Skutina rulada z jagodami / Foto: Erika Jesenko

Skutna rulada z jagodami

Če iščete sladico, ki bi jo postregli ob naslednjem priložnostnem kosilu in pustili vtis na goste, je skutna rulada z jagodami prava izbira. Kombinacija lahke skutne kreme in jagod, zavitih v puhast biskvit, ustvari harmoničen okus s prijetno teksturo. In najboljši del? Ta recept je presenetljivo enostaven za pripravo, tako da lahko navdušite svoje goste, ne da bi cel dan preživeli v kuhinji.

Za pripravo skutne rulade z jagodami potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 150 g moke, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 150 g jagodne marmelade, 300 g pasirane skute, 150 g gostejšega jogurta ali kisle smetane, 3 dl sladke smetane, 3 liste želatine, 1 vaniljev sladkor, lupinica ene bio limone, 50 g mletega sladkorja, 300 g svežih jagod, 1,5 dl soka iz kompota za navlažitev biskvita.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepamo sneg in na sredini stepanja dodamo sladkor ter stepemo do kompaktnega snega. V sneg med počasnim in postopnim mešanjem dodajamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 10 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo nadev: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi in jo nato ožamemo. V kozici segrejemo 0,5 dl sladke smetane ter v njej raztopimo ožeto želatino. Preostalo smetano stepemo. V posodi posebej zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico ter smetano z raztopljeno želatino. Nato vmešamo še stepeno smetano. Jagodam odstranimo zeleni del ter jih narežemo na manjše koščke.

Ohlajeni biskvit namočimo s sokom iz kompota, premažemo z marmelado in pripravljeno kremo ter potresemo z narezanimi jagodami. Biskvit skupaj s kremo zvijemo v rulado in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / nedelja, 9. oktober 2022 / 19:21

Donacija leškim gasilcem

Lesce – Prejšnjo soboto so leški gasilci pripravili dan odprtih vrat, na katerega so povabili krajane Lesc in okoliških krajev. Predstavili so večino svoje opreme in pripravili zanimive prikaze gaš...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 10. januar 2023 / 18:50

Stipe in Viki, petdeset let skupnega delovanja

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bodo v petek, 13. januarja, ob 18. uri odprli razstavo Stipe in Viki – 50 let skupnega delovanja. Viki Grošelj in Stipe Božić tvorita...

Gospodarstvo / torek, 10. januar 2023 / 18:49

Z gozdom skrbno iz roda v rod

»Delo v gozdu je dolgoročno – to, kar aktualni gospodar seje, žanjejo šele njegovi nasledniki,« je dejal Miha Pretnar, prejemnik priznanja zavoda za gozdove za najbolj skrbnega lastnika gozda, in doda...

Šport / torek, 10. januar 2023 / 15:33

Manjkala odmevna slovenska uvrstitev

Na Pokljuki se je v nedeljo zaključil štiridnevni program tekem svetovnega pokala, ki si jih je ogledalo okrog 15 tisoč gledalcev. Največ uspeha so imeli Norvežani. Ta konec tedna bo Pokljuka gostila...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 10. januar 2023 / 15:32

Gradbeno dovoljenje za novo trgovino v Cerkljah

Kdaj bodo zabrneli stroji, pa zaenkrat ni znano. Prav tako ostajajo skrivnost ostale podrobnosti.

Naklo / torek, 10. januar 2023 / 14:54

Obnovljene jaslice

V podružnični cerkvi v Zgornjih Dupljah so na ogled obnovljene jaslice iz leta 1905.