Skutina rulada z jagodami / Foto: Erika Jesenko

Skutna rulada z jagodami

Če iščete sladico, ki bi jo postregli ob naslednjem priložnostnem kosilu in pustili vtis na goste, je skutna rulada z jagodami prava izbira. Kombinacija lahke skutne kreme in jagod, zavitih v puhast biskvit, ustvari harmoničen okus s prijetno teksturo. In najboljši del? Ta recept je presenetljivo enostaven za pripravo, tako da lahko navdušite svoje goste, ne da bi cel dan preživeli v kuhinji.

Za pripravo skutne rulade z jagodami potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 150 g moke, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 150 g jagodne marmelade, 300 g pasirane skute, 150 g gostejšega jogurta ali kisle smetane, 3 dl sladke smetane, 3 liste želatine, 1 vaniljev sladkor, lupinica ene bio limone, 50 g mletega sladkorja, 300 g svežih jagod, 1,5 dl soka iz kompota za navlažitev biskvita.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepamo sneg in na sredini stepanja dodamo sladkor ter stepemo do kompaktnega snega. V sneg med počasnim in postopnim mešanjem dodajamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 10 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo nadev: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi in jo nato ožamemo. V kozici segrejemo 0,5 dl sladke smetane ter v njej raztopimo ožeto želatino. Preostalo smetano stepemo. V posodi posebej zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico ter smetano z raztopljeno želatino. Nato vmešamo še stepeno smetano. Jagodam odstranimo zeleni del ter jih narežemo na manjše koščke.

Ohlajeni biskvit namočimo s sokom iz kompota, premažemo z marmelado in pripravljeno kremo ter potresemo z narezanimi jagodami. Biskvit skupaj s kremo zvijemo v rulado in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 20. november 2014 / 11:03

Novi lastnik začenja prenovo

Radovljiški hotel Grajski dvor je spomladi dobil novega lastnika. Novi del objekta, v katerem je 45 dvoposteljnih sob, je kupil radovljiški podjetnik Miha Zalokar, ki načrtuje postopno prenovo ter čim...

Objavljeno na isti dan


Tržič / nedelja, 1. januar 2017 / 12:06

Prvo krožišče v tržiški občini

Pri trgovskem centru Deteljica bodo postavili krožišče, ki ga bodo s prizadevanji poslanke Andreje Potočnik sofinancirali z državno pomočjo.

Nasveti / nedelja, 1. januar 2017 / 11:59

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Razvedrilo / nedelja, 1. januar 2017 / 11:58

Ime leta je Peter Prevc

Zmagovalec je Peter Prevc, med nominiranci za ime leta 2016 Vala 202 še pol ducata Gorenjcev.

GG Plus / nedelja, 1. januar 2017 / 11:57

Ruardovi in železarstvo na Jesenicah

Rodbina Ruardovih predstavlja vzorčen primer, kako je »rodbinsko podjetje« vplivalo na razvoj nekega kraja, pokrajine in tudi države. Čeprav Ruardov na Jesenicah ni več, zaradi železovih saj v »rde...

Slovenija / nedelja, 1. januar 2017 / 11:47

Slovenski božič v Ukvah

Kanalska dolina v Italiji je v ponedeljek, na praznik svetnika Štefana in na dan slovenskega praznika samostojnosti in enotnosti, doživela čudovit praznični dogodek. Združenje Don Mario Cernet iz O...