Skutina rulada z jagodami / Foto: Erika Jesenko

Skutna rulada z jagodami

Če iščete sladico, ki bi jo postregli ob naslednjem priložnostnem kosilu in pustili vtis na goste, je skutna rulada z jagodami prava izbira. Kombinacija lahke skutne kreme in jagod, zavitih v puhast biskvit, ustvari harmoničen okus s prijetno teksturo. In najboljši del? Ta recept je presenetljivo enostaven za pripravo, tako da lahko navdušite svoje goste, ne da bi cel dan preživeli v kuhinji.

Za pripravo skutne rulade z jagodami potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 150 g moke, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 150 g jagodne marmelade, 300 g pasirane skute, 150 g gostejšega jogurta ali kisle smetane, 3 dl sladke smetane, 3 liste želatine, 1 vaniljev sladkor, lupinica ene bio limone, 50 g mletega sladkorja, 300 g svežih jagod, 1,5 dl soka iz kompota za navlažitev biskvita.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepamo sneg in na sredini stepanja dodamo sladkor ter stepemo do kompaktnega snega. V sneg med počasnim in postopnim mešanjem dodajamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 10 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo nadev: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi in jo nato ožamemo. V kozici segrejemo 0,5 dl sladke smetane ter v njej raztopimo ožeto želatino. Preostalo smetano stepemo. V posodi posebej zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico ter smetano z raztopljeno želatino. Nato vmešamo še stepeno smetano. Jagodam odstranimo zeleni del ter jih narežemo na manjše koščke.

Ohlajeni biskvit namočimo s sokom iz kompota, premažemo z marmelado in pripravljeno kremo ter potresemo z narezanimi jagodami. Biskvit skupaj s kremo zvijemo v rulado in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 12. september 2020 / 16:43

Zalotil jo je pri kraji denarja

Predoslje – V torek je občan na svojem domu v Predosljah zalotil žensko, ki mu je ukradla denar. Poskušal jo je zadržati do prihoda policistov, a se mu je med prerivanjem izmuznila in s kraja pobeg...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / sreda, 24. julij 2024 / 18:18

Ribe poginile zaradi vročine

Pred dnevi so domačini v zadrževalniku Srednja vas v občini Šenčur opazili več poginulih rib.

Nasveti / sreda, 24. julij 2024 / 18:16

Borovničeva pita

Borovničeva pita, obogatena z osvežilno skutno-jogurtovo kremo, je primerna za vse priložnosti. Še posebej prija poleti, ko so na voljo sveže borovnice in ko se priležejo lahke sladice.Za pr...

Izleti GG / sreda, 24. julij 2024 / 18:15

Med tradicijo in sodobnostjo (3)

Severni Vietnam slovi po zalivu Ha Long in gorah. Najprej sva se podala v višavje, na dvodnevni pohod po obronkih gorovja Hoang Lien Son v okolici Sape, glavnega mesta pokrajine Lao Cai, ki leži po...

Preddvor / sreda, 24. julij 2024 / 15:04

Osvežitev v jezeru Črnava

Na najbolj vroč poletni dan minulega tedna smo se ob skoraj 37 stopinjah Celzija hladili v jezeru Črnava v Preddvoru. Zaradi reke, ki prihaja iz gora, je jezero prijetno hladno.

Gospodarstvo / sreda, 24. julij 2024 / 15:03

Poziv k pregledovanju gozdov in ukrepanju

Gozdarska inšpekcija poziva lastnike, da zaradi nevarnosti širjenja podlubnikov pregledujejo gozdove in posamezna drevesa v urbanem okolju.