Skutina rulada z jagodami / Foto: Erika Jesenko

Skutna rulada z jagodami

Če iščete sladico, ki bi jo postregli ob naslednjem priložnostnem kosilu in pustili vtis na goste, je skutna rulada z jagodami prava izbira. Kombinacija lahke skutne kreme in jagod, zavitih v puhast biskvit, ustvari harmoničen okus s prijetno teksturo. In najboljši del? Ta recept je presenetljivo enostaven za pripravo, tako da lahko navdušite svoje goste, ne da bi cel dan preživeli v kuhinji.

Za pripravo skutne rulade z jagodami potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 150 g moke, 100 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, pol pecilnega praška, ščep soli; za nadev: 150 g jagodne marmelade, 300 g pasirane skute, 150 g gostejšega jogurta ali kisle smetane, 3 dl sladke smetane, 3 liste želatine, 1 vaniljev sladkor, lupinica ene bio limone, 50 g mletega sladkorja, 300 g svežih jagod, 1,5 dl soka iz kompota za navlažitev biskvita.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek in ščep soli. Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepamo sneg in na sredini stepanja dodamo sladkor ter stepemo do kompaktnega snega. V sneg med počasnim in postopnim mešanjem dodajamo rumenjake in nato še mešanico moke. Maso razporedimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo v pečici, segreti na 170 °C, 10 minut. Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo ter odstranimo peki papir. Skupaj s krpo zavijemo v rulado in pustimo, da se ohladi.

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo nadev: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi in jo nato ožamemo. V kozici segrejemo 0,5 dl sladke smetane ter v njej raztopimo ožeto želatino. Preostalo smetano stepemo. V posodi posebej zmešamo skuto, jogurt, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico ter smetano z raztopljeno želatino. Nato vmešamo še stepeno smetano. Jagodam odstranimo zeleni del ter jih narežemo na manjše koščke.

Ohlajeni biskvit namočimo s sokom iz kompota, premažemo z marmelado in pripravljeno kremo ter potresemo z narezanimi jagodami. Biskvit skupaj s kremo zvijemo v rulado in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 3. november 2016 / 13:09

V Idriji najhitrejša Rok in Martina

Na reliju v Idriji, zadnji preizkušnji letošnjega državnega prvenstva v reliju, je zmagal Rok Turk s peugeotom 208 R2, ki je na koncu le za 3,7 sekunde premagal Aleksa Humarja z renaultom cliom R3T. H...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Kuhinja je poleti na vrtu

Vsem, ki jim vrt daje možnost poletne kuhinje, priporočam vrtni kamin. Ob poznih popoldnevih, ko poletna vročina popusti, in ob vikendih je nekaj najlepšega kosilo v naravi. Družina se zbere ob k...

Zanimivosti / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Koncert za otroška igrala

Radovljica - Z dobrodelno prireditvijo Radovljica otrokom, ki bo v četrtek, 31. marca, ob 18. uri, bodo v radovljiški osnovni šoli Antona Tomaža Linharta zbirali sredstva za naku...

Mularija / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Pet namazov za pet dni

V podružnični šoli v Begunjah so v okviru projekta Zdrava šola pripravili teden namazov. Šolska kuharica Tatjana je vsak dan v tednu pripravila drugačen namaz – začeli so z drobnjakovim, sledil j...

GG Plus / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Pleveli uničujejo cvetlične gredice

Nadležen in nezaželen plevel med rožami je težko uničiti. Vrtičkarji skorajda ne uporabljajo kemičnih sredstev v vrtu, zato se razvije tudi veliko sort plevela.

Zanimivosti / četrtek, 31. marec 2011 / 07:00

Železniška postaja v Žabnici?

Že nekaj časa se govori o aktivaciji železniške postaje v Žabnici za potniški promet, zato smo prebivalce Žabnice, Bitenj in drugih okoliških krajev vprašali, ali bi bilo dobro, da se ti načrti u...