Orehove lunice z rozinami

Na praznovanjih se med pecivom pogosto znajdejo tudi lunice s sladkornim prelivom, ki jim je največkrat dodanega še nekaj ruma. Različic je ogromno: z orehi ali brez njih, z dodatkom kakava ali čokolade, z oljem ali maslom … Tu pa je posebna različica – z rozinami. Samih rozin v biskvitu sicer sploh ne bomo čutili, a bodo ustvarile posebno teksturo in aromo.

Za pripravo orehovih lunic z rozinami potrebujemo: 250 g moke, 250 g mletih orehov, 200 g rozin, 180 g sladkorja, 200 g temne čokolade, 4 jajca, 1 dl mleka, 0,5 dl olja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli. Za preliv: 200 g mletega sladkorja, 3 žlice ruma, sok ene limone, lupinica ene bio limone.

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo nekoliko ohladimo. Rozine zmeljemo v mešalniku. Skupaj zmešamo moko, mlete orehe, pecilni prašek ter ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepemo, da masa postane svetla in naraste na dvojno količino. Nato prilijemo mleko, olje, stopljeno čokolado in postopoma dodajamo še mešanico moke. Nazadnje vmešamo še mlete rozine in beljakov sneg. Maso nadevamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pekač naj bo približno za polovico manjši od tistega iz pečice. Biskvit pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 30 minut, nato ga ohladimo. Preliv pripravimo tako, da mletemu sladkorju prilijemo rum in med stalnim mešanjem dodajamo limonin sok, toliko da dobimo srednje gost preliv. S prelivom prelijemo biskvit in po vrhu naribamo limonino lupinico. Ko se preliv strdi, z okroglim modelom ali s kozarcem, ki ima oster rob, izrežemo polmesece.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 2. junij 2009 / 07:00

Zapeljevanje pogleda

V izobraževalnem uredništvu Televizije Slovenija je nastala nova serija štirih polurnih dokumentarnih oddaj z naslovom Zapeljevanje pogleda. Oddaje bodo na sporedu ob torkih ob 17.30 na...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 28. december 2021 / 18:29

Praznični delovni čas zbirnega centra

Škofja Loka – Zaradi praznikov je delovni čas Zbirnega centra Draga nekoliko spremenjen. Tako bo ta petek odprt le med 12. in 15. uro, v soboto pa bo zaprt. Zbirni center Draga je na voljo vsem upo...

Kronika / torek, 28. december 2021 / 18:29

Nepovabljeni gost povzročil spor in pretep

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so v noči na nedeljo obravnavali pretep, v katerega naj bi bilo vključenih šest oseb. Ugotovili so, da naj bi na zabavo prišel nepovabljen gost, zato je prišlo d...

Gospodarstvo / torek, 28. december 2021 / 18:29

Gorenjska delegacija na Expu

Na svetovni razstavi v Dubaju se je predstavila tudi gorenjska delegacija.

Bohinj / torek, 28. december 2021 / 18:29

Božična nesnovna kulturna dediščina

Kranj – V register nesnovne kulturne dediščine so doslej vpisali sto enot tovrstne dediščine, med katerimi je pet povezanih z božičnim praznovanjem. To so peka potic, jasličarstvo, priprava poprtni...

Nasveti / torek, 28. december 2021 / 18:27

Tanja odgovarja

Lepo prosim za nekaj odgovorov. Zanima me, kako bo s financami in službo v prihodnosti? Kako kaj kaže z ljubeznijo v prihodnosti? Upam na kakšne spodbudne besede. Iskrena hvala vam ter lep...