Skutina rulada z jagodami / Foto: Erika Jesenko

Skutna rulada z jagodami

Če iščete sladico, ki bi jo postregli ob naslednjem priložnostnem kosilu in pustili vtis na goste, je skutna rulada z jagodami prava izbira. Kombinacija lahke skutne kreme in jagod, zavitih v puhast biskvit, ustvari harmoničen okus s prijetno teksturo. In najboljši del? Ta recept je presenetljivo enostaven za pripravo, tako da lahko navdušite svoje goste, ne da bi cel dan preživeli v kuhinji.

Za pripravo skutne rulade z jagodami potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 150 g moke, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 150 g jagodne marmelade, 300 g pasirane skute, 150 g gostejšega jogurta ali kisle smetane, 3 dl sladke smetane, 3 liste želatine, 1 vaniljev sladkor, lupinica ene bio limone, 50 g mletega sladkorja, 300 g svežih jagod, 1,5 dl soka iz kompota za navlažitev biskvita.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepamo sneg in na sredini stepanja dodamo sladkor ter stepemo do kompaktnega snega. V sneg med počasnim in postopnim mešanjem dodajamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 10 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo nadev: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi in jo nato ožamemo. V kozici segrejemo 0,5 dl sladke smetane ter v njej raztopimo ožeto želatino. Preostalo smetano stepemo. V posodi posebej zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico ter smetano z raztopljeno želatino. Nato vmešamo še stepeno smetano. Jagodam odstranimo zeleni del ter jih narežemo na manjše koščke.

Ohlajeni biskvit namočimo s sokom iz kompota, premažemo z marmelado in pripravljeno kremo ter potresemo z narezanimi jagodami. Biskvit skupaj s kremo zvijemo v rulado in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 7. februar 2008 / 07:00

Prešernova sorodovina

Tako je župnik Tomaž Zupan naslovil prvi obsežnejši rodovnik družine Prešeren.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Za hlod oreha nekaj manj kot tri tisoč evrov

Gorenjski lastniki gozdov so tudi letos sodelovali na licitaciji visoko vrednega lesa na avstrijskem Štajerskem, kjer pa so glede na prejšnja leta dosegli nižje cene. Še najbolj je bil zadovoljen Vale...

GG Plus / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Žiri in Žirovci skozi čas

V drugi polovici 20. stoletja je veljala enačba: Žiri so Alpina in Alpina so Žiri. Tudi sicer so podobo Žirov v minulem stoletju določali predvsem čevlji in čipke. Nova razstava v Muzeju Žiri pa nazor...

Kronika / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Pešci umirajo tudi na "zebrah"

Letos je v prometnih nesrečah umrlo že šest pešcev, od tega štirje na prehodih za pešce.

Šenčur / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Prebačevski gasilci bodo zidali

Prostovoljno gasilsko društvo Prebačevo-Hrastje namerava letos zgraditi prizidek h gasilskemu domu, s čimer bodo rešili prostorsko stisko.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. februar 2013 / 07:00

Dobrodelni bazar v domu upokojencev

Kranj - V Domu upokojencev Kranj so se ob sodelovanju stanovalcev in zaposlenih odločili pomagati ljudem, ki so jih razmere prisile v stanje, v katerem brez pomoči težko (pre)živ...