Skutina rulada z jagodami / Foto: Erika Jesenko

Skutna rulada z jagodami

Če iščete sladico, ki bi jo postregli ob naslednjem priložnostnem kosilu in pustili vtis na goste, je skutna rulada z jagodami prava izbira. Kombinacija lahke skutne kreme in jagod, zavitih v puhast biskvit, ustvari harmoničen okus s prijetno teksturo. In najboljši del? Ta recept je presenetljivo enostaven za pripravo, tako da lahko navdušite svoje goste, ne da bi cel dan preživeli v kuhinji.

Za pripravo skutne rulade z jagodami potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 150 g moke, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 150 g jagodne marmelade, 300 g pasirane skute, 150 g gostejšega jogurta ali kisle smetane, 3 dl sladke smetane, 3 liste želatine, 1 vaniljev sladkor, lupinica ene bio limone, 50 g mletega sladkorja, 300 g svežih jagod, 1,5 dl soka iz kompota za navlažitev biskvita.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepamo sneg in na sredini stepanja dodamo sladkor ter stepemo do kompaktnega snega. V sneg med počasnim in postopnim mešanjem dodajamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 10 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo nadev: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi in jo nato ožamemo. V kozici segrejemo 0,5 dl sladke smetane ter v njej raztopimo ožeto želatino. Preostalo smetano stepemo. V posodi posebej zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico ter smetano z raztopljeno želatino. Nato vmešamo še stepeno smetano. Jagodam odstranimo zeleni del ter jih narežemo na manjše koščke.

Ohlajeni biskvit namočimo s sokom iz kompota, premažemo z marmelado in pripravljeno kremo ter potresemo z narezanimi jagodami. Biskvit skupaj s kremo zvijemo v rulado in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 5. junij 2008 / 07:00

Za varčevanje energije

V Cerkljah nameravajo s primerno energetsko politiko povečati rabo obnovljivih virov energije, po drugi strani pa zmanjšati porabo energije.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Kruh!

Pregovor: Dober je kot kruh stoletno osnovno živilo, kruh, povezuje z lepo človeško lastnostjo. Kruh ima pri številnih narodih svoje mesto ne samo v ljudskih modrostih, pač pa tudi v molitvah.

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Število bolnikov s klopnimi okužbami narašča

»Klopi sami po sebi niso nevarni. Nevarne so bolezni, ki jih prenašajo. Okuženih klopov je vse več - po nekaterih podatkih je pri nas s povzročiteljem lymske borelioze okužen že skoraj...

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Med čisti okužbe kirurških ran

Med bi lahko postal najnovejše učinkovito orožje v boju proti bolnišničnim okužbam. Avstralski domorodci Aborigini z njim že od nekdaj mažejo rane, zdaj pa so njihovo metodo prevzeli tudi avstral...

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Zdravila zoper herpes preprečujejo aids

Manjša raziskava, ki so jo opravili v Afriki, je pokazala, da zdravilo valaciklovir, ki ga uporabljajo za zdravljenje genitalnega herpesa, pomaga zniževati tudi koncentracijo virusa HIV. Če bodo...

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Dojenje preprečuje srčni napad

Koristi, ki jih dojenje prinaša otrokom, so številne in splošno znane, manj pa se je do sedaj govorilo o pozitivnih vplivih dojenja na matere. Pri ženskah, ki so kdaj dojile, naj bi bilo zmanjšan...