Orehove lunice z rozinami
Na praznovanjih se med pecivom pogosto znajdejo tudi lunice s sladkornim prelivom, ki jim je največkrat dodanega še nekaj ruma. Različic je ogromno: z orehi ali brez njih, z dodatkom kakava ali čokolade, z oljem ali maslom … Tu pa je posebna različica – z rozinami. Samih rozin v biskvitu sicer sploh ne bomo čutili, a bodo ustvarile posebno teksturo in aromo.
Za pripravo orehovih lunic z rozinami potrebujemo: 250 g moke, 250 g mletih orehov, 200 g rozin, 180 g sladkorja, 200 g temne čokolade, 4 jajca, 1 dl mleka, 0,5 dl olja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, ščep soli. Za preliv: 200 g mletega sladkorja, 3 žlice ruma, sok ene limone, lupinica ene bio limone.
Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo nekoliko ohladimo. Rozine zmeljemo v mešalniku. Skupaj zmešamo moko, mlete orehe, pecilni prašek ter ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo sneg. Rumenjake skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem stepemo, da masa postane svetla in naraste na dvojno količino. Nato prilijemo mleko, olje, stopljeno čokolado in postopoma dodajamo še mešanico moke. Nazadnje vmešamo še mlete rozine in beljakov sneg. Maso nadevamo na pekač, pokrit s papirjem za peko. Pekač naj bo približno za polovico manjši od tistega iz pečice. Biskvit pečemo v pečici, segreti na 170 °C, približno 30 minut, nato ga ohladimo. Preliv pripravimo tako, da mletemu sladkorju prilijemo rum in med stalnim mešanjem dodajamo limonin sok, toliko da dobimo srednje gost preliv. S prelivom prelijemo biskvit in po vrhu naribamo limonino lupinico. Ko se preliv strdi, z okroglim modelom ali s kozarcem, ki ima oster rob, izrežemo polmesece.