Pokal Bleda ponovno ostal doma
Restavracija Panorama na Bledu je pred časom gostila državno prvenstvo in mednarodno tekmovanje barmanov 44. Pokal Bleda – Memorial Avgusta Trampuša. Najprej so se barmani pomerili v pripravi koktajlov »after dinner«, naslednji dan pa še v pripravi koktajlov »long drink«.
Tradicionalno barmansko tekmovanje so ponovno izpeljali v dveh dneh, ob začetku pa jih je pozdravila tudi direktorica hotelov Sava Hoteli Bled Mojca Krašovec.
Tekmovalci so se najprej pomerili za naslov državnega prvaka in na mednarodnem tekmovanju v pripravi sladkih ali posladkih koktajlov oziroma t. i. after dinner koktajlov, ki jih lahko štejemo tudi za desertni ali digestivni koktajl. Pri slednjem gre za pijačo, ki jo zaužijemo po obroku kot dopolnitev sladice, medtem ko je desertni koktajl pijača, ki jo lahko zaužijemo namesto sladice. Drugi dan tekmovanja pa so se barmani pomerili v pripravi dolgih mešanih barskih pijač ali t. i. long drink koktajlov, ki so lahko osvežujoči, sladki, kisli, tropski. Postrežejo pa se v visokem kozarcu.
Tekmovanja se je v organizacij Društva barmanov Slovenije (DBS) udeležilo 18 profesionalnih barmanov in barmank iz Švice, Avstrije, Hrvaške, Albanije in Slovenije. Med slednjimi je bilo kar nekaj Gorenjcev, barmank je bilo le za priokus. Smo pa med tekmovalkami ponovno lahko spremljali Vrhničanko Drago Kepeš, ki ji udeležba na tovrstnih tekmovanjih ni tuja, v veliki večini pa na koncu s svojimi koktajli poseže tudi po stopničkah. Tudi letos ni bilo nič drugače. V eni od dveh kategorij v pripravi after dinner koktajla je osvojila tretje mesto, medtem ko je bil Tomaž Fartek, Mengšan iz Lokala na Gobavici Pr' Fartku drugi, prvo mesto pa je pripadlo Anžetu Šmidu iz restavracije Galerija okusov. V drugi kategoriji pa so po prvih mestih posegli Švicar, Avstrijec in Hrvat. Pri pripravi long drink koktajlov pa se je letos najbolje odrezal Jan Remec iz Bled Rose Hotela, Martina Pušnikar je bila druga in prihaja iz iste restavracije kot njen barmanski kolega Šmid, tretje mesto pa je osvojil Tomaž Fartek, ki je na koncu postal tudi skupni zmagovalec. Nagrada za strokovno delo pa je šla letos v roke Aleksandra Stoykova iz blejske Vile Prešeren.
Tokrat je bil na dogodku prisoten tudi predsednik svetovne barmanske organizacije IBA Giorgio Fadda, ki je študentom VSŠ Bled predaval o vlogi mednarodnega združenja, položaju, odgovornosti, varnosti in delu barmana v gostinski stroki. V sklopu dogodka pa so pripravili tudi že 56. redni volilni občni zbor DBS, na katerem so člani izvolili novega predsednika, podpredsednika in člane v organe društva za mandatno obdobje 2023–2027. Stari predsednik društva Aleš Ogrin se je tako poslovil, novi je postal Rok Dobnikar, podpredsednik pa Mitja Acman.