, 1 dl jušne osnove, 1 čajno žličko brinovih jagod, 1 vejico rožmarina, 1 žličko timijana, sol in poper, 0,5 dl olivnega olja, 1 srednje veliko čebulo; za jabolčne krhlje: 1 veliko jabolko, 1 dl belega vina, 1 žlico sladkorja, 2 žlici masla.

V možnarju zdrobimo brinove jagode. Skupaj zmešamo ščep soli in popra, brinove jagode, timijan, rožmarin in olivno olje. Meso premažemo s pripravljeno marinado ter ga položimo v zaprto posodo in postavimo v hladilnik za nekaj ur.

Pred peko mesa pripravimo jabolko: Jabolko olupimo in narežemo na krhlje ter ga potresemo s sladkorjem. V ponvi raztopimo maslo in na njem na hitro popečemo jabolčne krhlje. Prilijemo belo vino in dušimo še 5 minut.

Ponev močno segrejemo in na njem na hitro prepražimo meso iz marinade. Meso odstavimo na krožnik ter pokrijemo. V ponvi, kjer se je peklo meso, prepražimo čebulo. Malo jo solimo in zalijemo z rdečim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo jušno osnovo ter kuhamo nekaj minut, da se čebula razpusti. Pred postrežbo v omako vrnemo meso. K izbrani prilogi (na primer polenta z makom) serviramo meso in omako ter nekaj jabolčnih krhljev.

Za pripravo polente z makom potrebujemo: 250 g polente, 7 dl jušne osnove, 2 dl mleka, 4 žlice mletega maka, sol po potrebi.

Jušno osnovo zavremo, po potrebi solimo, ter vanjo zakuhamo polento in vmešamo mleti mak. Ko se začne gostiti, prilijemo mleko in med mešanjem kuhamo še 5 minut. Kuhano polento vlijemo v izbran model ter pustimo, da se nekoliko ohladi in strdi. Pred postrežbo zvrnemo iz modela ter narežemo na rezine.

Nasvet: Polentine rezine popečemo še na žlici olivnega olja ali masla.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 28. november 2018 / 10:55

Pomembni za obstoj kmetij in slovenstva

»Stalna puberteta, nič penzjona!« Besede, s katerimi so pospremili 30-letnico delovanja Kmečke izobraževalne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Praznovanja so se udeležili številni visoki gostje, ki s...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 18. maj 2023 / 19:00

V Kranju tradicionalni maturantski sprevod

Kranj – V Kranju se bo v petek dopoldne odvijal tradicionalni maturantski sprevod Gimnazije Kranj, pridružili pa se jim bodo tudi dijaki Gimnazije Franceta Prešerna, Šolskega centra Kranj in Bioteh...

Žirovnica / četrtek, 18. maj 2023 / 14:17

Uredili vstopno točko v Završnico

V dolini Završnice, ki zlasti v vročih poletnih dneh privabi trume turistov, si še naprej prizadevajo za trajnostno in okolju prijazno obiskovanje. Uredili so vstopno točko v dolino, v tem tednu se zn...

Kranj / četrtek, 18. maj 2023 / 14:16

Uspeh mladih slovenskih naravoslovcev

Kranj – Na Evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti, ki je od 29. aprila do 5. maja potekala v Latviji, sta Slovenijo pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) zastopali dve trič...

Rekreacija / četrtek, 18. maj 2023 / 14:11

Idrijska strmina

Cerkovni vrh (804 m n. m.) – Idrijsko-Cerkljansko pogorje. Strmina nad Spodnjo Idrijo. Tukaj ni nobene uradno markirane poti, ki bi bila v registru poti pri Planinski zvezi Slovenije.

Razvedrilo / četrtek, 18. maj 2023 / 13:38

Slovenija ima talent z novim žirantom

Oder šova Slovenija ima talent je edinstven. Na njem se lahko zgodi karkoli. Prve avdicije se bodo začele ta konec tedna. Voditeljski tandem v ostaja enak – Sašo Stare in Peter Poles, medtem ko na...